VO, Vård och Omsorg på Ystad Gymnasium
Vård och Omsorg

Vård och omsorg: Lärling

Lärling är ett yrkesprogram som förbereder dig för arbete inom vård- och omsorgsverksamheter.

Vård- och omsorgsprogrammet lärling (VO) är ett program för dig som vill arbeta med människor, och som vill kunna använda dina yrkeskunskaper direkt efter studenten.

Förmågan att ta hand om varandra är människans kanske mest betydelsefulla egenskap och det får du lära dig om på Vård och omsorg lärling. Om du väljer att läsa Vård och omsorg som lärling, får du samma kunskaper och yrkesexamen som de elever som läser programmet i skolan.

Vård och omsorg lärling är ett  yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier. Du kan exempelvis välja kurser för att bli behörig till att söka till sjuksköterske- eller socionomutbildning. En del särskild behörighet får du redan automatiskt på Vård- och omsorgsprogrammet lärling.

Vad innebär lärling?

En lärlingsutbildning i vård och omsorg innebär att du genomför minst hälften av din utbildning på olika arbetsplatser. Det betyder att du får se alla arbetsuppgifter som ingår i ditt kommande yrke. Du som väljer Vård och omsorg lärling, lär dig genom att utföra arbetsuppgifter praktiskt och i mötet med människor. I utbildningen skaffar du dig direkt kontakter i arbetslivet, vilket ger dig en bra start i yrkeskarriären.

Lärlingsutbildningen ger dig en yrkesexamen och anställningsbarhet inom många verksamheter.

Jag är så tacksam för att jag valde Vård- och omsorgsprogrammet. Jag har fått se så mycket och lärt mig så mycket. Ett yrke som passar oss som älskar att ta hand om och hjälpa andra människor. Man har alltid något att göra och jag fick jobb på min praktikplats när jag precis fyllde 18 år. Ystad Gymnasium har dessutom så otroligt bra kurser på vårt program som gör att jag kan bli precis vad jag vill och jag kan lära mig så otroligt mycket. Jag är väl förberedd inför arbetslivet inom sjukvården och jag är bra förberedd inför högskolan!
- Moa Stifors, start VO 2019.

Vård- och omsorgscollege VO college logo

Programmet är en del av Vård- och omsorgscollege, där vi samarbetar med potentiella arbetsgivare och detta garanterar att du får en attraktiv och kvalitetssäkrad utbildning. Genom Vård- och omsorgscollege får programmet många bra praktikplatser och för elever med uteslutande godkända betyg erhålls ett certifikat.

Jobbmöjligheter

Lärlingsutbildningen ger dig möjlighet att arbeta med vård och omsorg. I dessa verksamheter möter du människor i behov av olika stöd. Möjliga arbetsplatser är äldreboende, hemtjänst, LSS-verksamheter och verksamheter med hemsjukvårdande uppgifter.

Du kan även studera vidare till t ex sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator, polis eller brandman.

Vill du inte läsa programmet som lärling?

Vi erbjuder dig också möjligheten att läsa programmet som skolförlagt. Det innebär att du har undervisning på plats i skolan och minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Programblad
Vård och omsorg lärling inför 2023/2024

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

Jennie Lang

Jennie Lang

Studie- och yrkesvägledare
BF, NB, VO, IMYVO
jennie.lang(a)ystad.se
0704 34 05 52

Partnerföretag

Examensshowen GENESIS - den sista föreställningen av eleverna i årskurs 3 på Estetiska programmet! @estetiska_ystadgymnasium 

Två elever var konferencierer under hela kvällen och eleverna hade parats ihop två och två för att skapa magi av varje musiknummer!

🎶 Inriktning musik:
Eleverna framförde låtar på scenen som de själva valt, från vitt skilda genrer, tillsammans med sina kompmusiker.

📸✍️ Inrikting estetik och media:
Eleverna hade skapat intervjufilmer med både elever och lärare som visades inför varje musiknummer och visuals (musikvideor) som visades på backdropen, i bakgrunden till varje musiknummer.

Fotograf: Benjamin, elev i årskurs 2 på Estetiska programmet @benjaminrosewall
Anmäl dig nu till TECH SUMMER CAMP 17-20 juni 2024!

Går du i årskurs 8? Är du intresserad av bilar och maskiner? Sommarlovsskolan TECH SUMMER CAMP är öppen för både tjejer och killar. Vi har 18 platser att erbjuda till ungdomar som går i åk 8 och ska börja åk 9 efter sommarlovet.

Testa på Fordons- och transportprogrammet under 4 dagar, få lunch och ersättning för alla dagarna!
Vårt TECH SUMMER CAMP är sponsrad av @maskinleverantorerna 

🔹 Går i årskurs 8 (börjar 9:an efter sommaren)?
🔹 Anmäl dig på hemsidan, länk finns i profilen.
🔹 Anmälan STÄNGER på söndag 26 maj kl 23.59.

#ystadgymnasium #fordonsochtransportprogrammet #fordonochtransport #fordon #personbil #lastbil #maskiner #förbränningsmotorer #svetsa #hydraulik #gymnasieval
What's in progress? 👀 ✂️🪡✍️🎨
Våra elever håller på att skapa, bygga, måla, slöjda, illustrera, dreja mm inför deras elevutställning med vernissage den 8 juni på @ystadskonstmuseum!

Välkommen på spännande konstutställning av elever från Ystad Gymnasium!
Elever från olika program är med och skapar utställningen, så som Naturvetenskapsprogrammet, Naturbruksprogrammet, Estetiska programmet, Försäljnings- och serviceprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Alla elever har gemensamt att de har valt att läsa det individuella valet Bild & form.

Eleverna ska göra sin tolkning av en redan existerande utställning på Ystads konstmuseum som heter GRÄNSTRAKT. Eleverna har döpt sin utställning till "DET är verkligheten..."

🔹 Vad inspireras våra elever av?
Allt är möjligt! Det är fritt att jobba med egna tekniker, metoder och material. Att skapa något av gammalt material kan lura ögat att tro att konstverket är gammalt men egentligen kan det vara samtida…

Eleverna hintar redan nu om att de kommer vilja illustrera i datorn, jobba med lufttorkande lera, slöjda med horn från djur, skapa av naturliga material, använda målarfärg och bygga interaktivt så att besökare kan delta. Det här blir spännande!

Utställningen öppnar den 8 juni med vernissage och är sedan öppen hela sommaren.

#ystadgymnasium #bildochform #ystadskonstmuseum #konstutställning #kreativitet #gymnasieval
Den 5 juni är det dags för årets stora slututställning för Estetiska programmet, inriktning Estetik och media i årskurs 1 och 2! 

Eleverna har under året arbetat med olika projekt i kurserna 
🎥 film- och tv-produktion
💡 medieproduktion
📸 fotografisk bild
💻 digitalt skapande

På utställningen visas bla porträttfilmer, foto med vårtema, bokomslag, förpackningsdesign och Bauhaus-inspirerad konst.

Varmt välkommen att ta del av elevernas verk onsdagen den 5 juni, kl.16.30-18.00 i Estets lokaler på Ystad Gymnasium. Ingång från Surbrunnsvägen eller från skolgården på Österport.

#ystadgymnasium #estetiskaprogrammet #estetikochmedia #medieproduktion #filmproduktion #tvproduktion #fotografiskbild #foto #fotograf #digitaltskapande #illustration #konst #gymnasieval
Den 14 juni 2024 firar vi studenten på Ystad Gymnasium! 🥳 Och du undrar säkert var studentfordon och studentflak får lov att parkera?

Nedan angivna parkeringsplatser under studentdagen är bestämda av Polisen. Swipa för att se karta!

🔹  Student-personbilar (utsmyckade personbilar för att transportera studenter)
Parkering kan ske på parkeringen som tillhör Österports skolgård (infart från Sankt Gertrudsgatan).

🔹  Studentflak (lastbilar)
Parkering kan ske längs Ågatan (gatan utanför matsalen), Sektersgatan eller Munkgatan.

🔹 Övriga fordon får själva hitta parkering på andra platser i Ystad.

❌ OBS! Inga studentfordon får lov att parkera längs Surbrunnsvägen.

❌ Regementsgatan och delar av Blekegatan är avstängda under studentdagen.

#ystadgymnasium #student2024  #studenten #student #ystadskommun
Vad ska ni äta på fredag? Boka helgkassen! 😋

Våra elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder en god trerättersmiddag för 195 kr/person, som ni hämtar hos oss på Risselmagasinet och sedan äter hemma på fredagskvällen. Smidigt va?

🔹 Vad ska jag själv förbereda?
Ni får allt paketerat för en trevlig middag. Instruktioner om vad som behöver göras innan maten kan serveras kommer att skickas med.

🔹 Endast dessa fredagar finns kvar under våren 2024: 17/5, 24/5 och 31/5.

🔹 Bokning ska ske senast onsdagen innan kl. 15:00 och skickas till risselmagasinet@ystad.se. Din bokning är giltig när du fått en bekräftelse från oss.
Anpassning för allergier och specialkost får vi diskutera när ni bokar, men de måste anges i förhand. Vi hjälper er så långt vi kan.

🔹 Meny finns på hemsidan, se länk i profilen.

🔹 Avhämtning och adress
Hämtas på angiven tid mellan 14:00 och 15:00 på Risselmagasinet – Industrigatan 6, den äldre röda tegelbyggnaden som ligger bredvid Stadsbiblioteket.

@risselmagasinet_ystadgymnasium
#restaurangochlivsmedelsprogrammet #restaurang #kock #gymnasieval #gymnasium #ystadskommun #yrkesprogram
Zackeus, Lovisa, Miranda, Benjamin och Isidor berättar varför just dem valde Estetiska programmet inrikting Estetik och media. @estetiska_ystadgymnasium 

🔹 Zackeus
Jag sökte för att jag gillar att fota och redigera, både foto och film. Jag gillar också att illustrera med t.ex. ritplattan.

🔹 Isidor
Det är kreativt och kul för att man får skapa utifrån egna idéer och vi har mycket frihet i de projekt som vi arbetar med.

🔹 Lovisa
Jag var på Öppet hus och tyckte att inriktningen verkade kul! Sedan jag började har jag upptäckt att jag gillar design och att skapa digitala bilder.

🔹 Miranda
Jag gillar att rita och att fota. Det är kul att man har många praktiska kurser i ämne som man är intresserad av.

🔹 Benjamin
Jag gillar media och att fota samt programmen vi arbetar i som t.ex. Lightroom och Premiere Pro. Att arbeta i team när vi filmar är kul!

Omvalet är öppet fram till midnatt, idag 15 maj 2024.

#ystadgymnasium #estetiskaprogrammet #estetikochmedia #gymnasieval
DEN SISTA FÖRESTÄLLNINGEN - GENESIS! 🎤🎥🌟📸🎷🥁

Välkommen ikväll, onsdag 15 maj 2024, till @ystadsteater för att se examens showen GENESIS av årskurs 3 på Estetiska programmet @estetiska_ystadgymnasium 

15 maj 2024
Kl 18.00
På @ystadsteater 
Fritt inträde!

Kom i tid för att få bra platser!

#ystadgymnasium #gymnasieval #estetiskaprogrammet #estetikochmedia #musik #musikproduktion #datornsominstrument
30 DAGAR KVAR TILL STUDENTEN IDAG! Den 14 juni 2024 blir det stor fest på Ystad Gymnasium! 🤩🥳

🔹 Utspringstiderna finns på hemsidan, länk i profilen.

🔹 På hemsidan finns också info om tillåtna parkeringsplatser för studentflak och särskilda studentbilar. Länk till hemsidan finns i profilen.

#ystadgymnasium #student2024 #studenten #gymnasieval #ystadskommun
Vad är Estetiska programmet inriktning Estetik och media?

Skolans lokaler är utrustade med det senaste inom medieteknik och du får lära dig hur du arbetar som video editor, filmfotograf, vfx artist, fotograf, content manager, grafisk designer, digital content designer och kommunikatör. Vi lägger stor vikt vid estetisk kommunikation där du får lära dig idéskapande och att planera och använda storyboard i kreativa processer. 

Utbildningen ger praktiska såväl som teoretiska kunskaper i hur du på olika sätt producerar innehåll till sociala och traditionella medier. Bland annat lär du dig grunderna i grafisk design, illustration, AI i kreativa processer, filmproduktion, visuell storytelling, motion graphics och podcasting.

Du lär dig använda bland andra programmen Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign och Premiere pro. 

Omvalet är öppet och om du vill göra omval ska du göra det innan den 15 maj.

Läs mer om Estetiska programmet på hemsidan, länk i profilen! @estetiska_ystadgymnasium 

#estetiskaprogrammet #estetikochmedia #media #estetik #grafiskdesign #illustration #adobephotoshop #adobeillustrator #adobecreativecloud #gymnasieval
Rulla till toppen