Studiebesök på Motorcenter, VXL och 47:an

Vi i årskurs 3 på Fordons- och transportprogrammet har gjort studiebesök på tre olika företag inom fordonsbranschen.

Motorcenter AB

Vi startade dagen på Motorcenter som är en märkesverkstad för V.A.G (VW, Audi, Seat och Skoda). Där fick vi en rundtur på företaget och Motorcenter berättade hur de i snart 20 år har arbetat i skift ute i verkstaden, vilket gör att du som mekaniker arbetar förmiddag varannan vecka och eftermiddag varannan vilket resulterar i att verkstaden har öppet mellan kl 6-18.30. Vi fick träffa en tekniker som är högvoltsexpert, han höll en kortare teoretisk genomgång om hur V.A.G elbilar och säkerhetssystem är uppbyggda. Sedan fick praktiskt se hur man gör en säker frånkoppling av batterierna på en elbil för att kunna arbeta med den. Vi hade möjlighet att ställa frågor och vi fick se den senaste tekniken både på bilar, diagnosinstrument och verktyg ute på verkstäderna.

VXL Växellådsservice AB

Efter besöket på Motorcenter fortsatte vi till VXL service i Skurup som har specialiserat sig på att renovera växellådor från alla bilmärken. De får skickat både manuella och automatiska växellådor till sig från hela Sverige för att laga. Alla anställda har bakgrund som personbilsmekaniker, sedan har de nischat sina kunskaper till just drivlinan, vilket är ett av många olika yrkesinriktningsval du kan göra i fordonsbranschen.

47 i Skurup AB

Vi avslutade dagen med en rundtur på 47:an, som är en auktoriserad MECA verkstad. De servar och reparerar alla bilmärken och en stor del av deras verksamhet är uthyrning av bilar och släpvagnar.

Gemensamt för alla tre företag som vi besökte är att de alla ingår i samma koncern och deras personal jobbar alla med skiftarbete.

Rulla till toppen