Frida Sterner, fd elev

”Jag kan bli så mycket efter Teknikprogrammet! Jag har kollat på de olika programmen på Lunds tekniska högskola och jag kan bli så mycket roligt efter gymnasiet. Det kommer bli ett svårt men kul val inför framtiden.”

En fallenhet för matematik ledde Frida Sterner in på teknikprogrammet där hon fick lära känna 3D-modellering och fastnade direkt. Efter genomförda projekt från skiss till produkt var hon säker på sin inriktning mot design- och produktutveckling och ser sig själv läsa vidare på LTH efter studenten.

Frida är 18 år och tog studenten från teknikprogrammet med inriktning design- och produktutveckling till sommaren 2017. Hon har valt program efter både nya och gamla intressen. Frida gillar matte och upptäckte att teknikprogrammen har gott om praktiska och skapande inslag. På Ystad gymnasium har teknikprogrammet två inriktningar och i ettan fick Frida prova lite av varje innan hon gjorde sitt val av inriktning. ”Jag märkte direkt att programmering av hemsidor inte var så mycket för mig. Däremot var 3D-modellering var min grej från första stund. Men det kunde faktiskt lika gärna blivit tvärtom, jag hade ju inte testat något av det tidigare”, berättar hon.

Teknikprogrammet låter eleverna skapa ända från skiss till färdig produkt

Till olika projekt skissar Frida upp i olika 3D-program hur ett rum ska möbleras eller hur en liten reservdel ska se ut. För att se hur ritningarna fungerar i verkligheten har hon tillgång till 3D-skrivare. ”En gång hade vi till exempel gjort en liten del som vi trodde skulle fungera, men när vi skrev ut den upptäckte vi att vi behövde ändra lite småsaker. Då fick vi se på riktigt hur vår ritning fungerade i verkligheten. Jag hade ingen aning om att det kunde vara så kul med 3D-modellering.”

Valet av skola ska kännas rätt

Inför sitt val kollade Frida upp teknikprogrammen i både Lund, Kristianstad och Ystad. Hon var noga med att programmet skulle innehålla hennes intressen, men kanske ännu mer noga med att skolan skulle kännas rätt. När hon hälsade på Ystad gymnasium och träffade eleverna som redan gick där, avgjordes hennes val. ”Jag tänkte: ja men här, här blir nog allt riktigt bra”. För Frida gav det mer att prata med elever än med lärare inför hennes val.

Allt är nytt i början

Varje hösttermin har ettorna skolan för sig själv de två första dagarna. Tvåorna och treorna kommer tillbaka först den tredje dagen på terminen. ”Såklart var det nervöst precis i början. Vem skulle gå i min klass? Kommer jag hitta till lektionssalarna? De två första dagarna hjälpte jättemycket. Lärarna hade ordnat lärakännalekar, och de som var utåtriktade pratade med de som var lite blyga. Det blev ett bra samspel direkt från början.”

Rekordmånga tjejer i Fridas teknikklass

Frida förstår inte varför inte fler tjejer söker till tekniska program. Samtidigt ser hon att det ändå fortfarande är så att det är fler killar än tjejer i teknikklasser på många ställen. ”Jag hoppades så att det skulle finnas andra tjejer i min klass, och så visade det sig att vi blev rekordmånga tjejer.” Men när tillfälle fanns så anmälde sig Frida ändå till en resa till LTH för intresserade tjejer från olika gymnasium. Och äntligen fick hon bekräftat att det finns gott om tjejer som siktar mot tekniska högskolor och yrken efter studenten.

Gemensamma intressen gör det enklare att umgås

På teknikprogrammet arbetar de ofta i grupper, det gör att alla i klassen lär känna varandra. ”Jag kommer ihåg en gång i ettan när jag hamnade i en grupp med bara en massa killar jag inte kände. Men det blev jätteroligt! När alla är intresserade och tycker samma saker är kul blir det lätt att samarbeta.”

Ystad är precis lagom på flera sätt

”Jag tror att jag får en lugn gymnasietid, Ystad är större för mig än vad Tomelilla var på högstadiet. Ystad har mer att erbjuda, men är ändå inte en storstad som kan upplevas otrygg. Ystad känns lagom.” Det Frida främst tar med sig från sin tid på Ystad gymnasium är de saker hon lär sig inför sina framtida studier. Men också alla människor hon träffar och hennes nya kompisar. ”Programmet kändes bra från början, men nu känns liksom hela paketet så himla rätt.”

(Studenten 2017)