NB, Naturbruk på Ystad Gymnasium

Naturbruk

Programmet för dig som vill arbeta med djur,
allt från sällskapsdjur till exotiska djur.

Innehåll

  Naturbruksprogrammet (NB) är en unik möjlighet för dig som har ett stort djurintresse. Det speciella med programmet är att en tredjedel av utbildningen sker på Ystad djurpark tillsammans med de exotiska djuren.

  Tillsammans med lärare och djurparkens personal lär du dig djurens beteende och behov. Efter utbildningen vet du hur man sköter en djurpark och mycket mer. Du blir djurvårdare med möjligheter att arbeta inom många olika verksamheter som till exempel djuraffärer eller veterinärkliniker. Vi besöker flera andra djurparker i Sverige och Danmark där du får uppleva mer än vad vanliga besökare får.

  Du kan skaffa dig dubbel kompetens – både yrkesexamen och behörighet till högskolan. Du kan alltså välja att läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för vidare studier efter gymnasiet. En del särskild behörighet får du automatiskt på Naturbruksprogrammet.

  Om du vill plugga på Naturbruksprogrammet kommer du både att vara fysiskt på plats i djurparken och på Österport. Kurserna som svenska, engelska, matte mm kommer du att läsa på Österport, inne i centrala Ystad. Vi har skolbussar som kör från Österport ut till Ystad djurpark.

  På plats på Ystad Djurpark

  Den sammanlagda tid som du är på plats i djurparken
  Årskurs 1: 2-3 dagar i veckan
  Årskurs 2 och 3: 1 dag i veckan + arbetsplatsförlagt lärande på annan plats

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen, fördelat på fyra olika perioder om 3-4 veckor åt gången i årskurs 2 och 3. Här har du möjlighet att göra din APL utomlands!

  APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

  Klicka här för mer information

  Inriktning: Djurvård

  Första året innebär mycket praktiskt arbete för att i årskurs två och tre fördjupa, bredda och förfina dina kunskaper. Du lär dig t.ex. om djurhälsovård, guidning av besökare och arbete med utrotningshotade djur. Dina studiekamrater zebrorna, kamelerna, lemurerna, älgarna och många fler hejar hela tiden på dig! Ytterligare andra djurslag kan du träffa på under dina 15 veckors arbetsplatsförlaga praktik (APL).

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som t ex

  • Djurskötare
  • Djurvårdare
  • Starta eget företag

  Eller studera vidare till

  • Djursjukskötare
  • Djurfysioterapeut
  • Zoolog
  • Djurskyddsinspektör

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Jennie Lang

  Jennie Lang

  Studie- och yrkesvägledare
  BF, NB, VO, VO lärling
  jennie.lang(a)ystad.se
  0704 34 05 52

  Partnerföretag

  DEN STORA JULUTMANINGEN! Leta fram din bästa jul-outfit och ha den på dig till skolan/jobbet måndagen den 20 december! 😀⭐🎄 För då kan din klass/arbetslag eller personalgrupp vinna ett fint juligt pris för bästa utklädda grupp.
Läs mer om julutmaningen på Vklass, där står vart din grupp ska skicka bilden för att vara med i tävlingen. Lycka till! Hohohohooooo. DEN STORA JULUTMANINGEN! Leta fram din bästa jul-outfit och ha den på dig till skolan/jobbet måndagen den 20 december! 😀⭐🎄 För då kan din klass/arbetslag eller personalgrupp vinna ett fint juligt pris för bästa utklädda grupp.
Läs mer om julutmaningen på Vklass, där står vart din grupp ska skicka bilden för att vara med i tävlingen. Lycka till! Hohohohooooo.
  ”Ansiktet som canvas” var uppgiften för eleverna på Hantverksprogrammet när de fick tolka Hilma af Klints målningar. Spana in resultatet! 

@hantverk_ystadgymnasium #hantverk #stylist #hårochmakeupstylist #hantverksprogrammet #kreativmakeup #hilmaafklint #gymnasieval #mua
  Kreativa lösningar för jämställd ekonomi pitchades till SEB av åk 2 på Ekonomiprogrammet när @wechangesverige var på besök och höll i Sustainability hackathon.
Nu väntar nationell tävling i december. Heja!

@hallbarhet_ystadgymnasium #hållbarhet #miljö #ystadgymnasium #sustainability #ekonomiprogrammet Kreativa lösningar för jämställd ekonomi pitchades till SEB av åk 2 på Ekonomiprogrammet när @wechangesverige var på besök och höll i Sustainability hackathon.
Nu väntar nationell tävling i december. Heja!

@hallbarhet_ystadgymnasium #hållbarhet #miljö #ystadgymnasium #sustainability #ekonomiprogrammet
  Vi har varit i Malmö! Det var inte så längesedan vi satt med distansstudier hemifrån och nu äntligen får vi vara i skolan och röra oss utanför skolan igen. Hoppas det håller i sig! 
Denna gång åkte vi tillsammans till Malmö för en guidad tur på slottet, åt lunch och efter det utmanades vi i Prison Island med lärare och rektor. /Åk 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet 

@sa_ystadgymnasium #ystadgymnasium #samhällsvetenskapsprogrammet #gymnasieval #pluggapågymnasiet #studiedag #malmö Vi har varit i Malmö! Det var inte så längesedan vi satt med distansstudier hemifrån och nu äntligen får vi vara i skolan och röra oss utanför skolan igen. Hoppas det håller i sig! 
Denna gång åkte vi tillsammans till Malmö för en guidad tur på slottet, åt lunch och efter det utmanades vi i Prison Island med lärare och rektor. /Åk 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet 

@sa_ystadgymnasium #ystadgymnasium #samhällsvetenskapsprogrammet #gymnasieval #pluggapågymnasiet #studiedag #malmö
  ”Försäljningen har gått bra. Vi har fått flera beställningar under julskyltningen”, berättar tjejerna som driver UF-företaget @uf.keepit! 💪🏽💰 
Igår fanns det en pop-up affär under julskyltningen i Ystad, där några av våra UF-företagare marknadsförde sina produkter. Allt från nyckelringar av läder med egen text på, rostat kaffe, äppelmust, t-shirts med snygga tryck, smart förvaring för smörkniven direkt i locket, hembakade godsaker, snygg tygkasse och ljus av återvunnet stearin från kyrkor. 

Missade du eleverna på julskyltningen? Kontakta dem här på instagram om du är intresserad av deras produkter och kanske vill köpa? Deras konton finns taggat i bilderna.😊

@juleniystad @handlaiystad #ufföretag #ystadgymnasium #gymnasieval #ekonomiprogrammet #försäljningochserviceprogrammet #handelsochadministrationsprogrammet #ufskane
  Idag på julskyltningen i Ystad och kan du handla produkter av UF-företagen som drivs av våra elever på Ekonomi och Handels och administration. I JC's gamla lokaler på gågatan hittar du bland annat oss:
@skanemust 
@inta.uf 
@knifeinlock.uf 
@lunadaisy.uf 
@lafemme.uf 
@28smiles_uf 
@toteandrose 
@hembakatochmumsigt_uf 
@uf.keepit 
@caffemaroneuf 
Välkommen att shoppa lokalt! ⭐️🎁
@juleniystad #ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning 
@ekonomi_ystadgymnasium @ha_ystadgymnasium 
@juleniystad #ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning
  På julskyltningen i Ystad, nu på söndag den 28/11, kan du handla av UF-företagen som drivs av våra elever. I JC's gamla lokaler på gågatan hittar du bland annat oss:
@skanemust 
@inta.uf
@knifeinlock.uf
@lunadaisy.uf
@lafemme.uf 
@28smiles_uf 
@toteandrose
@hembakatochmumsigt_uf 
@uf.keepit 
@caffemaroneuf 
Välkommen att shoppa lokalt! ⭐️🎁
@juleniystad #ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning
  Nathalie tog studenten från Handels- och administrationsprogrammet 2019. Nu är hon biträdande butikschef och säljchef på Jysk. Bra kämpat och stort grattis! 💥 

Nytt namn på programmet! Programmet byter namn till Försäljning och service. Mer info finns på hemsidan. Länk i profilen!
#ystadgymnasium @ha_ystadgymnasium #gymnasieval #handelsochadministrationsprogrammet #försäljningochservice #försäljningochserviceprogrammet Nathalie tog studenten från Handels- och administrationsprogrammet 2019. Nu är hon biträdande butikschef och säljchef på Jysk. Bra kämpat och stort grattis! 💥 

Nytt namn på programmet! Programmet byter namn till Försäljning och service. Mer info finns på hemsidan. Länk i profilen!
#ystadgymnasium @ha_ystadgymnasium #gymnasieval #handelsochadministrationsprogrammet #försäljningochservice #försäljningochserviceprogrammet
  På julskyltningen i Ystad, nu på söndag den 28/11, kan du handla av UF-företagen som drivs av våra elever (och från elever från andra skolor).
I JC's gamla lokaler på gågatan hittar du UF-företagen, swipa för att se karta.
Träffa bland annat @inta.uf, @knifeinlock.uf, @lunadaisy.uf och många fler. Välkommen att shoppa! 🎁⭐️

Är du UF-företagare och ska stå på julskyltningen, hör av dig så länkar vi till ert instagramkonto här och i stories 😊
#ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning 
#julskyltning
  DRAKNÄSTET för UF-företag 💥💰 Idag fick UF-företagen testas framför fyra utvalda drakar. UF-företagen presenterade sina företagsidéer och fick respons från drakarna i form av pepp, tips och råd inför utveckling och framtid för företagen. Pris för 1:a, 2:a och 3:e plats kommer presenteras om några veckor…

Drakarna 🐲
Maria Engström grundare av @reunionhome.se 
Björn Jönsson driver företaget Kåseberga tunnelväxthus AB
Anders Andersson jobbar som säljare på @hemrexab 
Jenny Norberg Randowo jobbar som näringslivsutvecklare på @naringslivystad, Ystads kommun

UF-företagen 💡
@uf.keepit, @lunadaisy.uf, @klar_marketing, @inta.uf, @knifeinlock.uf och Trendify UF.
#ystadgymnasium #ystad #ekonomiprogrammet #handelsochadministrationsprogrammet #ufföretag #ekonomi #reklam #näringslivystad #ystadskommun
  Scroll to Top