VO, Vård och Omsorg på Ystad Gymnasium
Vård och Omsorg

Vård och omsorg: Lärling

Lärling är ett yrkesprogram som förbereder dig för arbete inom vård- och omsorgsverksamheter.

Vård- och omsorgsprogrammet lärling (VO) är ett program för dig som vill arbeta med människor, och som vill kunna använda dina yrkeskunskaper direkt efter studenten.

Förmågan att ta hand om varandra är människans kanske mest betydelsefulla egenskap och det får du lära dig om på Vård och omsorg lärling. Om du väljer att läsa Vård och omsorg som lärling, får du samma kunskaper och yrkesexamen som de elever som läser programmet i skolan.

Vård och omsorg lärling är ett  yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier. Du kan exempelvis välja kurser för att bli behörig till att söka till sjuksköterske- eller socionomutbildning. En del särskild behörighet får du redan automatiskt på Vård- och omsorgsprogrammet lärling.

Vad innebär lärling?

En lärlingsutbildning i vård och omsorg innebär att du genomför minst hälften av din utbildning på olika arbetsplatser. Det betyder att du får se alla arbetsuppgifter som ingår i ditt kommande yrke. Du som väljer Vård och omsorg lärling, lär dig genom att utföra arbetsuppgifter praktiskt och i mötet med människor. I utbildningen skaffar du dig direkt kontakter i arbetslivet, vilket ger dig en bra start i yrkeskarriären.

Lärlingsutbildningen ger dig en yrkesexamen och anställningsbarhet inom många verksamheter.

Jag är så tacksam för att jag valde Vård- och omsorgsprogrammet. Jag har fått se så mycket och lärt mig så mycket. Ett yrke som passar oss som älskar att ta hand om och hjälpa andra människor. Man har alltid något att göra och jag fick jobb på min praktikplats när jag precis fyllde 18 år. Ystad Gymnasium har dessutom så otroligt bra kurser på vårt program som gör att jag kan bli precis vad jag vill och jag kan lära mig så otroligt mycket. Jag är väl förberedd inför arbetslivet inom sjukvården och jag är bra förberedd inför högskolan!
- Moa Stifors, start VO 2019.

Vård- och omsorgscollege VO college logo

Programmet är en del av Vård- och omsorgscollege, där vi samarbetar med potentiella arbetsgivare och detta garanterar att du får en attraktiv och kvalitetssäkrad utbildning. Genom Vård- och omsorgscollege får programmet många bra praktikplatser och för elever med uteslutande godkända betyg erhålls ett certifikat.

Jobbmöjligheter

Lärlingsutbildningen ger dig möjlighet att arbeta med vård och omsorg. I dessa verksamheter möter du människor i behov av olika stöd. Möjliga arbetsplatser är äldreboende, hemtjänst, LSS-verksamheter och verksamheter med hemsjukvårdande uppgifter.

Du kan även studera vidare till t ex sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator, polis eller brandman.

Vill du inte läsa programmet som lärling?

Vi erbjuder dig också möjligheten att läsa programmet som skolförlagt. Det innebär att du har undervisning på plats i skolan och minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Programblad
Vård och omsorg lärling inför 2023/2024

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

Jennie Lang

Jennie Lang

Studie- och yrkesvägledare
BF, NB, VO, IMYVO
jennie.lang(a)ystad.se
0704 34 05 52

Partnerföretag

Vi hade internationellt besök från Madeira!

I mitten av november hade vi besök av sex elever och tre lärare från skolan Horácio Bento de Gouveia @escola.hbg på Madeira, de kom till Ystad Gymnasium för att besöka våra yrkesprogram.

🔹 Lärarna från Madeira ville låta elever från årskurs 9 besöka våra yrkesprogram för att få en insikt i hur yrkesprogrammen fungerar och vad våra svenska elever har för tankar om vad de vill göra i framtiden efter sina avslutade gymnasiestudier. De portugisiska eleverna ska söka till gymnasiet under våren 2024 och ville få inspiration hos oss.

🔹 I Portugal har yrkesprogram låg status, därför ville de visa eleverna att framtiden är ljus för elever som väljer yrkesprogram. Eleverna har deltagit i undervisningen på vars två yrkesprogram under veckan, där de blev tilldelade varsin ansvarig svensk elev som tog hand om dem.

🔹 Till våren 2024 åker elever och lärare från Vård- och omsorgsprogrammet och Naturbruksprogrammet till Madeira. Eleverna ska göra APL och lärarna ska jobbskugga. Våra internationella besök ingår som Erasmus+projekt, vilket är EU:s program för internationellt samarbete. Det gör det möjligt för oss att erbjuda eleverna utlandspraktik.

#ystadgymnasium #yrkesprogram #gymnasiestudier #erasmusplus #madeira
UF-POP UP STORE 3 DEC UNDER JULSKYLTNINGEN I YSTAD!

Idag, söndagen den 3 dec 2023, dyker en UF-POP UP STORE upp i fd MAX-lokalen på Hamngatan i Ystad. Ta chansen att köpa julklappar av våra elever som driver UF-företag.

🔹 Julskyltningen, söndag 3/12 2023
🔹 Hamngatan, fd MAX-lokaler
🔹 Öppet kl 13.00-18.00
🔹 Många UF-företag finns på plats från olika skolor, både inne och utanför.
🔹 Julskyltningen arrangeras av Ystad i centrum

Att driva UF-företag innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett UF-företag under ett läsår. Entreprenörskap ingår i vissa gymnasieprogram eller så kan det finnas möjlighet för dig att välja till entreprenörskap som en kurs i ditt individuella val.

UF-företagen kommer från Ekonomiprogrammet @ekonomi_ystadgymnasium och Försäljnings- och serviceprogrammet @fs_ystadgymnasium 

Läs om vilka UF-företag som är med genom nyhet på hemsidan, länk i profilen.

Varmt välkommen!

@ufskane #ystadgymnasium #ungforetagsamhet #drivaföretag #julmarknad
#ufföretag #ufskane #ystadicentrum
Vi åkte till Málaga! 🇪🇸

Under en vecka i november 2023 åkte 10 elever från Ystad Gymnasium till Málaga, tillsammans med sina lärare Annelee och Björn för att utforska det spanska språket på utbyte inom Erasmus+.

Eleverna går i åk 2 på Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet och har alla gemensamt att de läser spanska. Våra elever bodde en och en hemma hos varsin spansk elev med hens familj.

🇪🇸 I Málaga gick vi i skolan I.E.S Belén @malagaiesbelen

🇪🇸 Vi besökte Granada! Vi besökte också Generalife och Alhambra och vi tyckte att det var väldigt vackert!

🇪🇸 Vi hade flera lektioner i den spanska skolan. Till skollunchen samlades vi, både spanska och svenska utbytesstudenter, på skolgården för att käka.

🇪🇸 Vi besökte området El Torcal och vandrat. Sedan fortsatte vi till Antequera och såg på rösen från stenåldern. Vid vandringen såg vi många olika djur, som vi vanligtvis inte möter hemma i Sverige, så som berggetter 😀

🇪🇸 Vi gjorde utflykt till centrala Málaga! Där vi besökte en saluhall som tidigare varit en muslimsk byggnad men också varit ett sjukhus. Vi besökte också en kyrka som byggdes på en moské, den tog lång tid och bygga och det förklarar varför den har många olika stilar.

Läs nyheten på hemsidan för att veta vad vi mer gjorde och se alla bilder. Länk i profilen.

@sa_ystadgymnasium @ekonomi_ystadgymnasium @natur_ystadgymnasium 
#ystadgymnasium #språkresa #malaga #spanien #språk #gymnasiestudier
Vintern har kommit till Ystad Gymnasium! ❄️

Några nyheter inom det närmaste:

💙 Sista dag att ansöka till NIU idag 1 dec!

💙 UF-företag säljer sina produkter under julskyltningen 3 dec.

💙 Öppet hus för hela Ystad Gymnasium 31 januari 2024, mer info på hemsidan. 

💙 Öppet hus för Naturbruksprogrammet den 4 feb 2024 på @ystaddjurpark. Mer info på hemsidan.

#ystadgymnasium #ystad #gymnasieval #ystadskommun
Vintern har kommit till Ystad Gymnasium! ❄️

Några nyheter inom det närmaste:

💙 Sista dag att ansöka till NIU idag 1 dec!

💙 UF-företag säljer sina produkter under julskyltningen 3 dec.

💙 Öppet hus för hela Ystad Gymnasium 31 januari 2024, mer info på hemsidan. 

💙 Öppet hus för Naturbruksprogrammet den 4 feb 2024 på @ystaddjurpark. Mer info på hemsidan.

#ystadgymnasium #ystad #gymnasieval #ystadskommun
Sista ansökningsdagen till NIU är nära! 

Fredagen den 1 dec, är sista dagen för dig att ansöka till NIU handboll eller NIU fotboll.

🔹 För att bli antagen som NIU-elev måste du ha ansökt senast 1 dec hos Svenska Handbollsförbundet eller Svenska Fotbollsförbundet

🔹 Du kommer sedan bli kallad till ett uttagningsdatum, där du kommer få visa dina färdigheter inom sporten.

🔹 I samband med din antagning till gymnasiet får du veta om du också blivit antagen till NIU. Din plats på NIU är beroende av vilket gymnasieprogram som du kommer in på.

🔹 NIU går att kombinera med följande gymnasieprogram:
- Barn- och fritidsprogrammet
- Ekonomiprogrammet
- Försäljnings- och serviceprogrammet
- Naturvetenskapsprogrammet
- Samhällsvetenskapsprogrammet
- Teknikprogrammet

Mer info och rätt länkar till förbunden finns på hemsidan, länk i profilen.

#gymnasieskola #ystadgymnasium #ystadskommun #gymnasieval #ystad #gymnasievalet #ystadsif #handboll #nationellidrottsutbildninghandboll #nationellidrottsutbildning #handbollsspelare #nationellidrottsutbildningfotboll #niufotboll #svenskahandbollsförbundet #svenskafotbollsförbundet
UF-POP UP STORE!

Söndagen den 3 dec 2023, när det är julskyltning i Ystad, dyker en UF-POP UP STORE upp på gågatan. Ta chansen att köpa julklappar av våra elever som driver UF-företag.

🔹 Julskyltningen, söndag 3/12 2023
🔹 Hamngatan, fd MAX-lokaler
🔹 Öppet kl 13.00-18.00
🔹 Många UF-företag finns på plats från olika skolor, både inne och utanför.
🔹 Julskyltningen arrangeras av @ystadicentrum 

Att driva UF-företag innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett UF-företag under ett läsår. Entreprenörskap ingår i vissa gymnasieprogram eller så kan det finnas möjlighet för dig att välja till entreprenörskap som en kurs i ditt individuella val

🔹 UF-företagen kommer från Ekonomiprogrammet @ekonomi_ystadgymnasium och Försäljnings- och serviceprogrammet @fs_ystadgymnasium. Läs på hemsidan om varje företag. Länk i profilen till nyheter.

Varmt välkommen!

@ufskane #ystadgymnasium #ungforetagsamhet #drivaföretag #julmarknad
#ufföretag #ufskane #ystadicentrum
Sista ansökningsdagen till NIU är nära! 

Fredagen den 1 dec, är sista dagen för dig att ansöka till NIU handboll eller NIU fotboll.

🔹 För att bli antagen som NIU-elev måste du ha ansökt senast 1 dec hos Svenska Handbollsförbundet eller Svenska Fotbollsförbundet

🔹 Du kommer sedan bli kallad till ett uttagningsdatum, där du kommer få visa dina färdigheter inom sporten.

🔹 I samband med din antagning till gymnasiet får du veta om du också blivit antagen till NIU. Din plats på NIU är beroende av vilket gymnasieprogram som du kommer in på.

🔹 NIU går att kombinera med följande gymnasieprogram:
- Barn- och fritidsprogrammet
- Ekonomiprogrammet
- Försäljnings- och serviceprogrammet
- Naturvetenskapsprogrammet
- Samhällsvetenskapsprogrammet
- Teknikprogrammet

Mer info och rätt länkar till förbunden finns på hemsidan, länk i profilen.

#gymnasieskola #ystadgymnasium #ystadskommun #gymnasieval #ystad #gymnasievalet #ystadsif #handboll #nationellidrottsutbildninghandboll #nationellidrottsutbildning #handbollsspelare #nationellidrottsutbildningfotboll #niufotboll #svenskahandbollsförbundet #svenskafotbollsförbundet
Äntligen kom snön till Ystad Gymnasium! ❄️☃️ 

Våra gymnasieelever kunde inte hålla sig borta från snön och skapade en vacker snögubbe som nu pyntar skolgården!

#ystadgymnasium #snögubbe
Du är inbjuden till oss den 31 januari 2024 på Öppet hus! 😀

Fånga tillfället när vi öppnar upp våra dörrar och visar dig vår värld. Kom hit för att träffa våra lärare, elever, studie- och yrkesvägledare, rektorer, elevhälsan och många fler.

Besök våra program och deras verkstäder för att se hur vår skolmiljö ser ut. Öppet hus är en viktig kväll som ger dig möjlighet att kunna känna in om vi har en utbildning och miljö som passar just dig.

Välkommen till oss!

🔹 Öppet hus på Ystad Gymnasium
31 januari 2024
kl 17.00-19.30 

Mer info finns på hemsidan, länk i profilen.

#ystadgymnasium #öppethus #gymnasieval #ystadskommun #gymnasium #gymnasiestudier
Rulla till toppen