Jurist för att hjälpa människor

Laurita blev jurist genom Ekonomiprogrammet på Ystad Gymnasium

När Laurita skulle välja till gymnasiet var hon säker på att ekonomi var hennes grej.

Juridik hade hon aldrig haft en tanke på. Idag arbetar hon med juridiska frågor för människor som arbetar över landsgränser.

Här berättar Laurita om vad tre år på ekonomiprogrammet gav henne för nya intressen och vad juridik faktiskt är.

Tipset: testa!

Lita på dig själv och testa det program du känner mest för. Det värsta som kan hända är att du får byta. Och då har du ändå lärt dig något på vägen.

Att arbeta med juridik kan vara många fler saker än att vara domare eller advokat.

– Det roliga med juridik är att du kan jobba nästan var som helst sen. Till exempel på myndigheter, för människorättsorganisationer, för FN och EU eller på byrå antingen mot privatpersoner eller företag, berättar Laurita Krisciunaite.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få göra något som känns viktigt. Jag tycker om att ta ansvar och kunna hjälpa människor med viktiga saker som spelar roll för dem både i deras arbete och privatliv. Det får jag göra varje dag i mitt jobb.

Vad var viktigt när du sökte till gymnasiet?

– Jag visste att ekonomi skulle låta mig syssla med siffror och ge mig högskolebehörighet. Jag gillade matematik och känslan av att lyckats lösa ett svårt tal. När jag sen upptäckte att jag kunde välja till juridik såg jag det som ett plus.

Vilka nya intressen hittade du under gymnasietiden?

– Främst juridiken såklart. Vi hade en liten kurs i tvåan och sen var jag såld. Det var ingenting jag visste att jag gillade men det blev direkt självklart för mig att välja juridik som specialisering i trean. Jag upptäckte också att jag gillade att hålla presentationer och prata inför folk. I juridikkurserna fick jag argumentera och diskutera och jag älskade det!

Vad är det som gör juridik roligt?

– I jobbet är det valmöjligheterna. Jag skulle kunna byta arbetsplats och få helt andra arbetsuppgifter, men fortfarande jobba med juridik. Och det är klart att jag läst mycket lagar, men främst lär man sig en metod för att söka, tolka och presentera information när man studerar juridik. I juridik finns det också plats för alla: de som vill höras och synas men också de som hellre arbetar för sig själva och inte gärna står i centrum.

Om man inte vet vad man gillar, hur ska man tänka då?

– Du ska välja något som passar just dig. Det är jättesvårt att veta när man är 15 år och det är inte säkert att man vet det när man är 25 heller! Jag har ofta ifrågasatt mina val. Om man är nyfiken på något ska man läsa på och försöka tänka framåt. Känn efter om du tror att du kan jobba med det. Men kom också ihåg, att bara för att du läser ett särskilt program på gymnasiet så betyder inte det att du måste jobba med det sen.

Rulla till toppen