VO, Vård och Omsorg på Ystad Gymnasium

Vård och omsorg

Ett yrkesprogram som förbereder dig för arbete inom hälso- och sjukvård eller inom social omsorg.

Innehåll

  Förmågan att ta hand om varandra är människans kanske mest betydelsefulla egenskap. Vård- och omsorgsprogrammet (VO) är för dig som vill arbeta med människor, och som vill kunna använda dina yrkeskunskaper direkt efter studenten.

  På programmet får du lära dig både teoretiskt och praktiskt de kunskaper och färdigheter du behöver för att kunna arbeta inom vård och omsorg. Du genomför arbetsplatsförlagt lärande (APL) på flera olika arbetsplatser. Programmet ger dig möjlighet till fördjupning inom akutsjukvård, psykiatri, personlig assistans och äldreomsorg.

  Vård och omsorg är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för att kunna studera vidare vid högskola eller universitet. En del särskild behörighet får du redan automatiskt på Vård- och omsorgsprogrammet.
  Efter studenten kan du direkt börja arbeta som t ex undersköterska. Branschen behöver arbetskraft och efter examen finns det goda möjligheter till arbete.

  Programmets inriktning:

  Vård och omsorg

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Eftersom Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram innehåller programmet arbetsplatsförlagt lärande (APL). Vilket innebär att du är på en arbetsplats, som en del av dina studier, för att lära dig om vård och omsorg. I programmet ingår 15 veckor APL. Under utbildningen gör du APL inom psykiatri, LSS-verksamhet, äldreomsorg eller hälso- och sjukvård.

  Vård- och omsorgscollege

  Programmet är en del av Vård- och omsorgscollege, där vi samarbetar med potentiella arbetsgivare och detta garanterar att du får en attraktiv och kvalitetssäkrad utbildning. Genom Vård- och omsorgscollege får programmet många bra praktikplatser och för elever med uteslutande godkända betyg erhålls ett certifikat.

  Finns även som lärling

  Vi erbjuder också att du kan läsa programmet som lärling. Det innebär att du läser 50% av dina studier teoretiskt på skolan och de andra 50% spenderar du ute i verkligheten, på en arbetsplats, för lärande.

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som t ex

  • Undersköterska
  • Personlig assistent

  Eller studera vidare till

  • Sjuksköterska
  • Socionom
  • Polis
  • Brandman
  • Sjukgymnast
  • Psykolog
  • Dietist
  Jennie Lang

  Jennie Lang

  Studie- och yrkesvägledare
  BF, NB, VO, VO lärling
  Område 1
  jennie.lang(a)ystad.se
  0704 34 05 52

  Samarbetspartners

  Elever berättar

  elvina

  Elvina, fd elev

  "Att välja Vård och omsorg är det bästa val jag har gjort. Skolan, lärarna och upplägget med praktik ute i vården gjorde att jag stortrivdes. Det är också skönt att veta att vi dessutom kunde skaffa oss jobb direkt efter gymnasiet".

  – "Ingen ska behöva skämmas för psykisk sjukdom! Jag tänker sprida kunskap och förändra den attityden", säger Elvina. Hennes engagemang har lett till att hon vill jobba med ungdomar som har psykiska svårigheter.

  elevcitat

  Lisa, fd elev

  "Det är ett otroligt roligt och utmanande jobb! Just nu kan jag inte tänka mig att göra något annat, min insats har verkligen en mening. För mig var valet lätt, jag ville arbeta med människor och snabbaste sättet var att bli undersköterska".

  Lisa läste Vård och omsorg med inriktning psykiatri. Nu jobbar hon inom psykiatrisk slutenvård och trivs med yrkets utmaningar.

  I oktober 2012 började Lisa jobba på Sankt Lars i Lund och är numera anställd på psykiatriska kliniken, på en avdelning med inriktning psykossjukdomar. Anledningen till att hon valde programmet är enkel.

  – "Det är ett otroligt roligt och utmanande jobb. Just nu kan jag faktiskt inte tänka mig att göra något annat – min insats har verkligen en mening". Hon tycker att åren på skolan var helt fantastiska.

  – "Jag saknar skolan och tänker tillbaka på den tiden med värme. De starkaste minnena är ofta små saker som lärarna gjorde för oss". Lisa berättar om mentorsfika, läger, roliga studiebesök och bra föreläsare. Och om det fnissiga julbaket hemma hos Carina, en av lärarna.

  – "Jag minns hur lärarna lyssnade på oss och förstod våra behov. De trodde på mig när jag själv inte riktigt gjorde det. Jag kommer aldrig kunna tacka dom nog för det".

  Scroll to Top