Alexandra: “Det roligaste har varit att testa på nya saker jag inte gjort innan”

Alexandra på El- och energiprogrammet fixade sin APL-plats på en färja mellan Malmö och Travemünde. Här berättar Alexandra om vad hon tyckte var klurigt att få jobba med, vad hon fick testa på att göra för första gången och tipsar om varför El- och energiprogrammet kan vara något för dig!

🔹 Jag har gjort min APL på en Finnlines-färja som går mellan Malmö och Travemünde (Tyskland). Jag hade praktik onsdag-fredag, så jag fick hoppa på båten på onsdagen och hoppa av på fredagen. Det innebär att jag sov på båten.

🔹 Jag har haft alla möjliga arbetsuppgifter. Allt från att byta lysrör i hytterna, sätta upp nya uttag på däck till att byta lager i elmotorer.

🔹 Det roligaste har varit att testa på nya saker som jag inte gjort innan. För mig var det bland annat att byta lager på elmotorerna. Jag tyckte också att det var kul att installera en nödstopp till en slipp.

🔹 Som praktikant på en färja fick jag titta på väldigt mycket och samtidigt lära mig mycket. Elingenjörerna skickade aldrig ut mig på något arbete själv, de stod alltid bredvid och kollade. En sak jag fick göra själv, som var lite klurig, det var att felsöka ett styrskåp till en av poolerna på båten. Alexandra på El- och energiprogrammet EE har gjort APL på färja

🔹 Vi lär oss väldigt mycket grunder i skolan och om man kommer ihåg allt så är det väldigt nyttigt, man kommer långt med det i början! När jag skulle felsöka styrskåpet fick jag användning av vad jag lärt mig från lektionen ”Automationsteknik”, för där felsökte vi väldigt mycket.

🔹 Om du funderar på att söka till El och energi behöver du vara tekniskt intresserad. Du behöver absolut inte kunna något sedan innan för det gjorde inte jag, men du behöver vilja lära dig eller vilja ta reda på hur saker fungerar. För inom El och energi är det väldigt mycket felsökning och även mycket tänkande, för det kan bli väldigt farligt om du inte vet vad du håller på med.

Rulla till toppen