På Naturvetenskapsprogrammet (NA) får du kunskaper om hur hela vår värld byggs upp. Du får lära dig om biologiska och kemiska processer i naturen samt hur fysikens och matematikens lagar ligger till grund för dessa.
Här får du lära dig de naturvetenskapliga arbetsmetoderna från grunden. Mycket av dina studier kommer att bygga på laborationer, fältstudier och experiment, precis som på universitetet. Matematikens betydelse för samtliga naturvetenskapliga ämnen är stor och genomsyrar programmet. Programmet ger dig störst valmöjligheter till fortsatta studier på högskola och universitet.
Båda inriktningarna på Natur ger dig en bred förståelse för vetenskapens roll i samhällsutvecklingen och för de framtida utmaningar mänskligheten står inför.
Utbildningen sker bl.a. i våra moderna och välutrustade laborationslokaler på Österport.

Inriktning: Naturvetenskap
Du lär dig mer om biologi, fysik, kemi och matematik. Se kurserna i programbladet längre ner.
Inriktning: Naturvetenskap och samhälle
Här lär du dig om naturvetenskap, samhällskunskap och geografi. Vi studerar naturvetenskapen utifrån samhällsvetenskapliga perspektiv. Se kurserna i programbladet längre ner.
GOSTEAM - Erasmusprojekt
Ystad Gymnasium är med i GOSTEAM sedan hösten 2020. Det är ett treårigt Erasmusprojekt (finansierat av EU) som syftar till att designa, implementera och utvärdera “hands-on” utbildningsaktiviteter i geografisk informationsvetenskap, teknik, kartografi och miljökunskap.
Lunds universitet och nationella tekniska universitetet i Athen leder verksamheten för tre gymnasier: Ystad Gymnasium i Sverige, BG/BRG Schwechat i Österrike och Ellinogermaniki Agogi i Grekland. Dessutom samarbetar man med ett vetenskapscenter/experimentarium i Italien (Fondazione Idis- Città della Scienza).
STEAM är en förkortning för Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. I projektet vill man utveckla det geospatiala tänkandet hos elever. Det innebär att man utvecklar de kunskaper och färdigheter som behövs för att klara av vår digitala värld; som att identifiera och tolka plats, avstånd, relationer, orientering, rörelse, förändring, mönster och trender i geo-miljö. Allt från planering av städer, kartläggning av kriminalitet, förflyttning av gods och kapital, att kunna följa lokala och globala miljöförändringar över tid kräver geospatialt tänkande. I dag finns bra digitala verktyg att använda och det är viktigt att vi kan lära ut dessa i skolan.
Lära tillsammans med studenter från Lunds universitet
Vi ett samarbete med Lunds universitet, som ytterligare förbereder våra elever för kommande universitetsstudier. Det heter Supplemental Instruction (SI), eller samverkansinlärning som är den svenska benämningen, och är en metod som går ut på att våra elever tillsammans med äldre studenter löser och diskuterar frågeställningar från lektionerna tillsammans i mindre grupper.
Läraren är inte närvarande under dessa pass utan de leds av studenter från universitetet/högskolan som är utbildade i metoden. I dessa mindre grupper skapas en öppen atmosfär där man utifrån elevernas problemställningar tillsammans arbetar med att förstå på djupet, problemlösa, kommunicera, resonera, förklara, hjälpa varandra och för att öka förståelsen i gymnasiekursen.
Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning
Elever som antagits till Naturvetenskapliga programmet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.
Vill du ha elitträning inom din egen idrott på schemat?
Ystad Gymnasium erbjuder dig som vill kunna kombinera din elitsatsning inom idrott med en gymnasieutbildning att du kan läsa två kurser á 100p (Idrott och hälsa 1 - specialisering & Idrott och hälsa 2 - specialisering) under åk 1 och 2 på gymnasiet.
OBS! Detta är inte en s.k. nationell idrottsutbildning (NIU) utan kurserna läses inom ramen för individuellt val.
Upplägget kräver att du har en egen tränare som ombesörjer träningarna, skolan ansvarar endast för betygssättning vilket görs i samråd med din tränare. Träningspassen är schemalagda enligt följande:
Åk 1 - Måndag och onsdag 08.00-09.30
Åk 2 - Tisdag 10.00-11.15 och torsdag 08.00-09.30
Vid frågor kontakta rektor Lena Schmidt, lena.schmidt(a)ystad.se.
Intresseanmälan för elitträning inom egen idrott
Tips inför ditt gymnasieval!

Charles Svennergård
Studie- och yrkesvägledare
FS, NA, TE, T4
charles.svennergard(a)ystad.se
0704 34 05 44