NA, Naturvetenskap på Ystad Gymnasium

Naturvetenskap

Naturvetenskapliga programmet är en utbildning som gör dig väl förberedd för kommande studier inom framförallt naturvetenskap och teknik.

På Naturvetenskapsprogrammet (NA) får du kunskaper om hur hela vår värld byggs upp. Du får lära dig om biologiska och kemiska processer i naturen samt hur fysikens och matematikens lagar ligger till grund för dessa.

Här får du lära dig de naturvetenskapliga arbetsmetoderna från grunden. Mycket av dina studier kommer att bygga på laborationer, fältstudier och experiment, precis som på universitetet. Matematikens betydelse för samtliga naturvetenskapliga ämnen är stor och genomsyrar programmet. Programmet ger dig störst valmöjligheter till fortsatta studier på högskola och universitet.

Båda inriktningarna på Natur ger dig en bred förståelse för vetenskapens roll i samhällsutvecklingen och för de framtida utmaningar mänskligheten står inför.

Utbildningen sker bl.a. i våra moderna och välutrustade laborationslokaler på Österport.

NA Naturvetenskap

Inriktning: Naturvetenskap

Du lär dig mer om biologi, fysik, kemi och matematik. Se kurserna i programbladet längre ner.

 

Inriktning: Naturvetenskap och samhälle

Här lär du dig om naturvetenskap, samhällskunskap och geografi. Vi studerar naturvetenskapen utifrån samhällsvetenskapliga perspektiv. Se kurserna i programbladet längre ner.

NA Ella

GOSTEAM - Erasmusprojekt

Ystad Gymnasium är med i GOSTEAM sedan hösten 2020. Det är ett treårigt Erasmusprojekt (finansierat av EU) som syftar till att designa, implementera och utvärdera “hands-on” utbildningsaktiviteter i geografisk informationsvetenskap, teknik, kartografi och miljökunskap.

Lunds universitet och nationella tekniska universitetet i Athen leder verksamheten för tre gymnasier: Ystad Gymnasium i Sverige, BG/BRG Schwechat i Österrike och Ellinogermaniki Agogi i Grekland. Dessutom samarbetar man med ett vetenskapscenter/experimentarium i Italien (Fondazione Idis- Città della Scienza).

STEAM är en förkortning för Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. I projektet vill man utveckla det geospatiala tänkandet hos elever. Det innebär att man utvecklar de kunskaper och färdigheter som behövs för att klara av vår digitala värld; som att identifiera och tolka plats, avstånd, relationer, orientering, rörelse, förändring, mönster och trender i geo-miljö. Allt från planering av städer, kartläggning av kriminalitet, förflyttning av gods och kapital, att kunna följa lokala och globala miljöförändringar över tid kräver geospatialt tänkande. I dag finns bra digitala verktyg att använda och det är viktigt att vi kan lära ut dessa i skolan.

Lära tillsammans med studenter från Lunds universitet

Vi ett samarbete med Lunds universitet, som ytterligare förbereder våra elever för kommande universitetsstudier. Det heter Supplemental Instruction (SI), eller samverkansinlärning som är den svenska benämningen, och är en metod som går ut på att våra elever tillsammans med äldre studenter löser och diskuterar frågeställningar från lektionerna tillsammans i mindre grupper.

samarbetspartner-Lunds-Universitet

Läraren är inte närvarande under dessa pass utan de leds av studenter från universitetet/högskolan som är utbildade i metoden. I dessa mindre grupper skapas en öppen atmosfär där man utifrån elevernas problemställningar tillsammans arbetar med att förstå på djupet, problemlösa, kommunicera, resonera, förklara, hjälpa varandra och för att öka förståelsen i gymnasiekursen.

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Naturvetenskapliga programmet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.

Vill du ha elitträning inom din egen idrott på schemat?

Ystad Gymnasium erbjuder dig som vill kunna kombinera din elitsatsning inom idrott med en gymnasieutbildning att du kan läsa två kurser á 100p (Idrott och hälsa 1 - specialisering & Idrott och hälsa 2 - specialisering) under åk 1 och 2 på gymnasiet.

OBS! Detta är inte en s.k. nationell idrottsutbildning (NIU) utan kurserna läses inom ramen för individuellt val.

Upplägget kräver att du har en egen tränare som ombesörjer träningarna, skolan ansvarar endast för betygssättning vilket görs i samråd med din tränare. Träningspassen är schemalagda enligt följande:

Åk 1 - Måndag och onsdag 08.00-09.30
Åk 2 - Tisdag 10.00-11.15 och torsdag 08.00-09.30

Vid frågor kontakta rektor Lena Schmidt, lena.schmidt(a)ystad.se.

Intresseanmälan för elitträning inom egen idrott

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer
Charles Svennergård Charles Svennergard Ystad Gymnasium

Charles Svennergård

Studie- och yrkesvägledare
FS, NA, TE, T4
charles.svennergard(a)ystad.se
0704 34 05 44

Partnerföretag

Till helgen 11-12 feb 2023 arrangeras YG Cup i Nils Holgersson Hallen i Skurup. Spelschema för båda dagarna finns nu på hemsidan, länk i profilen.

YG Cup är turneringen där både tjejer och killar i åldrarna 8-12, träffas för att spela fotboll och ha skoj. YG Cup arrangeras av elever som läser NIU (Nationell idrottsutbildning fotboll) i årskurs 3 på Ystad Gymnasium.

@niu_ystadgymnasium 
#ystadgymnasium #ystad #ygcup #fotboll #nationellidrottsutbildning #nationellidrottsutbildningfotboll #fotbollsturnering
Onsdagen den 8 februari 2023 sjunger elever från Estetiska programmet i Star for Life-konserten i Ystad Arena. Tillsammans med 500 andra unga kommer de att köra bakom John Lundvik, som bl.a. tävlat i Melodifestivalen. Artisterna Triple & Touch, Ntombie Shobede och sydafrikanska ungdomar i kören Star Choir South Africa medverkar också i konserten.

– Det är väldigt roligt, men också väldigt nervöst, säger eleven Lova Thomsen.

– Jag sjöng i kör tidigare. Nu läser jag media och saknar musicerandet. Därför vill jag gärna vara med och det känns väldigt roligt, säger Julia Larsson.

⭐ Star for Life är en organisation som arbetar med skolungdomar i södra Afrika. Målet är att stärka de ungas självkänsla och motivera dem att satsa på sin utbildning, ta hand om sin hälsa och fatta kloka livsbeslut. Överskottet från konserten går till 120 skolor i Namibia och Sydafrika.

Läs mer i Ystads Allehanda.

#ystadgymnasium #estetiskaprogrammet #sjungaikör #starforlife #johnlundvik #högskoleförberedandeprogram #musik #sjunga #ystadskommun
Naturvetenskap 328759508 719351149719276 2703059584560759007 n.jpg? nc cat=104&ccb=1 7& nc sid=8ae9d6& nc ohc=x2vmkjia06IAX89fsNo& nc ht=scontent atl3 2.cdninstagram Ystad Gymnasium
9 dagar kvar innan du ska ha gjort ditt gymnasieval! Kom ihåg att:

Gymnasievalet avgör INTE din framtid! Gymnasievalet kanske känns jättejobbigt för dig, eftersom det är det första stora valet du själv ska göra. Hittills har din skoltid varit hyfsat förutbestämd för dig och nu är det fritt val för dig att välja vad du vill plugga. Fundera över vad du tycker är kul i skolan eller på fritiden. Kan du kanske plugga något där du kan få användning av dina intressen? Så att du kan plugga inom ämnen som DU tycker är roliga och då blir också hela gymnasietiden roligare. 

Har du svårt att bestämma dig? Jämför! Gör en plus och minus lista för respektive skola eller program. Det kan hjälpa dig att få en tydligare bild av vad som känns bra och dåligt. Resväg? Mat? Program? Intressen? Lärare? Mentorer? Lokaler? Individuella val?
Prata med studie- och yrkesvägledare på din skola för att få svar på dina frågor och för att få stöd inför ditt val.

#ystadgymnasium #gymnasievalsmyter #gymnasieval #yrkesprogram #högskoleförberedandeprogram #lärlingsutbildning
Naturvetenskap 328475316 184104724244706 5730160003204400692 n.jpg? nc cat=104&ccb=1 7& nc sid=8ae9d6& nc ohc=ziVCGadEXwEAX9GY3bI& nc ht=scontent atl3 2.cdninstagram Ystad Gymnasium
Kommer du på Öppet hus? Imorgon, onsdagen den 1 februari 2023 har Ystad Gymnasium Öppet hus mellan kl 17.00-19.30 på alla våra program! Kom gärna in och prata med oss. Kanske du har några sista frågor innan du avgör ditt gymnasieval?

Info om öppet hus finns på hemsidan, länk finns i profilen.

Bild från @ystadgymnasium_bygg på Bygg- och anläggningsprogrammet. 🏘️🛠️

#ystadgymnasium #ystad #ystadskommun #gymnasieval #öppethus
Naturvetenskap 327727497 623580416196757 3684733580649539178 n.jpg? nc cat=110&ccb=1 7& nc sid=8ae9d6& nc ohc=VoXQQu dVIcAX 0R3mh& nc ht=scontent atl3 2.cdninstagram Ystad Gymnasium
I veckan hade vi på El- och energiprogrammet besök från företaget @addpro_ab som pratade med våra elever om Nätverksäkerhet men även hur en dag som Cyper Security Consultant kan se ut. 

Mycket givande och det gav ännu fler elever som är nyfikna på IT-branschen!

På El-och energiprogrammet erbjuder vi två olika inriktningar:

🔹 Dator och kommunikation (IT, nätverksteknik, webbutveckling och programmering).
🔹 Elteknik (installationselektriker och industrielektriker).

#ystadgymnasium #ystadskommun #gymnasieval #elochenergiprogrammet #nätverksäkerhet #it #datorochkommunikation
Rulla till toppen