Stadsfinal i Kockduellen 2024/2025

Allan och Milo från Norreportskolan i Ystad

Den 31 januari arrangerades stadsfinal i Kockduellen på Risselmagasinet i Ystad. Fyra lag från årskurs 8 och 9 tävlade mot varandra i gymnasieelevernas eget utbildningskök. Ungdomarna fick utmaningen att tillaga en varmrätt utifrån en bestämd råvarukorg som branschorganisationen Visita satt ihop.

De fem lagen går i årskurs 8 och 9 och kommer från Norreportskolan i Ystad, Kastanjeskolan i Tomelilla, Alléskolan i Skurup och Prästamosseskolan i Skurup. Gymnasieelever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium fanns också på plats i köket för att hjälpa de tävlande lagen att hitta i köket.

Huvudråvara

Årets huvudråvara var Arla® Pro Spreadable White Cheese, 300g per lag.

Allan Rasmusson och Milo Mounir från Norreportskolan vann

Den vinnande rätten var en dubbelpanerad kycklingfilé, green garlic majo, picklad rödlök, grönkål, chiliglaserad morot och friterad potatis. Juryns motivering till den vinnande rätten var att det var bra smaker, många olika tekniker, genomtänkt rätt, flera texturer och att de hade ett bra samarbete.

Vinnaren går vidare till Riksfinal i Stockholm

Det vinnande laget i stadsfinalen kommer sedan att skicka in sitt kvalbidrag till branschorganisationen Visita. En expertjury som består av representanter från branschen väljer sedan ut tio lag som får tävla i riksfinalen. Riksfinalen kommer att hållas i Stockholm under våren 2025.

Juryn som bedömer maträtterna

De tävlande maträtterna blir bedömda av en jury, som består av yrkesverksamma kockar. I år bestod juryn av

  • André Svensson, kock och en av ägarna till Grändens mat
  • Lennart Johansson, kock i Skolrestaurangen på Ystad Gymnasium
  • Arvid Nilsson, går andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Vilgott Rosberg, går andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Kockduellen

• Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9.
• Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal.
• 6000 grundskoleelever har tävlat i skoltävlingarna, och nu genomförs regionala stadsfinaler runt om i Sverige.
• Vinnande laget i stadsfinalen skickar in sitt kvalbidrag till branschorganisationen Visita. En expertjury som består av representanter från branschen väljer sedan ut tio lag som får tävla i riksfinalen.
• Riksfinalen kommer att hållas i Stockholm
Läs mer om Kockduellen

Läs nyheten i Ystads Allehanda: Jämnt när kockduellen gick av stapeln för högstadieeleverna

Rulla till toppen