Elitträning inom individuell sport

Vi erbjuder dig möjligheten att kunna kombinera dina gymnasiestudier med elitsatsning inom din egen individuella sport.

Du kan läsa två kurser á 100p under åk 1 och 2 på gymnasiet. Kurserna läses inom ramen för Individuellt val. Därmed är detta ej en s.k. nationell idrottsutbildning (NIU).

Idrott och hälsa 1 - specialisering
Idrott och hälsa 2 - specialisering

Upplägget kräver att du har en egen tränare som ombesörjer träningarna, skolan ansvarar endast för betygssättning vilket görs i samråd med din tränare. Träningspassen är schemalagda enligt följande:

Åk 1 - Måndag och onsdag 08.00-09.30
Åk 2 - Tisdag 10.00-11.15 och torsdag 08.00-09.30

Simma elitträning

Sista anmälningsdatum 15 maj

I din intresseanmälan anger du vilken idrott du vill kombinera med gymnasiestudier och vilket program du har sökt till i första hand. Vi behöver din intresseanmälan senast den 15 maj samma år som du gör ditt gymnasieval.

Vid frågor kontakta rektor Lena Schmidt, lena.schmidt(a)ystad.se.

Följande gymnasieprogram går att kombinera med elitsatsning inom individuell sport:

Lena Schmidt, rektor

Lena Schmidt

Rektor område 2
lena.schmidt(a)ystad.se
0709 23 07 04

I veckan som har gått har det var Arbetsmiljövecka för vissa av våra yrkesprogram. Här ser ni vad tjejerna och killarna på Fordons- och transportprogrammet fick göra som brandövningar. 🔥💥

#ystadgymnasium #arbetsmiljövecka #yrkesprogram #gymnasieval #fordonsochtransportprogrammet
Lärarna Anita och Louise har nyligen varit i Bergen, i Norge, för att arbeta på ett utbyte med elever som ska göra utlands-APL. Förhoppningsvis kan fyra elever från Försäljnings- och serviceprogrammet göra två veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) till våren 2024 och att vi kan ta emot elever från Bergen hemma hos oss i Ystad.

"Vi har varit på @stend_sal_service_reiseliv där vi har fått träffa elever från årskurs 2 som har berättat om sina praktikerfarenheter, skolan, gårdsbutiken, kommande projekt och en marknadsundersökning. Väldigt roligt att få se och höra om! 👏⭐️🇳🇴

Nästa dag var vi på rundtur, först på skolan Stend Vidaregåande Skule @stendvgs. På Stend har de flera praktiska program utöver Sten Sal, service och reiseliv. Efter en god lunch besökte vi framtida praktikplatser runt om i Bergen. Våra samtal har handlat mycket om hur viktigt det är med goda relationer och kontakter både inom skola och näringsliv.

Tusen tack Anne-Beate för dessa dagar! Nu längtar vi till våren och vårt kommande utbyte av elever i praktik".

#försäljningsochserviceprpgrammet #ystadgymnasium #bergennorge #norway #sweden #ystad #gymnasieval #gymnasietpåriktigt #arbetsplatsförlagtlärande
Välkommen att smaka skånska tapas och skånsk snaps med Restaurang- och livsmedelsprogrammet och Österlenkryddor fredagen den 6 oktober.

Österlenkryddor @osterlenkryddor har genom åren skapat snapskryddor och snapsprovningar med utgångspunkt i den egna kryddodlingen
Nu vill Österlenkryddor ta detta vidare och har därför inlett ett samarbete med eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium för att utforska nya idéer.

Fredagen den 6 oktober satsar vi på skånska tapas med skånsk snaps.
Eleverna utvecklar smaker med kryddor från Österlenkryddor, ett samarbete med produktutveckling av evenemang och färdig produkt där kopplingen mellan snaps och tapas förtydligas. Vi erbjuder er att delta och utvärdera vårt projekt.

🔹 4 snapsar och 3 st skånska tapas ingår
🔹 Fredag 6 okt 2023
🔹 Vi börjar kl 18:00, pågår ca 2 timmar
🔹 På Risselmagasinet som tillhör Ystad Gymnasium  Adressen är Industrigatan 6, Ystad.

Österlenkryddor berättar om kryddorna och traditionerna kring kryddning av snaps, följt av att eleverna presenterar deras tillvägagångssätt kring smaksättning och presentation.

✔️ Boka din plats på osterlenkryddor.se/evenemang/, länk finns i profilen under "nyheter".

#ystadgymnasium #restaurangochlivsmedelsprogrammet #gymnasieval #tapas #skånskatapas #restaurang #österlenkryddor
Vill du vara rådgivare till vårt UF-företag?

Emilia och Annika, som läser andra året på Ekonomiprogrammet, ska starta UF-företag och de frågade mig (Annajohanna) om jag vill vara deras rådgivare. Såklart vill jag det!
Emilia och Annika ska i dagarna anmäla sitt företag @crochetuf till @ufskane! 

Deras affärsidé är att sälja handvirkade produkter. Deras lärare tipsade tjejerna om mig, eftersom jag både jobbar med marknadsföringen av Ystad Gymnasium och för att jag designar, syr och virkar i min egen firma @annajohannadesign. Jag har också själv drivit UF-företag när jag gick på gymnasiet. Jag minns det som väldigt kul och utmanande!

Under dagens första möte diskuterade vi vad en marknadsundersökning kan innehålla, hur skapar man en marknadsundersökning, vilket garn som ska användas, material på garn som är hållbart, vilka tyger som kan användas till fodral, att hitta tyger secondhand, hur räknar man ut prissättning av produkter, hur räknar man på eget timpris, swish för företag, design på produkter och mycket mer!

Håll utkik efter Emilias och Annikas UF-resa här @crochetuf!

#ystadgymnasium #ystadskommun #näringsliv #näringslivystad #ufskane #ungforetagsamhet #ekonomiprogrammet #drivaufföretag
Eleverna på inriktning frisör på Hantverksprogrammet har arbetsmiljövecka och idag diskuterar vi bland annat kärnvärden 

#frisör #ystadgymnasium #gymnasieval #arbetsmiljöveckan #hantverksprogrammet
Finns det skillnader mellan en gymnasieskola på Island och Ystad Gymnasium? 👀

Lärare Tina berättar om besöket på Borgaholtskolí @borgo_skoli 

- "Vi hade en mycket bra och lärorik dag. Våra skolor är ganska lika gällande utbildningarna på Fordons- och transportprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet.

🔹 En stor skillnad är att gymnasieelever på Island får betala för böcker, mat och dator själv samt får heller inte något studiebidrag. På Ystad Gymnasium får eleverna låna böcker och dator från skolan under utbildningen. Skollunchen som serveras är gratis och eleverna får studiebidrag via CSN.

🔹 Eleverna tar av sig skorna och har inneskor på skolan, ett miljötänk då städerskorna inte behöver använda lika mycket rengöringsmedel samt att ljudet dämpas då det finns heltäckningsmattor på många ställen. Givetvis används skor i verkstäderna.

🔹 Borgaholtskolí är en skola där man arbetar mycket med färg och form både i pedagogiskt material och i skolans interiör, tilltalande och till god hjälp för elever.

Med största sannolikhet kommer vi ha ett framtida internationellt utbyte inom Erasmus+ mellan Borgaholtskolí och Ystad Gymnasium. De liksom vi kunde se många vinster både för elever och lärare. Alltså en givande dag med många goda intryck och möten!"

#ystadgymnasium #island #reyjavik #ystadskommun #gymnasieval #erasmus #erasmusplus #internationelltutbyte
Vad designar och tillverkar teknikföretagen runt Ystad, Tomelilla och Simrishamn?

Våra nya blivande gymnasieingenjörer har varit på företagsbesök. I år har vi fyra taggade killar som läser det Fjärde teknikåret. Om du har en examen från Teknikprogrammet på gymnasiet, kan du läsa till gymnasieingenjör och därmed skaffa dig goda chanser till spännande arbete inom teknik- och industriproduktion.

Våra blivande gymnasieingenjörer har nu varit på företagsbesök och efter deras önskemål görs en matchning inför APL-perioden som börjar redan i vecka 42. APL står för arbetsplatsförlagt lärande och under sin APL förbereds eleven att bli anställningsbar, för att kunna komma ut på arbetsmarknaden snabbt.

Våra samarbetsföretag under 2023 är:

Tomelilla: @swegongroup och www.examec.com
Simrishamn: @plasmanodf 
Ystad: @wmemechanics, @hydraulicsisart, @vossloh.nordic 

@teknik_ystadgymnasium
#ystadgymnasium #fjärdeteknikåret #teknik #design #produktdesign #automation #arbetsplatsförlagtlärande #gymnasieval #gymnasieingenjör #ystadskommun
Vill du göra internationellt utbyte till Island? 🇮🇸

Våra lärare Berth Hansson och Tina Adler är just nu på Island för att besöka skolan Borgaholtskolí, som är Reykjaviks största gymnasieskola och som erbjuder liknande yrkesutbildningar som vi gör på Ystad Gymnasium. Tina och Berth är på Island för att undersöka ett kommande framtida samarbete mellan Ystad Gymnasium och Borgaholtskolí inom Erasmus+ för yrkesutbildningar. Tina arbetar som lärare på Vård- och omsorgsprogrammet och Berth jobbar på Fordons- och transportprogrammet.

🔹 Vad ingår i ett framtida internationellt utbyte?
Tina och Berth har träffat både lärare och rektor från skolan för att diskutera ett samarbete. I vårt framtida samarbete kommer vi att kunna skicka och ta emot både elever och lärare från respektive skola. Elever kommer att kunna göra sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) här på Island och eleverna från Island kan göra APL i Sverige.

🔹 Island är en fantastisk ö med många naturupplevelser och en helt annan yrkeskultur än vad våra svenska elever är vana vid. Lärare kommer ha möjlighet att jobbskugga för att få en inblick i hur isländska kollegor arbetar både här och hos oss i Ystad.

Detta Erasmus+ utbyte är alltså en härlig möjlighet både för elever och lärare!

@borgo_skoli 

#ystadgymnasium #erasmus #erasmusplus #erasmusproject #internationelltutbyte #ystadskommun #island #reyjavik #gymnasieval
Fredagen den 15 september öppnar ansökningsportalen till NIU handboll!
Mellan den 15 sept - 1 dec kan du skicka in din ansökan. Ansökan görs hos Svenska Handbollsförbundet. Vi har plats för 12 killar och 5 tjejer.

🤾‍♂️ Tänk på att NIU kan endast kombineras med 6 st utvalda program på Ystad Gymnasium. Dessa är:
- Barn och fritid
- Ekonomi
- Försäljning och service
- Naturvetenskap
- Samhälle
- Teknik

🤾‍♀️ För att bli antagen till NIU behöver du först ansöka, delta på uttagning, bli uttagen och bli antagen till ett av de utvalda gymnasieprogrammen.

OBS! Ansökan till NIU är alltså en separat ansökan utöver gymnasievalet.
Läs mer på hemsidan, länk i profilen.

#ystadgymnasium #gymnasieval #niuhandboll #nationellidrottsutbildning #handboll #gymnasium #ystadskommun
Fredagen den 15 september öppnar ansökningsportalen till NIU fotboll! 
Mellan den 15 sept - 1 dec kan du skicka in din ansökan. Ansökan görs hos Svenska Fotbollsförbundet. Vi har plats för 14 elever, både tjejer och killar.

⚽️ Tänk på att NIU kan endast kombineras med 6 st utvalda program på Ystad Gymnasium. Dessa är:
- Barn och fritid
- Ekonomi
- Försäljning och service
- Naturvetenskap
- Samhälle
- Teknik

⚽️ För att bli antagen till NIU behöver du först ansöka, delta på uttagning, bli uttagen och bli antagen till ett av de utvalda gymnasieprogrammen.

OBS! Ansökan till NIU är alltså en separat ansökan till gymnasievalet.
Läs mer på hemsidan, länk i profilen.

#ystadgymnasium #gymnasieval #niufotboll #nationellidrottsutbildning #fotboll #gymnasium #ystadskommun
Rulla till toppen