EE, El och Energi på Ystad Gymnasium

El och Energi

Ett program som passar dig som är intresserad av el, datorer och teknik.

Innehåll

  På El- och energiprogrammet (EE) lär du dig hur flöden fungerar och hur du praktiskt tar dig an tekniska implementeringar. Inom el och energi kan du välja att inrikta dig mot elteknik eller dator- och kommunikationsteknik.

  Ju fler människor vi blir i världen desto viktigare blir det att förstå, framställa och ta vara på vår el och vår energi. Varje dag arbetar människor på olika sätt för att ta fram lösningar på de problem vi står inför. Med en grund inom el och energi kan du bli en av de som testar, installerar och underhåller nya lösningar.

  Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet som gör att du kan studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

  Utbildningen sker i samarbete med ledande lokala företag inom branschen. Alla elever har arbetsplatsförlagt lärande (APL) under 15 veckor. Möjligheten att få arbete inom el, automation eller datorteknik efter avslutad utbildning är stor.

  Inriktning: Elteknik

  Yrkesutgångarna är installationselektriker och industrielektriker. Kurserna följer branschens rekommendationer.

  Inriktning: Dator och kommunikation

  Du förbereder dig för yrken inom det datortekniska området och läser bl.a. nätverksteknik, webbutveckling och programmering.

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
  APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

  Klicka här för mer information

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

  • Installationselektriker
  • Industrielektriker
  • Automationstekniker
  • Nätverkstekniker
  • Larmtekniker
  • Fibertekniker
  • Mediatekniker
  • Support och försäljning inom teknikområdet

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Cindi Lundgren

  Cindi Lundgren

  Studie- och yrkesvägledare
  BA, EE, FT, HT, HV, RL
  cindi.lundgren(a)ystad.se
  0704 34 05 23

  Samarbetspartners

  DEN STORA JULUTMANINGEN! Leta fram din bästa jul-outfit och ha den på dig till skolan/jobbet måndagen den 20 december! 😀⭐🎄 För då kan din klass/arbetslag eller personalgrupp vinna ett fint juligt pris för bästa utklädda grupp.
Läs mer om julutmaningen på Vklass, där står vart din grupp ska skicka bilden för att vara med i tävlingen. Lycka till! Hohohohooooo. DEN STORA JULUTMANINGEN! Leta fram din bästa jul-outfit och ha den på dig till skolan/jobbet måndagen den 20 december! 😀⭐🎄 För då kan din klass/arbetslag eller personalgrupp vinna ett fint juligt pris för bästa utklädda grupp.
Läs mer om julutmaningen på Vklass, där står vart din grupp ska skicka bilden för att vara med i tävlingen. Lycka till! Hohohohooooo.
  ”Ansiktet som canvas” var uppgiften för eleverna på Hantverksprogrammet när de fick tolka Hilma af Klints målningar. Spana in resultatet! 

@hantverk_ystadgymnasium #hantverk #stylist #hårochmakeupstylist #hantverksprogrammet #kreativmakeup #hilmaafklint #gymnasieval #mua
  Kreativa lösningar för jämställd ekonomi pitchades till SEB av åk 2 på Ekonomiprogrammet när @wechangesverige var på besök och höll i Sustainability hackathon.
Nu väntar nationell tävling i december. Heja!

@hallbarhet_ystadgymnasium #hållbarhet #miljö #ystadgymnasium #sustainability #ekonomiprogrammet Kreativa lösningar för jämställd ekonomi pitchades till SEB av åk 2 på Ekonomiprogrammet när @wechangesverige var på besök och höll i Sustainability hackathon.
Nu väntar nationell tävling i december. Heja!

@hallbarhet_ystadgymnasium #hållbarhet #miljö #ystadgymnasium #sustainability #ekonomiprogrammet
  Vi har varit i Malmö! Det var inte så längesedan vi satt med distansstudier hemifrån och nu äntligen får vi vara i skolan och röra oss utanför skolan igen. Hoppas det håller i sig! 
Denna gång åkte vi tillsammans till Malmö för en guidad tur på slottet, åt lunch och efter det utmanades vi i Prison Island med lärare och rektor. /Åk 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet 

@sa_ystadgymnasium #ystadgymnasium #samhällsvetenskapsprogrammet #gymnasieval #pluggapågymnasiet #studiedag #malmö Vi har varit i Malmö! Det var inte så längesedan vi satt med distansstudier hemifrån och nu äntligen får vi vara i skolan och röra oss utanför skolan igen. Hoppas det håller i sig! 
Denna gång åkte vi tillsammans till Malmö för en guidad tur på slottet, åt lunch och efter det utmanades vi i Prison Island med lärare och rektor. /Åk 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet 

@sa_ystadgymnasium #ystadgymnasium #samhällsvetenskapsprogrammet #gymnasieval #pluggapågymnasiet #studiedag #malmö
  ”Försäljningen har gått bra. Vi har fått flera beställningar under julskyltningen”, berättar tjejerna som driver UF-företaget @uf.keepit! 💪🏽💰 
Igår fanns det en pop-up affär under julskyltningen i Ystad, där några av våra UF-företagare marknadsförde sina produkter. Allt från nyckelringar av läder med egen text på, rostat kaffe, äppelmust, t-shirts med snygga tryck, smart förvaring för smörkniven direkt i locket, hembakade godsaker, snygg tygkasse och ljus av återvunnet stearin från kyrkor. 

Missade du eleverna på julskyltningen? Kontakta dem här på instagram om du är intresserad av deras produkter och kanske vill köpa? Deras konton finns taggat i bilderna.😊

@juleniystad @handlaiystad #ufföretag #ystadgymnasium #gymnasieval #ekonomiprogrammet #försäljningochserviceprogrammet #handelsochadministrationsprogrammet #ufskane
  Idag på julskyltningen i Ystad och kan du handla produkter av UF-företagen som drivs av våra elever på Ekonomi och Handels och administration. I JC's gamla lokaler på gågatan hittar du bland annat oss:
@skanemust 
@inta.uf 
@knifeinlock.uf 
@lunadaisy.uf 
@lafemme.uf 
@28smiles_uf 
@toteandrose 
@hembakatochmumsigt_uf 
@uf.keepit 
@caffemaroneuf 
Välkommen att shoppa lokalt! ⭐️🎁
@juleniystad #ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning 
@ekonomi_ystadgymnasium @ha_ystadgymnasium 
@juleniystad #ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning
  På julskyltningen i Ystad, nu på söndag den 28/11, kan du handla av UF-företagen som drivs av våra elever. I JC's gamla lokaler på gågatan hittar du bland annat oss:
@skanemust 
@inta.uf
@knifeinlock.uf
@lunadaisy.uf
@lafemme.uf 
@28smiles_uf 
@toteandrose
@hembakatochmumsigt_uf 
@uf.keepit 
@caffemaroneuf 
Välkommen att shoppa lokalt! ⭐️🎁
@juleniystad #ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning
  Nathalie tog studenten från Handels- och administrationsprogrammet 2019. Nu är hon biträdande butikschef och säljchef på Jysk. Bra kämpat och stort grattis! 💥 

Nytt namn på programmet! Programmet byter namn till Försäljning och service. Mer info finns på hemsidan. Länk i profilen!
#ystadgymnasium @ha_ystadgymnasium #gymnasieval #handelsochadministrationsprogrammet #försäljningochservice #försäljningochserviceprogrammet Nathalie tog studenten från Handels- och administrationsprogrammet 2019. Nu är hon biträdande butikschef och säljchef på Jysk. Bra kämpat och stort grattis! 💥 

Nytt namn på programmet! Programmet byter namn till Försäljning och service. Mer info finns på hemsidan. Länk i profilen!
#ystadgymnasium @ha_ystadgymnasium #gymnasieval #handelsochadministrationsprogrammet #försäljningochservice #försäljningochserviceprogrammet
  På julskyltningen i Ystad, nu på söndag den 28/11, kan du handla av UF-företagen som drivs av våra elever (och från elever från andra skolor).
I JC's gamla lokaler på gågatan hittar du UF-företagen, swipa för att se karta.
Träffa bland annat @inta.uf, @knifeinlock.uf, @lunadaisy.uf och många fler. Välkommen att shoppa! 🎁⭐️

Är du UF-företagare och ska stå på julskyltningen, hör av dig så länkar vi till ert instagramkonto här och i stories 😊
#ufföretag #ufföretagande #ufskane #ystadgymnasium #ystad #juleniystad #handlaiystad #julskyltning 
#julskyltning
  DRAKNÄSTET för UF-företag 💥💰 Idag fick UF-företagen testas framför fyra utvalda drakar. UF-företagen presenterade sina företagsidéer och fick respons från drakarna i form av pepp, tips och råd inför utveckling och framtid för företagen. Pris för 1:a, 2:a och 3:e plats kommer presenteras om några veckor…

Drakarna 🐲
Maria Engström grundare av @reunionhome.se 
Björn Jönsson driver företaget Kåseberga tunnelväxthus AB
Anders Andersson jobbar som säljare på @hemrexab 
Jenny Norberg Randowo jobbar som näringslivsutvecklare på @naringslivystad, Ystads kommun

UF-företagen 💡
@uf.keepit, @lunadaisy.uf, @klar_marketing, @inta.uf, @knifeinlock.uf och Trendify UF.
#ystadgymnasium #ystad #ekonomiprogrammet #handelsochadministrationsprogrammet #ufföretag #ekonomi #reklam #näringslivystad #ystadskommun
  Scroll to Top