BF, Barn och fritid på Ystad gymnasium

Barn och fritid

Barn- och fritidsprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta med människor.

Innehåll

  Barn- och fritidsprogrammet (BF) är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att arbeta med människor i alla åldrar inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn..

  Under utbildningen får du arbeta både självständigt och i grupp och du får lära dig massor om relationer. Du får också en bra och grundläggande ledarskapsutbildning. Utbildningens fokus ligger på pedagogik och du varvar teori och praktik och får lära dig att organisera, planera och leda olika aktiviteter. Detta sker särskilt på programmets totalt 15 praktikveckor som är fördelade i tre perioder. Efter tre år på Barn- och fritidsprogrammet går du ut med en yrkesexamen och är anställningsbar! Du har samtidigt möjlighet att välja kurser som ger dig behörighet att studera vidare vid högskola och universitet.

  Eftersom studierna varvas med teori och praktik får du möjlighet att knyta värdefulla kontakter med yrkeslivet. Dina egna fritidsintressen kan bli en naturlig del av dina studier.

  Om du önskar kan du läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier under din gymnasietid. En del särskild behörighet får du automatiskt på Barn- och fritidsprogrammet.

  Inriktning: Fritid och hälsa

  Det här är en utbildning för dig som vill jobba inom fritids- eller friskvårdssektorn, t ex som personlig tränare. Här får du lära dig mycket om träning och hälsa i olika former. I årskurs 2 och 3 kan man likna programfördjupningen vid ett ”idrottsprogram”.

  Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbete

  Väljer du inriktningen pedagogiskt och socialt arbete lär du dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt olika pedagogiska verksamheter. Här får du en bra förberedelse om du vill arbeta inom exempelvis förskola, skola och fritidshem.

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som

  • Aktivitetsledare
  • Barnskötare
  • Elevassistent
  • Personlig assistent
  • Personlig tränare
  • Idrottsledare

  eller studera vidare till

  • Lärare inom förskola, skola eller fritidshem
  • Fritidsledare
  • Fritidspedagog
  • Tränare (idrottsvetenskap)
  • Behandlingsassistent
  • Socionom
  • Polis

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Dessa veckor är fördelade i tre perioder.
  APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

  Klicka här för mer information

  Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

  Elever som antagits till Barn- och fritidsprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.

  NIU Handboll riktar sig endast till killar. Därför har vi skapat en annan möjlighet för att tjejer också ska kunna träna handboll på skoltid.

  Tjejer kan också träna handboll på skoltid

  Tjejer som pluggar på Barn- och fritidsprogrammet kan träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. (Detta erbjudande är ej inom NIU handboll).
  Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till rektor Lena Schmidt, lena.schmidt(a)ystad.se, innan gymnasievalet den 15 feb varje år.

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Jennie Lang

  Jennie Lang

  Studie- och yrkesvägledare
  BF, NB, VO, VO lärling
  jennie.lang(a)ystad.se
  0704 34 05 52

  Samarbetspartners

  BF_Johanna Olsson_Ystadgymnasium

  Johanna, fd elev Hälsa och fritid

  ”Jag gillar barn men fler borde upptäcka att inriktningen mot hälsa och fritid går att använda för att arbeta med vuxna också". Johanna är ledartypen som vill arbeta med träning och hälsa, men som ändå valt att läsa Barn och fritid".

  Vad är fördelen med att läsa ett praktiskt program?

  ”Jag har dyslexi och lär mig lättare genom att lyssna eller göra, än att läsa. Och jag har alltid varit aktiv inom idrott och lärt mig saker genom aktivitet.”

  Hur går det till att lära sig genom aktivitet?

  ”Vi har t.ex. haft en femveckorsperiod där vi satte upp mål att arbeta mot och ett schema för träning som vi följde. Sen jämförde vi vad vi hade klarat innan med vad vi klarade efter fem veckor och utvärderade både resultat och hur vi mådde. Det är ett sätt att se direkt hur du kan påverka hur du mår, både fysiskt och psykiskt.”

  Vad är det som är så roligt med att leda pass?

  ”Jag har alltid gillat att leda. Det är nog en av mina styrkor. Men det går absolut att träna sig till att bli en bra ledare. Det handlar om vilka mål du sätter för dig själv och hur du vågar utmana dig själv. Men olika saker är lättare för vissa, så är det alltid,” sammanfattar Johanna. ”För mig är det all feedback jag får som gör det roligt. När en utbildare säger att det syns att jag tycker det är kul, så är det en sån sak som får mig att vilja fortsätta.”

  Och drömjobbet?

  ”Det vet jag inte alls! Just nu vill jag bara utveckla mitt ledarskap. Att se individen i gruppen, att ha koll på om någon får problem med en övning, att vara öppen för kritik för att förbättra sig och att vara välplanerad. Jag får se var det tar mig.”

  Johannas tips till dig som ska välja

  – Tänk på dig själv! Gå inte efter dina kompisars val. Vad är du bra på? Vad tycker du om att göra? Det är det du ska gå efter.

  – Läs in dig på vad det finns för inriktningar, inte bara program. En rolig inriktning kan ha jättestor betydelse för dina intressen.

  Milla Glivo elevintervju

  Milla Glivö, fd elev

  ”Jag tror att min yrkesutgång kommer att bli Aktivitetsledare för resebolag. När jag skulle välja till gymnasiet fick jag göra ett personlighetstest hos SYV som hjälpte mig att inse att jag ville läsa Barn- och fritidsprogrammet”.

  Gymnasievalet och framtiden

  Inför gymnasievalet hade SYV på grundskolan tagit fram olika ord för att beskriva personligheter, dessa ord skulle Milla rangordna och utesluta utifrån vad Milla kände stämde in på henne själv och vad som inte gjorde det. Detta test avgjorde att Millas val blev Barn och fritid framför Samhälle/beteende.

  "Jag har länge varit intresserad av att plugga Barn och fritid, kanske för att jag tidigt fått ta del av området eftersom mamma är pedagog. Jag har sommarjobbat på Nattugglan och som gymnastikledare men jag tror att min yrkesutgång kommer att bli aktivitetsledare för resebolag".

  Det Milla tycker är roligt med att arrangera aktiviteter är det sociala, samspelet med människor. Det är en utmaning att planera olika aktiviteter för olika grupper och olika åldrar. "En gång i skolan skulle vi planera och genomföra aktiviteter för funktionshindrade och en del klasskompisar var nervösa inför uppdraget eftersom vi inte riktigt visste hur långt våra deltagare hade kommit i sin utveckling och hur de skulle reagera på aktiviteterna. Det gick jättebra och våra deltagare förstod och genomförde allting nästan bättre än vi själva gjorde!".

  Rekommenderar Barn- och fritidsprogrammet

  "Jag skulle absolut rekommendera Barn- och fritidsprogrammet här på Ystad Gymnasium. Jag valde inriktningen Fritid och Hälsa för att få in träningsläxa och idrott i skolarbetet. Jag rör mig mycket och vill kunna göra det i skolan också. Kurserna är roliga och man lär sig väldigt mycket om hur människan fungerar. Både i pedagogiskt ledarskap, fritid och hälsa och psykologiskt", berättar Milla.

  Milla tog studenten 2017.

  Scroll to Top