EE, El och Energi på Ystad Gymnasium

El och Energi

Ett program som passar dig som är intresserad av el, datorer och teknik.

Innehåll

  På El- och energiprogrammet (EE) lär du dig hur flöden fungerar och hur du praktiskt tar dig an tekniska implementeringar. Inom el och energi kan du välja att inrikta dig mot elteknik eller dator- och kommunikationsteknik.

  Ju fler människor vi blir i världen desto viktigare blir det att förstå, framställa och ta vara på vår el och vår energi. Varje dag arbetar människor på olika sätt för att ta fram lösningar på de problem vi står inför. Med en grund inom el och energi kan du bli en av de som testar, installerar och underhåller nya lösningar.

  Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet som gör att du kan studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

  Utbildningen sker i samarbete med ledande lokala företag inom branschen. Alla elever har arbetsplatsförlagt lärande (APL) under 15 veckor. Möjligheten att få arbete inom el, automation eller datorteknik efter avslutad utbildning är stor.

  Inriktning: Elteknik

  Yrkesutgångarna är installationselektriker och industrielektriker. Kurserna följer branschens rekommendationer.

  Inriktning: Dator och kommunikation

  Du förbereder dig för yrken inom det datortekniska området och läser bl.a. nätverksteknik, webbutveckling och programmering.

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
  APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

  Klicka här för mer information

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

  • Installationselektriker
  • Industrielektriker
  • Automationstekniker
  • Nätverkstekniker
  • Larmtekniker
  • Fibertekniker
  • Mediatekniker
  • Support och försäljning inom teknikområdet

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer

  Besa Murati

  Studie- och yrkesvägledare
  BA, EE, FT, HV, HT, RL
  besa.murati(a)ystad.se
  0704 34 05 23

  Samarbetspartners

  Fredrik Wernhoff elevintervju

  Fredrik Wernhoff, fd elev

  ”Kunskaperna jag fick på gymnasiet var ovärderliga. Men det är bredden jag fått genom att arbeta på olika arbetsplatser med olika installationssystem efter gymnasiet som har gjort att jag kunnat starta mitt egna företag. Utan alla erfarenheter hade det aldrig gått.”

  Fredrik tog studenten från Ystad Gymnasium 2011. Han läste yrkesprogrammet El och energi med inriktning el och industriell automation. Fem år senare har han en bredd i branschen som är ovanlig, en djupkunskap inom sitt favoritområde och ett eget företag som är det enda i Sverige av sin sort.

  Det har alltid varit el som gällt så länge Fredrik kan minnas. Att välja el på gymnasiet var inget svårt beslut. Däremot var inriktningen som han valde efter det första året något av en överraskning. Industriell automation fångade hans intresse under de olika problemlösningsuppgifterna han fick under gymnasiet.

  ”Vi hade inte bara böcker till vår hjälp, vi hade riktiga grejer som använts inom industrin. Och lärarna läste aldrig innantill, de var yrkeskunniga av erfarenhet och höll sig alltid uppdaterade med det senaste.”

  Fredrik säljer och installerar sin egen uppfinning

  På gymnasiet fick Fredrik uppgifter där han mekaniskt skulle bygga ihop en maskin för att sen programmera den att utföra en viss uppgift. Att se hela ledet från problem till lösning inspirerade Fredrik att ta sig dit han är idag.
  ”I mitt företag bygger jag elsystem för lastbilar. När du köper en lastbil köper du egentligen bara en hytt på hjul. Sen kan du bygga på nästan vad som helst bakom hytten. Till exempel en kran. Det jag gör är att bygga systemet som leder elen från lastbilen till din kran.” I snart tio månader har Fredrik drivit sitt eget företag, och det går lika bra som han hoppats på.

  Ta reda på allt du vill veta innan du tar dina beslut

  Det är ingen hemlighet att Fredriks personliga drivkraft har varit en stor del i att ta honom dit han är nu.
  ”Jag visste att det var el jag ville läsa på gymnasiet. Men det bästa jag gjorde var nog ändå att själv ringa runt till olika gymnasier och bara åka och hälsa på. Man vet inte riktigt någonting om skolan innan man besökt den. Och så är det väl med det mesta här i världen. Man måste uppleva innan man kan veta säkert.”

  Scroll to Top