SA, Samhällsvetenskap på Ystad Gymnasium

Samhällsvetenskap

På samhällsvetenskapsprogrammet får du utveckla dina kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och i övriga världen.

Innehåll

  Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ger dig kunskaper om demokrati, genus, kommunikation, etik och miljö. Du studerar även hur vi påverkar och påverkas av vår omvärld ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.

  På samhällsvetenskapsprogrammet kan du välja en av tre inriktningar: samhällsvetenskap, beteendevetenskap eller medier, information och kommunikation. Det är först till årskurs 2 som du väljer inriktning. Programmet är högskoleförberedande och ger dig en stabil grund för fortsatta studier vid universitet eller högskola.

  Studieresor tillsammans

  Under din gymnasietid får du möjlighet att åka på studieresor knutna till programmet exempelvis till Stockholm, Berlin, Polen eller Richmond University i London som programmet samarbetar med. Vi är också med i projektet "Fyra hörn" som drivs i samarbete mellan fyra regioner i södra Östersjön: Bornholm (Danmark), Swinoujscie i Polen, Rügen i Tyskland samt Sydöstra Skåne. Projektet är delfinansierat av EU:s program för utbildning, ungdomar, och idrott. Detta program heter Erasmus+.

  Inriktning: Samhällsvetenskap

  Inriktningen ger dig kunskaper om hur olika samhällen fungerar och hur människors situation ser ut och förändras beroende på vart man lever i världen. Genom att fördjupa dig i olika samhällsfrågor får du lära dig att förstå och förklara händelser och sammanhang som du läser eller hör talas om i olika medier t ex terrorism, ekonomiska kriser, politiska samarbeten och organiserad brottslighet.

  Utbildningen ger dig breda kunskaper så att du utvecklar din förmåga att granska, argumentera och övertyga i både tal och skrift . Du blir väl förberedd för studier vid högskola eller universitet. Vi har internationella samarbeten där intresserade elever kan engagera sig och få möjlighet att resa under sin gymnasietid. Samhällsprogrammet på Ystad Gymnasium ingår i projektet ’Fyra Hörn’, som är ett ungdomsutbyte mellan, utöver Ystad Gymnasium, tre andra skolor i länderna Tyskland, Polen och Danmark.

  Du väljer inte inriktning förrän till årskurs 2.

  Inriktning: Beteendevetenskap

  Inriktningen Beteendevetenskap betonar människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang. Här får du en fördjupad förståelse för hur människor agerar som individer och som deltagare i grupper ur olika perspektiv. Utbildningen ger dig även kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap. Utöver de vanliga metoderna för datainsamling; intervju, enkät och observation får du lära dig att konstruera test och designa psykologiska experiment. Du som är intresserad av relationer och mänskligt beteende kommer att uppskatta studierna inom det beteendevetenskapliga fältet.

  Du har möjlighet att välja från ett stort utbud av programfördjupningskurser, såsom Socialpsykologi, Kriminologi samt Fred och konflikt. I kurserna kommer du bland annat att studera fenomen som ondska, fanatism, sociala medier och få en insyn i kriminalitetens mekanismer. Socialpsykologi är ett ämne som lämpar sig för praktiskt lärande där sociala experiment, rollspel och olika typer av övningar ingår. Vi är varandras läromedel! I kursen Kriminologi går vi på djupet kring vem som blir brottsling och hur man kan förebygga brott. Aktuella och historiska konflikter diskuteras och analyseras i kursen Fred och konflikt.

  Du väljer inte inriktning förrän till årskurs 2.

  Inriktning: Media, information och kommunikation

  På inriktningen Medier, information och kommunikation får du jobba med alla medier, såväl innehållsmässigt som tekniskt. Du lär dig att utforma och skapa layout för trycksaker och digitala medier, samt producera radio, film och tv. Samtidigt ingår intervjuteknik och förmedling av budskap på ett intresseväckande sätt till olika målgrupper och i olika syften. Denna inriktning ger dig en bred kunskap om digital medieteknik, vilket är något man har nytta av inom de flesta yrken och högre utbildningar.

  Mediastudio

  Om du läser inriktningen Media får du tillgång till vår mediastudio. Studion är fulländad med en scen som går att flytta runt och du filmar med bara de bästa kamerorna. Från det ljudisolerade kontrollrummet intill kan du övervaka inspelningarna på samma sätt som man arbetar i vilken professionell film- och tv-studio som helst. Även elever som pluggar Estetiska programmets inriktning Estetik och media använder mediastudion.

  Du väljer inte inriktning förrän till årskurs 2.

  SA Hilma

  GOSTEAM - Erasmusprojekt

  Ystad Gymnasium är med i GOSTEAM sedan hösten 2020. Det är ett treårigt Erasmusprojekt (finansierat av EU) som syftar till att designa, implementera och utvärdera “hands-on” utbildningsaktiviteter i geografisk informationsvetenskap, teknik, kartografi och miljökunskap.

  Lunds universitet och nationella tekniska universitetet i Athen leder verksamheten för tre gymnasier: Ystad Gymnasium i Sverige, BG/BRG Schwechat i Österrike och Ellinogermaniki Agogi i Grekland. Dessutom samarbetar man med ett vetenskapscenter/experimentarium i Italien (Fondazione Idis- Città della Scienza).

  STEAM är en förkortning för Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. I projektet vill man utveckla det geospatiala tänkandet hos elever. Det innebär att man utvecklar de kunskaper och färdigheter som behövs för att klara av vår digitala värld; som att identifiera och tolka plats, avstånd, relationer, orientering, rörelse, förändring, mönster och trender i geo-miljö. Allt från planering av städer, kartläggning av kriminalitet, förflyttning av gods och kapital, att kunna följa lokala och globala miljöförändringar över tid kräver geospatialt tänkande. I dag finns bra digitala verktyg att använda och det är viktigt att vi kan lära ut dessa i skolan.

  Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

  Elever som antagits till Samhällsprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att skicka in din ansökan senast 1 december. Information om uttagningsdatum finns under respektive länk.

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer

  Karin Cederström-Nidén

  Studie- och yrkesvägledare
  EK, SA, ES
  0724 67 68 42
  karin.niden@ystad.se

  Partnerföretag

  Idag serverade köket pasta och en mustig pastasås med svamp, soltorkad tomat och rosmarin toppad med salladsost och cocktailtomat 🍅🧀🍝
Vi serverade också hembakat Nötesjögrova, färskost med rödlök och frukt 🍎🍐
Smaklig spis!

#skolmat #skolrestaurang #pasta #vegetariskt #ystadgymnasium
  I förra veckan var @naringslivystad på studiebesök hos @hydraulicsisart tillsammans med årets elever som pluggar till gymnasieingenjörer på Fjärde teknikåret (T4) hos oss på @ystadgymnasium.

På HydX finns Frida och Anton som själva gått T4 och sol@efter utbildningen fick anställning hos Hydx. Kompetensförsörjningen när den är som bäst! ⭐️

🔹 Vill du veta mer kring hur du kan samverka för att skapa förutsättningar för kompetensförsörjning? Kontakta @naringslivystad 

#företagslots #näringslivystad #kompetensförsörjning #kompetenskompassen #ystad #samverkanskolaarbetsliv #ystadskommun #företagsutveckling #företagare #ystadgymnasium
  Idag är det Håll Sverige Rent-dagen med @hallsverigerent!
Vi tycker det är mycket viktigt att vi inte ska skräpa ner och i veckan uppmärksammade vi dagen. Vi på Gymnasiesärskolans Nationella program var ute och plockade upp skräp som vi hittade i naturen, vi fick en dag med fint väder och hittade faktiskt en massa skräp.

#ystadgymnasium #ystad #ystadskommun #gymnasiesärskolan #hållsverigerent
  Scroll to Top