Nationell idrottsutbildning – NIU fotboll

Vill du kombinera din fotboll med gymnasiestudier?

På Ystad Gymnasium finns möjligheten att välja Nationell Idrottsutbildning med inriktning fotboll.

Specialidrott är ett ämne som endast får läsas på skolor som fått NIU godkänt av Skolverket och respektive specialidrottsförbund. Kursplanen följer bestämmelser från Svenska Fotbollsförbundet. I undervisningen ingår en internationell studieresa.

Elever som antagits till följande program har rätt att söka till NIU

Barn och fritid Ekonomi Naturvetenskap Samhälle Teknik

Kurser som erbjuds endast inom Nationell Idrottsutbildning

  • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 3 (100 p)
  • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)

Fotboll

Vi tar in 14 elever, både killar och tjejer. Träningar sker på Idrottsplatsen i Ystad samt i Nils Holgerssonhallen i Skurup.

I Fotbollsinriktningen arrangeras varje år YG Cup. Turneringen är en slutuppgift för åk 3 eleverna som behandlar ledarskap och arrangörskap. Målet är att skapa en turnering där vi samlar barn i 9-12 års ålder som möter varandra i fotboll. Ingår planering, projektledning och genomförande.

Ansökan

Ansök senast 1 december via Svenska Fotbollsförbundets hemsida. Det är mycket viktigt att din ansökan är registrerad senast 1 december för att överhuvudtaget ha möjlighet att gå NIU (även om du skulle vara t.ex. skadad så måste ansökan vara inne då).

Uttagning – 7 december 2020

Uttagningen sker i Nils Holgerssonhallen i Skurup mellan 08.30-12.00. Buss avgår utanför matsalen på Österport (Ågatan) klockan 08.00. Om du väljer att ta dig till hallen på annat vis, var på plats ombytt och klar klockan 08.30.

Vi börjar med träning på förmiddagen, lunch i skolrestaurangen och sedan intervjuer under eftermiddagen.