SA, Samhällsvetenskap på Ystad Gymnasium

Samhällsvetenskap

På samhällsvetenskapsprogrammet får du utveckla dina kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och i övriga världen.

Innehåll

  Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ger dig kunskaper om demokrati, genus, kommunikation, etik och miljö. Du studerar även hur vi påverkar och påverkas av vår omvärld ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.

  På samhällsvetenskapsprogrammet kan du välja en av tre inriktningar: samhällsvetenskap, beteendevetenskap eller medier, information och kommunikation. Det är först till årskurs 2 som du väljer inriktning. Programmet är högskoleförberedande och ger dig en stabil grund för fortsatta studier vid universitet eller högskola.

  Under din gymnasietid får du möjlighet att åka på studieresor knutna till programmet exempelvis till Stockholm, Berlin eller Richmond University i London som programmet samarbetar med. Vi är också med i projektet "Fyra hörn" som drivs i samarbete mellan fyra regioner i södra Östersjön: Bornholm (Danmark), Swinoujscie i Polen, Rügen i Tyskland samt Sydöstra Skåne. Projektet är delfinansierat av EU:s program för utbildning, ungdomar, och idrott. Detta program heter Erasmus+.

  Inriktning: Samhällsvetenskap

  Inriktningen ger dig kunskaper om hur olika samhällen fungerar och hur människors situation ser ut och förändras beroende på vart man lever i världen. Genom att fördjupa dig i olika samhällsfrågor får du lära dig att förstå och förklara händelser och sammanhang som du läser eller hör talas om i olika medier t ex terrorism, ekonomiska kriser, politiska samarbeten och organiserad brottslighet.

  Utbildningen ger dig breda kunskaper så att du utvecklar din förmåga att granska, argumentera och övertyga i både tal och skrift . Du blir väl förberedd för studier vid högskola eller universitet. Vi har internationella samarbeten där intresserade elever kan engagera sig och få möjlighet att resa under sin gymnasietid. Samhällsprogrammet på Ystad Gymnasium ingår i projektet ’Fyra Hörn’, som är ett ungdomsutbyte mellan, utöver Ystad Gymnasium, tre andra skolor i länderna Tyskland, Polen och Danmark.

  Du väljer inte inriktning förrän till årskurs 2.

  Inriktning: Beteendevetenskap

  Inriktningen Beteendevetenskap betonar människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang. Här får du en fördjupad förståelse för hur människor agerar som individer och som deltagare i grupper ur olika perspektiv. Utbildningen ger dig även kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap. Utöver de vanliga metoderna för datainsamling; intervju, enkät och observation får du lära dig att konstruera test och designa psykologiska experiment. Du som är intresserad av relationer och mänskligt beteende kommer att uppskatta studierna inom det beteendevetenskapliga fältet.

  Du har möjlighet att välja från ett stort utbud av programfördjupningskurser, såsom Socialpsykologi, Kriminologi samt Fred och konflikt. I kurserna kommer du bland annat att studera fenomen som ondska, fanatism, sociala medier och få en insyn i kriminalitetens mekanismer. Socialpsykologi är ett ämne som lämpar sig för praktiskt lärande där sociala experiment, rollspel och olika typer av övningar ingår. Vi är varandras läromedel! I kursen Kriminologi går vi på djupet kring vem som blir brottsling och hur man kan förebygga brott. Aktuella och historiska konflikter diskuteras och analyseras i kursen Fred och konflikt.

  Du väljer inte inriktning förrän till årskurs 2.

  Inriktning: Media, information och kommunikation

  På inriktningen Medier, information och kommunikation får du jobba med alla medier, såväl innehållsmässigt som tekniskt. Du lär dig att utforma och skapa layout för trycksaker och digitala medier, samt producera radio, film och tv. Samtidigt ingår intervjuteknik och förmedling av budskap på ett intresseväckande sätt till olika målgrupper och i olika syften. Denna inriktning ger dig en bred kunskap om digital medieteknik, vilket är något man har nytta av inom de flesta yrken och högre utbildningar.

  Mediastudio

  Om du läser inriktningen Media får du tillgång till vår mediastudio. Studion är fulländad med en scen som går att flytta runt och du filmar med bara de bästa kamerorna. Från det ljudisolerade kontrollrummet intill kan du övervaka inspelningarna på samma sätt som man arbetar i vilken professionell film- och tv-studio som helst. Även elever som pluggar Estetiska programmets inriktning Estetik och media använder mediastudion.

  Du väljer inte inriktning förrän till årskurs 2.

  SA Hilma

  GOSTEAM - Erasmusprojekt

  Ystad Gymnasium är med i GOSTEAM sedan hösten 2020. Det är ett treårigt Erasmusprojekt (finansierat av EU) som syftar till att designa, implementera och utvärdera “hands-on” utbildningsaktiviteter i geografisk informationsvetenskap, teknik, kartografi och miljökunskap.

  Lunds universitet och nationella tekniska universitetet i Athen leder verksamheten för tre gymnasier: Ystad Gymnasium i Sverige, BG/BRG Schwechat i Österrike och Ellinogermaniki Agogi i Grekland. Dessutom samarbetar man med ett vetenskapscenter/experimentarium i Italien (Fondazione Idis- Città della Scienza).

  STEAM är en förkortning för Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. I projektet vill man utveckla det geospatiala tänkandet hos elever. Det innebär att man utvecklar de kunskaper och färdigheter som behövs för att klara av vår digitala värld; som att identifiera och tolka plats, avstånd, relationer, orientering, rörelse, förändring, mönster och trender i geo-miljö. Allt från planering av städer, kartläggning av kriminalitet, förflyttning av gods och kapital, att kunna följa lokala och globala miljöförändringar över tid kräver geospatialt tänkande. I dag finns bra digitala verktyg att använda och det är viktigt att vi kan lära ut dessa i skolan.

  Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

  Elever som antagits till Samhällsprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.
  NIU Handboll riktar sig endast till killar. Därför har vi skapat en annan möjlighet för att tjejer också ska kunna träna handboll på skoltid.

  Tjejer får också möjlighet att träna handboll på skoltid

  Tjejer som pluggar på Samhällsprogrammet kan träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. (Detta erbjudande är ej inom NIU handboll).
  Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till rektor Lena Schmidt, lena.schmidt(a)ystad.se, innan gymnasievalet den 15 feb varje år.

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Sigrid Porath

  Sigrid Porath Nordström

  Studie- och yrkesvägledare
  SA/ES
  sigrid.nordstrom(a)ystad.se
  0704-34 05 51

  Samarbetspartners

  Kajsa Rosenlund Lindvall SA fd elev

  Kajsa, fd elev Samhälle-Beteende

  Direkt efter studenten började jag läsa in matematik 3c på Komvux. Min plan var att läsa upp fler ämnen för att bli behörig till en ingenjörsutbildning. Sedan upptäckte jag att jag ville arbeta mer kreativt och bestämde mig för att inte läsa mer på Komvux och istället söka till en arkitektutbildning. Plötsligt hade jag ett år på mig att resa och jobba. Bland annat tågluffade jag på egen hand genom Europa.

  Efter resan ansökte jag till högskolan och jag blev antagen till skolan jag allra helst ville gå på: Chalmers i Göteborg! Så jag började plugga till arkitekt och trivdes jättebra!

  Edin Sazic SA fd elev

  Edin, fd elev Samhälle

  Efter studenten år 2007 valde jag att utveckla mitt extrajobb som målare hos Olles färg i Tomelilla. En kort tid efteråt valde jag att ta flyttlasset vidare till Falkenberg för att jobba på Carlsberg AB som tappningsoperatör. Sen flyttade jag ner till Malmö och började jobba extra på Pressbyrån. Härifrån väcktes ett intresse om att driva eget och jag ansökte om att bli franchisetagare och fick min första butik i Lund.

  Nu driver jag stolt butiken 7-eleven på Malmö Centralstation.

  Sofia Jupiter SA fd elev

  Sofia, fd elev Samhälle-Media

  "Efter studenten flyttade jag till Jönköping för att studera medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning PR/marknadskommunikation på Jönköping University. Efter att ha jobbat i nästan två år som marknadsassistent och receptionist på Science Park i Jönköping flyttade jag tillbaka till Skåne igen.

  Idag arbetar jag som Varumärkeskoordinator på Bredband2 i Malmö, ett arbete som är väldigt inspirerande och på ett spännande företag!"

  sophie thomsen

  Sophie, fd elev Media

  - "Jag jobbar som projektledare på ett TV-produktionsbolag i Stockholm. Det jag älskar med TV-branschen är att det är så ombytligt arbete, den ena dagen är inte den andra lik. Jag har bl.a. arbetat med att produktionen av Paradise Hotel och Arga Snickaren".

  Sophie pluggade på Mediaprogrammet (numera ingår media i Samhällsvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet) och tog studenten 2007.

  elevcitat

  Christian, fd elev Samhälle

  "Jag gillade att lärarnas fokus låg på nästa steg mot framtiden. Själv valde jag Australien för att få en utmaning och omlokalisera hela mitt liv. Bara tre år efter studenten är jag snart klar med min Bachelor of Commerce".

  – För mig är det ovissheten som gör livet spännande. Jag har ingen aning om vad jag sysslar med om fem år, eller var i världen jag befinner mig, förklarar Christian på en kristallklar telefonlinje från Australien.

  Bara tre år efter studenten är han snart klar med sin Bachelor of Commerce på andra sidan jordklotet. Inriktningen är finans och redovisning, på Ystad Gymnasium läste han Samhällsvetenskapsprogrammet.

  – En stor andel av dagens ungdomar kommer att arbeta med hela världen som arbetsplats. På Österport var den internationella delen inbyggd i de flesta kurserna. Det passade mig, säger han.

  Christian valde Österport för att få en bra grund att stå på, både kunskaps- och värderingsmässigt.

  – Australien en marknad som ligger i ett väldigt intressant område, för oss som är intresserad av handel, avslutar han.

  Scroll to Top