TE, Teknik på Ystad Gymnasium

Teknik

Teknikprogrammet riktar sig till dig som vill förbereda dig för studier inom främst design, IT och teknik.

Innehåll

  Teknikprogrammet (TE) erbjuder en utbildning där du får arbeta med hela teknikprocessen från idé till färdig produkt.

  Teknik hittar du överallt i samhället. I varje telefon finns applikationer som någon designat och bakom varje vardagsföremål finns människor som lagt ner många arbetstimmar. Om några år kan det vara du som tar fram en ny design eller kod. Tillsammans med oss formar du din egen utbildning och framtid.

  Skolarbetet utförs ofta i projektform och programmet samverkar med flera företag i regionen inom teknik- och industriområdet.

  Teknikprogrammet är högskoleförberedande, vilket ger dig möjlighet att studera vidare på högskola.

  Programmets inriktningar

  Design- och produktutveckling

  Informations- och medieteknik

  Design- och produktutveckling

  Inom design och produktutveckling skaffar du dig kunskaper i CAD och konstruktion. Inriktningen behandlar hela designprocessen från idé till färdig produkt och förenar teori och praktiskt arbete i olika projekt som även innefattar bland annat skissteknik, modellering och presentation.

  Informations- och medieteknik

  Inom informations- och medieteknik får du arbeta med informations-, kommunikations- och medieteknik. Inriktningen behandlar dator- och nätverksteknik, datorkommunikation, programmering, digitala medier och webbutveckling. Teori varvas med praktiska laborationer, t.ex. styrning av robotar med hjälp av Arduino.

  Vi har en väl utvecklad modellverkstad med professionella maskiner och CAD/CAM programvara för utveckling av nya uppfinningar. Du får jobba med den senaste tekniken för design, modellering och tillverkning av prototyper.

  Fjärde teknikåret

  Efter dina gymnasiestudier kan du välja att söka till vårt fjärde teknikår, där du efter ett år blir gymnasieingenjör. Vi erbjuder de två olika profilerna Produktionsteknik eller Design- och produktutveckling.

  Det fjärde teknikåret sker i skarpt samarbete med det lokala näringslivet. Ystad Gymnasium har färdiga APL-platser på teknik- och industriföretag i närheten, att erbjuda till varje elev som läser det fjärde teknikåret. Det gör att vi kan erbjuda en utbildning som kan vara ett direkt steg ut i arbetslivet som gymnasieingenjör.

  Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

  Elever som antagits till Teknikprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.
  NIU Handboll riktar sig endast till killar. Därför har vi skapat en annan möjlighet för att tjejer också ska kunna träna handboll på skoltid.

  Tjejer kan också träna handboll på skoltid

  Tjejer som pluggar på Teknikprogrammet kan träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. (Detta erbjudande är ej inom NIU handboll).
  Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet den 15 feb varje år.

  Lena Schmidt, lena.schmidt(a)ystad.se

  Cindi Lundgren

  Cindi Lundgren

  Studie- och yrkesvägledare
  TE
  Område 2
  cindi.lundgren(a)ystad.se
  0724 67 68 41

  elever berättar

  Anton Lantz T4 intervju

  Anton, gymnasieingenjör

  Varför valde du att läsa ett fjärde teknikår?
  - "Efter tre år av teori fick jag äntligen varva med praktik och använda allt jag lärt mig på en riktig arbetsplats. På bara ett år blev jag inte bara anställningsbar och bättre förberedd för vidare studier, jag fick även titeln gymnasieingenjör".

  Vad fick du göra som T4-elev, som du inte fått göra tidigare år?
  - "Jag fick göra riktiga projekt mot verkliga kunder. Förut var det lärare som gav mig uppgifterna, men på T4 var det kunder som behövde lösningar på problem. Det motiverade mig mycket mer och det jag gjorde utvärderas direkt av vd:n på företaget".

  Varför behövs gymnasieingenjörer?
  - "Gymnasieingenjörer är jätteviktiga! Vi har en bred grund som kan utvecklas efter vad vår arbetsplats behöver. Just nu finns det dessutom brist på våra kompetenser på arbetsmarknaden".

  Vad kan du se fram emot efter ett fjärde teknikår?
  - "Ett mycket större kontaktnät, praktisk erfarenhet och betydligt större chans att få jobb direkt efter examen. För mig handlade det fjärde teknikåret om att testa mina intressen istället för att ta mig an en hel högskoleutbildning som tar tre eller fler år. Det var helt rätt för mig!".

  frida sterner elevintervju

  Frida Sterner, fd elev

  I årskurs 1 fick Frida prova lite av varje innan hon gjorde sitt val av inriktning.

  "Jag märkte direkt att programmering av hemsidor inte var så mycket för mig. Däremot var 3D-modellering var min grej från första stund. Men det kunde faktiskt lika gärna blivit tvärtom, jag hade ju inte testat något av det tidigare", berättar hon.

  Inför sitt gymnasieval kollade Frida upp teknikprogrammen i både Lund, Kristianstad och Ystad. Hon var noga med att programmet skulle innehålla hennes intressen, men kanske ännu mer noga med att skolan skulle kännas rätt. När hon hälsade på Ystad gymnasium och träffade eleverna som redan gick där, avgjordes hennes val. "Jag tänkte: ja men här, här blir nog allt riktigt bra". För Frida gav det mer att prata med elever än med lärare inför hennes val.

  Varje hösttermin har ettorna skolan för sig själv de två första dagarna. Tvåorna och treorna kommer tillbaka först den tredje dagen på terminen. "Såklart var det nervöst precis i början. Vem skulle gå i min klass? Kommer jag hitta till lektionssalarna? De två första dagarna hjälpte jättemycket. Lärarna hade ordnat lärakännalekar, och de som var utåtriktade pratade med de som var lite blyga. Det blev ett bra samspel direkt från början."

  Alice Jupiter

  Alice, fd elev

  "Jag valde inriktningen Design- och produktutveckling på Teknikprogrammet. Jag tycker det är kul att jobba i projekt, att gå från idé till färdig produkt. Det är lite som att uppfinna. Jag älskar att lösa problem och att skapa med händerna. Efter gymnasiet pluggade jag till Designingenjör på Chalmers i Göteborg".

  Scroll to Top