FT, Fordon och transport på Ystad Gymnasium

Fordon och transport

Gillar du fordon och motorer? Vill du få mer kunskaper om att serva och reparera fordon?

Innehåll

  Fordons- och transportprogrammet (FT) är programmet för dig som är intresserad av maskiner, fordon och motorer. Programmet är certifierat av Motorbranschcollege.

  samarbetspartner-motorbransch-college-certifikat

  Få saker är så fascinerande som de enorma maskiner vi kan bygga för mänsklig hand. Principen är densamma för de flesta fordon, men för att veta hur olika maskiner felsöks och repareras bäst krävs en expert.

  Genom att välja inriktning på ditt program får du specifika kunskaper kring antingen personbilar, lastbilar, mobila maskiner eller karosseri och lackering. Du får använda händerna i verkstäderna för att på
  riktigt förstå hur flöden hänger ihop inuti motorer. Är du engagerad och talangfull har du dessutom möjlighet att ansöka om körkortsstipendium efter första halvan av utbildningen och du kan även bli utnämnd till Q-elev. Programmet gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten.

  Ystad Gymnasium har lång erfarenhet av att erbjuda yrkesutbildningen Fordons- och transportprogrammet och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen.

  Körkortsstipendium

  Du har möjlighet att få körkortsstipendium om du pluggar Fordon och transport. Om du klarar första halvan av utbildningen på ett bra sätt kan du ansöka om att bli Q-elev (Q=kvalitet). Det ger dig många förmåner i din fortsatta utbildning. Vi har nära samarbete med branschen och utsikterna är goda att få arbete direkt efter utbildningen.

  Inriktning: Personbil

  Om du väljer Personbil kan du ha möjlighet att vara lärling i åk 3.

  Inriktning: Lastbil och mobila maskiner

  Om du väljer denna inriktning kan du ha möjlighet att vara lärling i åk 3.

  Inriktning: Karosseri och lackering

  Väljer du inriktningen karosseri och lackering är du gymnasial lärling i åk 2 och 3. Du får 1000 kr extra i studiebidrag/månad.

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

  • Personbilsmekaniker
  • Lastbilsmekaniker
  • Maskinmekaniker
  • Billackerare
  • Bilskadereparatör

  Vi är ett Motorbranschcollege

  I augusti 2018 blev vårt Fordons- och transportprogram certifierat som ett samarbetspartner-motorbransch-college-certifikatMotorbranschcollege. I Motorbranschen sker hela tiden en snabb teknisk utveckling. Yrkenas inne­håll har förändrats mycket de senaste tio åren, inte bara vad gäller tekniska kunskaper utan även sättet att arbeta på. Elkunskaper behövs ännu mer nuförtiden, kundkontakter är betydligt vanligare i dag, liksom behovet av språkkunskaper.

  För att möta motorbranschens rekryteringsbehov måste utbildningen vara kvalitativ och därigenom attraktiv. Det blir den genom Motorbranschcollege. Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor. Genom att starta och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen vill vi höja utbildningskvaliteten för vårt program.

  ”Vi är riktigt stolta och glada över att få certifieringen på vår utbildning! Vi vet att vi bedriver en bra utbildning och det är ytterst roligt att då få sätta Motorbranschens stämpel på utbildningen. Eleverna kan då också vara säkra på att deras val av gymnasium varit rätt”säger rektor Mattias Rådmark.

  QMT - Branschgodkänd skola

  Fordons- och transportprogrammet är också en branschgodkänd skola - QMT. samarbetspartner QMT godkänd skola

  Det är brist på duktiga maskinmekaniker i Sverige. Maskinbranschen behöver nyanställa och satsar därför på samarbete mellan branschen och utvalda skolor där man kan utbilda sig till maskinmekaniker. De skolor som är med i QMT samarbetet får extra stöd både till elever och skola. Lärarna hålls uppdaterade i ny teknik och får möjlighet att gå olika vidareutbildningar inom maskinteknik. Företagen i branschen ser till att det finns moderna maskiner och utrustning i skolan för eleverna att utbilda sig på.

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer

  Besa Murati

  Studie- och yrkesvägledare
  BA, EE, FT, HV, HT, RL
  Område 5
  besa.murati(a)ystad.se
  0704 34 05 23

  Samarbetspartners

  elevcitat

  Alexander, fd elev

  "Att få hålla på med det man gillar bäst på skoltid är såklart en dröm. Det är toppen med så mycket praktik. Jag vill ju jobba på bilverkstad, så det passar mig helt perfekt att läsa på Fordons- och transportprogrammet.

  När Alexander var riktigt liten hängde han alltid med morfar i garaget. Där fick han meka bäst han ville med en gammal Merca. Sedan dess är det fordon och bilar som gäller.

  – Att få hålla på med det man gillar bäst på skoltid är såklart en dröm, säger Alexandet och visar vägen in i skolans verkstadshall.

  Att han utan tvekan valde Fordon- och transportprogrammet på Park var därför ingen överraskning för någon.

  – Det är toppen med så mycket praktik. Jag vill ju jobba på bilverkstad, så det passar mig helt perfekt.

  Sin första praktikperiod gjorde han på BilBengtsson i Sjöbo. Han stortrivdes bland alla maskiner, verktyg och bilar.

  – I trean får jag göra min APL där igen, och då under en längre period. Det är jättekul att praktisera, men det gäller också att visa vad man går för, säger han.

  Verkstaden han varit på är auktoriserad och har skickliga mekaniker att lära sig av. Han blev väl omhändertagen och hann pröva på det mesta.

  – Jag trivdes faktiskt med både kunder och kollegor, säger Alexander som i somras jobbade med att sälja jordgubbar.

  Vad pengarna han tjänade ska användas till begriper nog de flesta. Men först måste han fylla 18 och köra upp för att få det efterlängtade kortet".

  Studenten 2017.

  Scroll to Top