HT, Hotell och turism på Ystad Gymnasium

Hotell och turism

Programmet riktar sig mot yrken inom service,
event, reception och konferens.

Hotell- och turismprogrammet är pausat och kommer inte att starta under läsåret 2021/2022. Beslutet är taget av Gymnasienämnden.

Innehåll

  Hotell- och turismprogrammet (HT) är ett yrkesprogram för dig som är intresserad av service, hotell, resor, organisation och event.

  På Hotell- och turismprogrammet börjar du din gymnasietid med en inspirationsresa till en stor hotellanläggning och får uppleva konferens, spa och service på nära håll. Varje läsår hos oss bjuder på en ny stor konferensupplevelse.

  Programmet innehåller mycket arbetsplatsförlagt lärande (APL) och när du tagit studenten kan du börja arbeta direkt i en bransch där det finns många och snabba karriärmöjligheter. Vill du läsa vidare på högskola eller universitet kan du välja kurser som ger grundläggande behörighet.

  Hotell och turism - Lärling

  Från och med läsåret med start 2021/2022 är Hotell- och turismprogrammet ett lärlingsprogram i årskurs två och årskurs tre.

  Åk 1
  Utbildningen är skolförlagd med 4 veckors arbetsplatsförlagt lärande.

  Åk 2 och 3
  50% av utbildningen är ute på olika arbetsplatser inom hotell och turism. Den andra delen på 50% är teoretisk utbildning på plats i skolan.

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex receptionist eller konferensvärd/värdinna. Eller studera vidare inom hotellmanagement eller event. 

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer

  Besa Murati

  Studie- och yrkesvägledare
  BA, EE, FT, HV, HT, RL
  besa.murati(a)ystad.se
  0704 34 05 23

  Samarbetspartners

  Fanny intervju HT

  Fanny, fd elev

  "Att välja Hotell- och turismprogrammet kändes som ett klockrent val. Jag har själv alltid tyckt om att bo på hotell, det känns exklusivt. Jag vill också jobba med service och människor".

  Fanny var lite inne på att välja Samhällsprogrammet men insåg att hon inte skulle få lära sig om servicebiten på det programmet. Därför valde hon istället Hotell- och turismprogrammet för att få både grunderna för vidare studier och yrkeskompetensen inom service för att kunna jobba med hotell och konferenser.

  Fanny gjorde sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Ystad Saltsjöbad. Hon praktiserade 4 veckor i restaurangen och 5 veckor inom konferens.

  "I restaurangen hjälpte jag till med att duka fram frukostbuffén, plocka disk och förbereda inför lunchserveringen. Det är stressigt eftersom så många ska äta samtidigt och allting ska vara i ordning. Men jag lärde mig också mycket av det", berättar Fanny.

  På konferensavdelningen fick Fanny känna på hur det är att arbeta som konferenskoordinator.

  "Jag fick lära mig arbetsplatsens datorprogram och bokningssystem. Jag fick boka in konferenser, anmäler matallergier till köket och förbereder inför konferenserna. Det kunde vara att t.ex. skriva upp deras hålltider på tavlor, göra mappar med information åt dem, ta emot konferensgrupper, följa med dem till lokalen och presentera dagen" säger Fanny.

  Lärling

  APL är en viktig del av programmet eftersom det är ett lärlingsprogram. Fanny beskriver att man känner sig ensam och rädd de första dagarna på praktiken. Men att det är viktigt att "stå ut" i början för att det blir bättre.

  "Man har inte riktigt fått sin plats än, vet inte vilken sorts intiativ man ska ta och man känner inte de som jobbar där. Men efter någon vecka börjar man känna sig säker och har med mig mycket nyttigt från mina praktikveckor", berättar Fanny.

  Scroll to Top