Barn- och fritidsprogrammet (BF) är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att arbeta med människor i alla åldrar inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn..
Under utbildningen får du arbeta både självständigt och i grupp och du får lära dig massor om relationer. Du får också en bra och grundläggande ledarskapsutbildning. Utbildningens fokus ligger på pedagogik och du varvar teori och praktik och får lära dig att organisera, planera och leda olika aktiviteter. Detta sker särskilt på programmets totalt 15 praktikveckor som är fördelade i tre perioder. Efter tre år på Barn- och fritidsprogrammet går du ut med en yrkesexamen och är anställningsbar! Du har samtidigt möjlighet att välja kurser som ger dig behörighet att studera vidare vid högskola och universitet.
Eftersom studierna varvas med teori och praktik får du möjlighet att knyta värdefulla kontakter med yrkeslivet. Dina egna fritidsintressen kan bli en naturlig del av dina studier.
Om du önskar kan du läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier under din gymnasietid. En del särskild behörighet får du automatiskt på Barn- och fritidsprogrammet.
Inriktning: Fritid och hälsa
Det här är en utbildning för dig som vill jobba inom fritids- eller friskvårdssektorn, t ex som personlig tränare. Här får du lära dig mycket om träning och hälsa i olika former. I årskurs 2 och 3 kan man likna programfördjupningen vid ett ”idrottsprogram”.
Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbete
Väljer du inriktningen pedagogiskt och socialt arbete lär du dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt olika pedagogiska verksamheter. Här får du en bra förberedelse om du vill arbeta inom exempelvis förskola, skola och fritidshem.
Jobbmöjligheter
Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som
- Aktivitetsledare
- Barnskötare
- Elevassistent
- Stödassistent
- Personlig tränare
- Idrottsledare
eller studera vidare till
- Lärare inom förskola, skola eller fritidshem
- Fritidsledare
- Fritidspedagog
- Tränare (idrottsvetenskap)
- Behandlingsassistent
- Socionom
- Polis
Arbetsplatsförlagt lärande
Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Dessa veckor är fördelade i tre perioder.
APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid.
Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning
Elever som antagits till Barn- och fritidsprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.
NIU Handboll riktar sig endast till killar. Därför har vi skapat en annan möjlighet för att tjejer också ska kunna träna handboll på skoltid.
Tjejer kan också träna handboll på skoltid
Tjejer som pluggar på Barn- och fritidsprogrammet kan träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. (Detta erbjudande är ej inom NIU handboll).
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till rektor Lena Schmidt, lena.schmidt(a)ystad.se, innan gymnasievalet den 15 feb varje år.
Tips inför ditt gymnasieval!
@bf_ystadgymnasium
Partnerföretag
Erasmus+