EK, Ekonomi på Ystad Gymnasium

Ekonomi

Ett program för dig som är entreprenör, intresserad av marknadsföring eller juridik.

Innehåll

  Ekonomiprogrammet (EK) gör dig väl förberedd för vidare studier, speciellt inom områdena ekonomi, juridik och marknadsföring.

  När du fikar på kafé, köper nya jeans eller mobiltelefon, då tar du del av olika affärsidéer. Bakom varje företag och idé ligger ett omfattande arbete. Tycker du arbetet med att driva och utveckla företag verkar spännande? På ekonomiprogrammet får du kunskaper om företagsekonomi, marknadsföring och entreprenörskap. Du får prova att driva ett eget UF- företag och du kan få åka på studieresa till Stockholm och kanske också någon annan europeisk storstad.

  Inför andra året kan du välja mellan två olika inriktningar Ekonomi eller Juridik. Inför tredje året väljer du ditt fördjupningspaket: juridik, internationell handel eller diplomerad gymnasieekonom. Fördjupningarna ger dig en bra grund för att arbeta med marknadsföring, försäljning, revision, juridik eller liknande i framtiden. Se programbladet för mer information om vilka kurser som ingår.

  Programmet ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier.

  Diplomerad gymnasieekonom

  Diplomerad gymnasieekonom är ett sätt att kvalitetssäkra din utbildning och kan vara din språngbräda ut i arbetslivet.
  diplomerad gymnasieekonomDu kommer att genomföra ett antal företagsbesök som är kopplade till utbildningen. Vi samarbetar med näringsliv och högskola för att du ska få breda kunskaper och vara väl förberedd för både yrkeslivet och fortsatta studier.

  Inriktning: Ekonomi

  Du lär dig om företagsekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Du lär dig att starta och driva ett företag.
  Här ingår tre obligatoriska kurser i matematik, en i varje årskurs. Dessutom räknar du en hel del inom det företagsekonomiska området.

  Inriktning: Juridik

  Du lär dig om rättsordningens betydelse i samhället och hur den påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem.

  Här ingår två obligatoriska matematikkurser i åk 1 och 2. Du läser även en till kurs psykologi samt en kurs Filosofi. Dock kan du även här läsa matematik i årskurs tre  som en valbar kurs.

  Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

  Elever som antagits till Ekonomiprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.

  NIU Handboll riktar sig endast till killar. Därför har vi skapat en annan möjlighet för att tjejer också ska kunna träna handboll på skoltid.

  Tjejer kan också träna handboll på skoltid

  Tjejer som pluggar på Ekonomiprogrammet kan träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. (Detta erbjudande är ej inom NIU handboll).
  Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till rektor Lena Schmidt lena.schmidt(a)ystad.se, innan gymnasievalet den 15 feb varje år.

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Instagram @ekonomi_ystadgymnasium

  @ekonomi_ystadgymnasium

  Charles Svennergård

  Studie- och yrkesvägledare
  EK, HA, NA
  charles.svennergard(a)ystad.se
  0704 34 05 44

  Erik fd elev EK

  Erik, fd elev

  "I åk 2 valde jag inriktningen Diplomerad gymnasieekonom på Ekonomiprogrammet eftersom jag ville ha en bredare grund att stå på efter gymnasiet. Under gymnasietiden funderade jag mycket över vilket universitet jag ville söka till efter studenten och var rätt så säker på att det skulle bli utomlands och det blev International Business and Politics på Copenhagen Business School där allt är på engelska (ovant och svårt). Varför jag valde att studera på det programmet är för att jag vill förstå ekonomin i stort, internationellt perspektiv, men samtidigt förstå hur politiken påverkar den globala marknaden och ekonomin. Studietakten är mycket högre än på gymnasiet. Att arbeta som börsmäklare är något som känns väldigt intressant, dock kanske inte så som det porträtteras i Wolf of Wall Street".

  elevcitat

  Emelie, fd elev

  "Nästan varje dag har jag nytta av det jag lärde mig på gymnasiet. Visst krävs det mod att starta eget - men du måste faktiskt ha grundkunskaper också!

  Emelie gick ut Samhällsprogrammet/Ekonomi år 2008. Egentligen hade hon tänkt gå Handel men fick rådet av en lärare att ändra sitt val.

  – Jag måste erkänna att jag nog gjorde valet till gymnasiet till en alldeles för stor grej! Mitt råd är att absolut inte göra det. Välj det du gillar och tro på dig själv så blir det bra, menar Emilie".

  Scroll to Top