HT, Hotell och turism på Ystad Gymnasium

Hotell och turism

Programmet riktar sig mot yrken inom service,
event, reception och konferens.

Innehåll

    På Hotell- och turismprogrammet (HT) är ett yrkesprogram för dig som är intresserad av service, hotell, resor, organisation och event.

    På Hotell- och turismprogrammet börjar du din gymnasietid med en inspirationsresa till en stor hotellanläggning och får uppleva konferens, spa och service på nära håll. Varje läsår hos oss bjuder på en ny stor konferensupplevelse.

    Programmet innehåller mycket arbetsplatsförlagt lärande (APL) och när du tagit studenten kan du börja arbeta direkt i en bransch där det finns många och snabba karriärmöjligheter. Vill du läsa vidare på högskola eller universitet så kan du välja kurser som ger grundläggande behörighet.

    Hotell och turism är ett lärlingsprogram, vilket innebär att 70 % av utbildningstiden är arbetsplatsförlagd och 30 % är teoretisk utbildning på plats i skolan.

    Programmets yrkesutgång

    Hotell och konferens

    Jobbmöjligheter

    Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex receptionist eller konferensvärd/värdinna. 

    Eller studera vidare inom hotellmanagement eller event. 

    Besa Murati

    Studie- och yrkesvägledare
    BA, EE, FT, HV, HT, RL
    Område 5
    besa.murati(a)ystad.se
    0704 34 05 23

    Samarbetspartners

    Elever berättar

    Fanny intervju HT

    Fanny, fd elev

    "Att välja Hotell- och turismprogrammet kändes som ett klockrent val. Jag har själv alltid tyckt om att bo på hotell, det känns exklusivt. Jag vill också jobba med service och människor".

    Fanny var lite inne på att välja Samhällsprogrammet men insåg att hon inte skulle få lära sig om servicebiten på det programmet. Därför valde hon istället Hotell- och turismprogrammet för att få både grunderna för vidare studier och yrkeskompetensen inom service för att kunna jobba med hotell och konferenser.

    Fanny gjorde sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Ystad Saltsjöbad. Hon praktiserade 4 veckor i restaurangen och 5 veckor inom konferens.

    "I restaurangen hjälpte jag till med att duka fram frukostbuffén, plocka disk och förbereda inför lunchserveringen. Det är stressigt eftersom så många ska äta samtidigt och allting ska vara i ordning. Men jag lärde mig också mycket av det", berättar Fanny.

    På konferensavdelningen fick Fanny känna på hur det är att arbeta som konferenskoordinator.

    "Jag fick lära mig arbetsplatsens datorprogram och bokningssystem. Jag fick boka in konferenser, anmäler matallergier till köket och förbereder inför konferenserna. Det kunde vara att t.ex. skriva upp deras hålltider på tavlor, göra mappar med information åt dem, ta emot konferensgrupper, följa med dem till lokalen och presentera dagen" säger Fanny.

    Lärling

    APL är en viktig del av programmet eftersom det är ett lärlingsprogram. Fanny beskriver att man känner sig ensam och rädd de första dagarna på praktiken. Men att det är viktigt att "stå ut" i början för att det blir bättre.

    "Man har inte riktigt fått sin plats än, vet inte vilken sorts intiativ man ska ta och man känner inte de som jobbar där. Men efter någon vecka börjar man känna sig säker och har med mig mycket nyttigt från mina praktikveckor", berättar Fanny.

    Scroll to Top