FT, Fordon och transport på Ystad Gymnasium

Fordon och transport

Gillar du fordon och motorer? Vill du få mer kunskaper om att serva och reparera fordon?

Fordons- och transportprogrammet (FT) är programmet för dig som är intresserad av maskiner, fordon och motorer. Programmet är certifierat av Motorbranschcollege.

samarbetspartner-motorbransch-college-certifikat

Få saker är så fascinerande som de enorma maskiner vi kan bygga för mänsklig hand. Principen är densamma för de flesta fordon, men för att veta hur olika maskiner felsöks och repareras bäst krävs en expert.

Genom att välja inriktning på ditt program får du specifika kunskaper kring antingen personbilar, lastbilar, mobila maskiner eller karosseri och lackering. Du får arbeta praktiskt i verkstäder för att få förståelse för tekniska funktioner i fordon. Du har dessutom möjlighet att ansöka om körkortsstipendium efter första halvan av utbildningen och du kan även bli utnämnd till Q-elev. Programmet gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten.

Ystad Gymnasium har lång erfarenhet av att erbjuda yrkesutbildningen Fordons- och transportprogrammet och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Stipendium

Du har möjlighet att få körkortsstipendium om du pluggar Fordon och transport. Om du klarar första halvan av utbildningen på ett bra sätt kan du ansöka om att bli Q-elev (Q=kvalitet). Det ger dig många förmåner i din fortsatta utbildning. Vi har nära samarbete med branschen och utsikterna är goda att få arbete direkt efter utbildningen.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid.

Klicka här för mer information

Inriktning: Personbil

Hela fordonsindustrin står mitt i en stor omställning mot elektrifierad drift, och i spetsen går personbilsinriktningen. Teknik i teori och praktik är enkelt förklarat vad vi håller på med på personbilsinriktningen. Utbildningen på skolan speglar verklighetens variation på arbetsuppgifter. Ena dagen gör man service och byter oljor med filter på en dieselmotor medan andra dagar är det avancerad felsökningar exempelvis varför klimatanläggningen inte fungerar på bilen. Skolan ger en grundutbildning där vi fördjupar oss i bilens alla system, både i teori och med praktiska uppgifter. Eftersom bilarna och systemen är så komplexa så sker vidareutbildningen ute på verkstäderna efter anställning men för att nå dit måste du ha grunderna och förståelsen som du får hos oss. Som mekaniker ska du dessutom kunna ta emot kunder och klara av ditt arbete med hjälp av manualer på svenska och engelska. I åk 2 har du 4 veckors APL och i åk 3 har du APL hela vårterminen vilket ger bra möjligheter till fortsatt anställning. 

Under din tid hos oss får du

  • Högskoleförberedande kursplan
  • Engagerade och utbildade lärare
  • Val av specialiseringskurser
  • Utbildade handledare på arbetsplatsen
  • Arbeta med klimatanläggning och komfortsystem
  • Arbeta med hjulinställning
  • Arbeta med diagnosverktyg från bla Volvo och V.A.G
  • Arbeta med övningsstationer el och hybrid
  • Läsa av och tolka olika signaler från givare
  • Arbeta med bensin-, diesel- och gasbilar

Jobbmöjligheter

Efter utbildningen har du möjlighet att söka yrken som t ex personbilsmekaniker

Inriktning: Lastbil och mobila maskiner

Söker du ett spännande och varierande arbete, där du får möjlighet att arbeta med många olika saker? Då är inriktningen Lastbil och mobila maskiner det självklara valet för dig. Här får du möjlighet att arbeta med allt från GPS-styrda traktorer och högteknologiska redskap till stora skördetröskor, små minigrävmaskiner till stora dumpers och lastmaskiner, olika typer av lastbilar inklusive en rad olika påbyggnader.

I en bransch där den tekniska utvecklingen går i en rasande fart, finns ett mycket stort behov av att anställa välutbildad personal. Hos oss får du de kunskaper du behöver för att lyckas. Vi har ett tätt samarbete med företagen i branschen, vilket bland annat medför att vi till skolan lånar in nya maskiner med den senaste tekniken i syfte att ge er elever de kunskaper som branschen efterfrågar. Vidare förlägger vi delar av utbildningen ute hos företagen, där erfarna tekniker hjälper till att hålla utbildning inom specifika områden.

I årskurs två erbjuds möjlighet till fyra veckors APL, medan årskurs tre erbjuder APL under större delen av vårterminen, vilket ger en smidig övergång ut i arbetslivet.

Under din tid hos oss får du

  • Högskoleförberedande kursplan
  • Välutbildade och engagerade lärare
  • Arbeta med nya maskiner genom branschsamarbetet QMT
  • Efter avklarad yrkesexamen och anställning på ett maskinföretag (ML) får du möjlighet att söka stipendium värt 10,000 kronor
  • Utbildning inom både lastbilar och mobila maskiner, vilket ger många olika jobbmöjligheter
  • Arbeta med produkter och diagnosutrustning från ledande tillverkare, exempelvis Volvo, Scania, Claas, John Deere etcetera.
  • Arbeta med digital kommunikation och nätverksteknik, CAN-BUS och ISO-BUS kommunikation mellan olika fordon.
  • Kunskaper inom olika hydrauliska system, Open Center, Closed Center, Load Sensing.
  • Arbeta med olika typer av hydrostatiska-, mekaniska-, robotiserade-, powershift- och steglösa CVT-transmissioner.
  • Utbildning ute på företagen inom exempelvis storbalspressar, skördetröskor och GPS-system.
  • Arbeta med både skolans maskiner och studieplatser, samt kunduppdrag.
  • En utbildning som leder till en lång rad olika jobbmöjligheter

Jobbmöjligheter

Efter utbildningen har du möjlighet att söka yrken som exempelvis lastbilsmekaniker, maskinmekaniker inom lantbruksmaskiner, maskinmekaniker inom entreprenadmaskiner.

Inriktning: Karosseri och lackering (lärling)

Utbildningen är på totalt tre år, första året är det gemensamma karaktärs ”fordons” ämne som du läser, sedan två års lärlingsförlagd utbildning lackering eller plåtslageri.

Under första läsåret kommer du att läsa större delen av de gymnasiemensamma kurserna för att kunna fokusera på din lärlingsutbildning under åk 2 och 3. Under lärlingsperioden sker din utbildning på en arbetsplats under två-tre dagar i veckan, under deras arbetsplatsen arbetstider. Du kommer att få besök av din lärare en gång i veckan, under alla terminer, ute på din arbetsplats för att följa upp din utveckling och du kommer endast ha ett fåtal gymnasiegemensamma lektioner i skolan under åk 2 och 3. Både lackerare och plåtslagare har yrkesgemensamma kurser hos varandra 200p, vilket innebär att du kommer få kunskaper i båda yrkena. Med en lärlingsförlagd utbildning får du arbetslivserfarenhet redan i skolan vilket ger en stor möjlighet till arbete i framtiden.

Att jobba som billackerare eller plåtslagare är verkligen ett hantverk som kräver stort engagemang av dig, samt tålamod. Ett arbete som du kommer att utvecklas i, genom hela livet.

Under din tid hos oss får du

  • Högskoleförberedande kursplan
  • Isocyanat-undersökning
  • Extra lärlingsersättning genom CSN
  • Engagerade och utbildade lärare
  • Teoretiska samt vissa praktiska moment i skolan
  • Val av specialiseringskurser
  • Utbildade handledare på arbetsplatsen
  • Yrkesprov Lackering ”LYN”
  • Yrkesprov Bilskadereparatör ”Transportföretagen”

Jobbmöjligheter

Efter utbildningen har du möjlighet att söka yrken som t ex billackerare, bilskadereparatör.

Vi är ett Motorbranschcollege

I april 2023 blev vi omcertifierat som ett samarbetspartner-motorbransch-college-certifikatMotorbranschcollege. Vår första certifiering tog vi 2018. I Motorbranschen sker hela tiden en snabb teknisk utveckling. Yrkenas inne­hållet har förändrats mycket de senaste tio åren, inte bara vad gäller tekniska kunskaper utan även sättet att arbeta på. Elkunskaper behövs ännu mer nuförtiden, kundkontakter är betydligt vanligare i dag, liksom behovet av språkkunskaper.

För att möta motorbranschens rekryteringsbehov måste utbildningen vara kvalitativ och därigenom attraktiv. Det blir den genom Motorbranschcollege. Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor. Genom att starta och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen vill vi höja utbildningskvaliteten för vårt program. Läs mer om Motorbranschcollege här.

”Vi är riktigt stolta och glada över att få certifieringen på vår utbildning! Vi vet att vi bedriver en bra utbildning och det är ytterst roligt att då få sätta Motorbranschens stämpel på utbildningen. Eleverna kan då också vara säkra på att deras val av gymnasium varit rätt”säger rektor Mattias Rådmark.

QMT - Branschgodkänd skola

Fordons- och transportprogrammet är också en branschgodkänd skola - QMTsamarbetspartner QMT godkänd skola

Det är brist på duktiga maskinmekaniker i Sverige. Maskinbranschen behöver nyanställa och satsar därför på samarbete mellan branschen och utvalda skolor där man kan utbilda sig till maskinmekaniker. De skolor som är med i QMT samarbetet får extra stöd både till elever och skola. Lärarna hålls uppdaterade i ny teknik och får möjlighet att gå olika vidareutbildningar inom maskinteknik. Företagen i branschen ser till att det finns moderna maskiner och utrustning i skolan för eleverna att utbilda sig på.

Provehicle 5 - Erasmus+

Genom projektet Provehicle 5 kan du få möjligheten att genomföra två veckors fordonsinriktad utlandspraktik. En fantastisk möjlighet för dig att göra praktik och få europeisk arbetslivserfarenhet och kunskaper inom fordon och transport i ett annat land inom Europa genom EU:s mobilitetsprogram Erasmus+.

samarbetspartner Erasmus logoSedan år 2011 har 400 elever och yrkeslärare från fordons- och transportprogram utfört praktik i ett annat EU-land arrangerade av oss. Projektet pågår tre år (ht 2019-vt 2022), vilket innebär att vi har möjlighet att skicka ut elever i flera omgångar.

What makes a good Digital Portfolio - Erasmus+

Genom projektet "what makes a good digital portfolio" skaffar sig eleverna fördjupade kunskaper kring hur de kan använda digitala kompetensportföljer i skolan och vidare ut i arbetslivet. Som att skapa filmer eller hemsidor för att visa sina kompetenser, mjuka värden och servicefärdigheter.

Programblad
Fordon och transport inför 2023/2024

Vad är motorbransch-
college?

SUMMER TECH CAMP

Du som går i åk 8 kan prova på Fordon och transport under 4 dagar på sommaren

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer
Cindi Lundgren

Cindi Lundgren

Studie- och yrkesvägledare
BA, EE, FT
cindi.lundgren(a)ystad.se
0704 34 05 23

Partnerföretag

Rulla till toppen