EE

El och Energi

Ett program som passar dig som är intresserad av el, datorer och teknik.

På El- och energiprogrammet (EE) lär du dig hur flöden fungerar och hur du praktiskt tar dig an tekniska implementeringar. Inom el och energi kan du välja att inrikta dig mot elteknik eller dator- och kommunikationsteknik.

Ju fler människor vi blir i världen desto viktigare blir det att förstå, framställa och ta vara på vår el och vår energi. Varje dag arbetar människor på olika sätt för att ta fram lösningar på de problem vi står inför. Med en grund inom el och energi kan du bli en av de som testar, skapar, installerar och underhåller nya lösningar.

Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet som gör att du kan studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Utbildningen sker i samarbete med ledande lokala företag inom branschen. Alla elever har arbetsplatsförlagt lärande (APL) under 15 veckor. Möjligheten att få arbete inom el, automation eller datorteknik efter avslutad utbildning är stor.

Läs här om varför det lokala företaget HydX AB samarbetar med El- och energiprogrammet på Ystad Gymnasium genom att erbjuda APL-platser till elever.

Inriktning: Elteknik

Yrkesutgångarna är installationselektriker och industrielektriker. Kurserna följer branschens rekommendationer.

Inriktning: Dator- och kommunikationsteknik

I takt med allt digitaliseras så ställs det högre krav på oss människor att hantera den digitala värld vi lever i. Det ställs högre och högre krav på nätverk och säkerhet.

Genom en gymnasieutbildning inom dator- och kommunikationsteknik läser du, och förbereds för yrken inom, bl.a. nätverksteknik, webbutveckling och programmering.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

Klicka här för mer information

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

  • Installationselektriker
  • Industrielektriker
  • Automationstekniker
  • Nätverkstekniker
  • Larmtekniker
  • Fibertekniker
  • Mediatekniker
  • Support och försäljning inom teknikområdet

Programblad
El och energi inför 2024/2025

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

@elochenergi_
ystadgymnasium

Se vad som händer på programmet
Cindi Lundgren

Cindi Lundgren

Studie- och yrkesvägledare
BA, EE, FT, IMYBA
cindi.lundgren(a)ystad.se
0704 34 05 23

Samarbetspartners

Rulla till toppen