En dag på naturbruk

Att läsa Naturbruk på Ystad Gymnasium är en annorlunda upplevelse. Här tillbringar du sammanlagt ett helt år bland fler n 70 olika arter i Ystad Djurpark. Följ med första årseleven Sara under en tisdag i djurparken

08.15 Buss från Ystad

Bussen går från Ystad. Den tar knappt 15 minuter ut till Ystad Djurpark. Sara och de flest av hennes klasskompisar ses redan vid busshållplatsen. Andra hopp på längs vägen. Tisdagar och torsdagar är ettornas dagar i parken. De andra årskurser har sina andra dagar.

08.30 Förbereder dagen

Klassen samlas inne i skolbyggnaden. Här finns lektionssalar, kök, matsal, en stor hall och ett omklädningsrum där allas arbetskläder hänger. Nu samlas de för att gå igenom dagen.

09.00 Djurskötsel i parken

Dags att gå ut i parken. April ut är parken forfarande stängd för besökare, vilket betyder att många djur forfarande går inomhus för att slippa kylan. Sara ingår i halvklassgruppen som börjar i parken. Andra halvan stannar inne i skolbyggnaden för att läsa teori.

Saras halva blir uppdelad i smågrupper som får u uppgift att mocka bajs och fylla på med mat till olika djur inne i stallen. “Vi försöker alltid rotera så att alla någon gång får se efter alla djur”, berättar Sara.

11.30 Lunch

Efter en förmiddag av fysiskt arbete är det skönt att komma tillbaka till skolbyggnaden och ta av sig sina smutsiga arbetskläder. Hela klassen äter tillsammans under en välbehövlig lång lunchpaus. “När parken är öppen händer det att vi går och köper glass i djurparkens kiosk och sätter oss på gräset i solen”, lägger Sara till.

12.30 Teori om djuren

Efter lunch går andra klasshalvan ut i djurparken. Sara och hennes halva slår sig ner i en av lektionssalarna och Sara fortsätter på ett arbete om djurfoder.

“Vi har valt tre djur som var och en tillhör en typ av matsmältning. jag har valt björn, papegoja och antilop. Det här är nog den roligaste uppgiften hittills”, säger hon och berättar om hur mycket man inte tänker på kring djuren som blir självklart när man läser om dem. “De kan ju inte berätta själv”, menar hon och skrattar till. “Att läsa om dem och lägga ihop dem hur de fungerar i parken ger en helt ny förståelse”.

15.00 Slut för dagen

Nu är sista lektionspasset slut och om tio minuter går bussen tillbaka till Ystad. Det har varit en händelserik och bra dag. Imorgon väntar lektioner på skolan inne i Ystad och på torsdag är Sara tillbaka i djurparken igen.

Postad i

Vi frågar några elever om vårt Naturbruksprogram: