RL, Restaurang och livsmedel på Ystad Gymnasium

Restaurang och livsmedel

Programmet för dig som är kreativ med mat och dryck.

Först i Sverige med att bli ett certifierat Restaurang- och livsmedelsprogram!

Vi blev certifierade i juni 2022 och erbjuder dig nu en, av branschen, kvalitetsstämplad yrkesutbildning.

Innehåll

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) riktar sig till dig som gillar att testa nya smakkombinationer. Tycker du att det är spännande att använda olika tekniker i köket och i serveringen? Mat, dryck och råvara har kanske aldrig varit så trendigt som det är idag.

    Med utbildning inom restaurang och livsmedel får du omfattande kunskaper i allt kring mat, dryck och servering. Under utbildningen har du tillgång till restaurang Risselmagasinet där du lär dig behärska smaker, råvaror och serveringsteknik samtidigt som du utvecklar din egen kreativitet. Utöver praktiska kunskaper får du insikt i gästens trivsel, traditioner och vår globala miljö. Delar av utbildningen är förlagd ute på olika arbetsplatser, där du ges möjlighet att knyta kontakter med branschen.

    Restaurang och livsmedel är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier.

    ”Jag har alltid velat bli kock. Jag bestämde mig redan när jag var åtta år och gjorde min första praktik på restaurang. Hemma har jag alltid fått utrymme att testa mig fram i köket och inför gymnasiet skuggade jag på olika restaurangprogram. I Ystad kändes det som att läraren såg varje elev och det avgjorde valet för mig.”
    William, fd elev

    Restaurang Risselmagasinet

    I vår egen Restaurang Risselmagasinet, tillagar eleverna kreativa lunchrätter och årstidsanpassade menyer med fokus på kreativitet och hållbarhet. Eleverna i matsalen skapar dryckesmenyer och vinpaket utifrån smak, trend och tradition. Det finns stora möjligheter att få arbete direkt efter utbildningen.

    Boka gärna bord på Risselmagasinet för att äta en god lunch tillagad och serverad av våra elever. Besök denna sida för att hitta menyn och telefonnummer för bokning - Risselmagasinet. 

    Inriktning: Kök och servering

    Under första halvan av utbildningen får du grundläggande kunskaper inom matlagning, servering och drycker därefter väljer du mellan yrkesutgång kock eller servitör.

    Arbetsplatsförlagt lärande

    Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
    APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

    Klicka här för mer information

    Jobbmöjligheter

    Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

    • Kock
    • Servitör/servitris
    • Livsmedelsbutik/delikatessbutik

    Eller studera vidare till

    • Bartender
    • Dietist
    • Sommelier och måltidskreatör
    • Kulinarisk kock och måltidskreatör

    What makes a good Digital Portfolio - Erasmus+ projekt

    samarbetspartner Erasmus logo

    Genom projektet "what makes a good digital portfolio" skaffar sig eleverna fördjupade kunskaper kring hur de kan använda digitala kompetensportföljer i skolan och vidare ut i arbetslivet. Som att skapa filmer eller hemsidor för att visa sina kompetenser, mjuka värden och servicefärdigheter.

     

    Tips inför ditt gymnasieval!

    Läs mer
    Instagram @ekonomi_ystadgymnasium

    @risselmagasinet_ystadgymnasium

    @risselmagasinet_ystadgymnasium

    Se vad som händer på programmet

    Malin Hansmark

    Studie- och yrkesvägledare
    BA, EE, HT, HV, RL
    malin.hansmark(a)ystad.se
    0704 34 05 39

    Partnerföretag

    På Ekonomiprogrammet vill vi uppmärksamma Bröstcancerdagen genom att på olika sätt bära rosa. I EK22a hade 32 av 32 elever valt att bära rosa vilket innebär att ALLA i klassen valt att uppmärksamma denna dag. 💕

Var 6:e timme dör en kvinna i Sverige och var 6:e minut en kvinna i Europa av bröstcancer. Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 35-55 år inom EU och den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Varje dag får 25 kvinnor i Sverige en bröstcancerdiagnos.

Oktober är internationell bröstcancermånad med syftet att öka medvetenheten och kunskapen om bröstcancer. Bröstcancerförbundet har utlyst 1 oktober till Nationell Bröstcancerdag.

#rosabandet #bröstcancerfonden #ystadgymnasium
    Idag serverade köket pasta och en mustig pastasås med svamp, soltorkad tomat och rosmarin toppad med salladsost och cocktailtomat 🍅🧀🍝
Vi serverade också hembakat Nötesjögrova, färskost med rödlök och frukt 🍎🍐
Smaklig spis!

#skolmat #skolrestaurang #pasta #vegetariskt #ystadgymnasium
    I förra veckan var @naringslivystad på studiebesök hos @hydraulicsisart tillsammans med årets elever som pluggar till gymnasieingenjörer på Fjärde teknikåret (T4) hos oss på @ystadgymnasium.

På HydX finns Frida och Anton som själva gått T4 och sol@efter utbildningen fick anställning hos Hydx. Kompetensförsörjningen när den är som bäst! ⭐️

🔹 Vill du veta mer kring hur du kan samverka för att skapa förutsättningar för kompetensförsörjning? Kontakta @naringslivystad 

#företagslots #näringslivystad #kompetensförsörjning #kompetenskompassen #ystad #samverkanskolaarbetsliv #ystadskommun #företagsutveckling #företagare #ystadgymnasium
    Scroll to Top