Många vinnare i helgen

Frans vann Melodifestivalen, Eurovision Song Contest nästa!

I helgens final av Melodifestivalen vann favorittippade Frans! Med sin låt “If I Were Sorry” tog Frans hem hela vinsten. Grattis till dig Frans och till dina låtskrivare! Lycka till i Eurovision Song Contest den 14 maj i Globen!

[button color=”purple” link=”http://www.svt.se/melodifestivalen/om-esc/vagen-till-eurovision-song-contest-2016-i-globen” size=”default” icon_before=”music” target=”_self” block=”false”]Eurovision Song Contest[/button]

Smartfence och Skifthylsan vidare till riksfinal i Stockholm

I uppfinnartävlingen Blixtlåset Region Syd fredagen den 11 mars deltog i år 29 lag och med 170 gymnasieungdomar. Första pris gick till Philip Björk som går tredje året på Teknikprogrammet med inriktning mot design och produktutveckling. Han har utvecklat uppfinningen Smartfence, som är vägstolpar med sensorer som upptäcker vilda djur som närmar sig vägen. Philip tilldelades en prissumma på 3000 kr av Siemens.
Anton Mårtensson och Samuel Werner på Teknikprogrammet åk 1 har tillsammans utvecklat en Skifthylsa som ersätter en verktygslåda med hylsor i många olika storlekar. Anton och Samuel får dela på en prissumma på 2000 kr från Siemens.

Philip, Anton och Samuel blev utsedda av en jury bestående av verksamma ingenjörer från bl a IBM, Siemens och ÅF, och de får åka till riksfinalen i Stockholm den 14 april.

Ytterligare några priser delades ut. Ilkin Yunusov och Linus Christiansen på Teknikprogrammet år 1 kammade hem priset “den kuligaste idéen”! Deras uppfinning heter Kulgångsjärn och underlättar rotationen mellan två föremål. Den kan vika sig upp till 180° och snurras 360°. Den är betydligt mer flexibel än gångjärn.

Grattis till er alla och lycka till i riskfinalen i Stockholm!

[button color=”orange” link=”https://www.ystadgymnasium.se/teknikprogrammet/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Teknikprogrammet[/button]

Postad i
Rulla till toppen