Julia, fd elev Samhälle – samhälle

Efter studenten jobbade jag som danslärare i Ystad och i Malmö i två år, men jag ville skaffa mig mer yrkes- och livserfarenhet så jag flyttade till Göteborg. Här har jag verkligen utvecklats både som människa och hittat nya intressen.

Sedan fem år tillbaka jobbar jag som bartender på nattklubben Excet och även som säljare på Jack & Jones i Nordstan.

Samhällsvetenskapsprogrammet

(HT 2017)

Sofie, fd elev Samhälle-Beteende

Jag tog studenten 2014 och började jobba på kaféet Söderberg och Sara. Där jobbar jag fortfarande, dock lite mindre det senaste halvåret när jag samtidigt studerat engelska vid Lunds universitet. En riktigt rolig och givande utmaning. Jag har även hunnit backpacka en vända i Asien, en fantastisk upplevelse som jag hoppas kunna göra om igen.

Idag jobbar på Söderberg och Sara. Till hösten ser det ut att bli mer studier, möjligtvis vid försvarshögskolan i Stockholm.

Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning beteende

(HT 2017)

Kajsa, fd elev Samhälle-Beteende

Direkt efter studenten började jag läsa in matematik 3c på Komvux. Min plan var att läsa upp fler ämnen för att bli behörig till en ingenjörsutbildning. Snart upptäckte jag att jag ville arbeta mer kreativt och bestämde mig för att inte läsa mer på Komvux och istället söka till en arkitektutbildning. Plötsligt hade jag ett år på mig att resa och jobba. Bland annat tågluffade jag på egen hand genom Europa.

Efter det ansökte jag till högskolan och jag blev antagen till skolan jag allra helst ville gå på: Chalmers i Göteborg! Så nu pluggar jag till arkitekt och trivs som fisken i vattnet med skolan, staden och nya vänner.

Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning beteende

(HT 2017)

Edin, fd elev Samhälle

Efter studenten valde jag att utveckla mitt extrajobb som målare hos Olles färg i Tomelilla. En kort tid efteråt valde jag att ta flyttlasset vidare till Falkenberg för att jobba på Carlsberg AB som tappningsoperatör. Sen flyttade jag ner till Malmö och började jobba extra på Pressbyrån. Härifrån väcktes ett intresse om att driva eget och jag ansökte om att bli franchisetagare och fick min första butik i Lund.

Nu driver jag stolt butiken 7-eleven på Malmö Centralstation.

Samhällsvetenskapsprogrammet

(HT 2017)

Sofia, fd elev Samhälle-Media

Efter studenten flyttade jag till Jönköping för att studera medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning PR/marknadskommunikation på högskolan. Efter att ha jobbat i nästan två år som marknadsassistent och receptionist på Science Park i Jönköping flyttade jag tillbaka till Skåne igen.

Idag arbetar jag som Varumärkeskoordinator på Bredband2 i Malmö, ett arbete som är väldigt inspirerande och på ett spännande företag!

Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning media

(HT 2017)

Thibo – Panda da Panda, fd elev

Panda da Panda gör allt själv. Musik, melodi, text, sång, mixning, video och omslag. Det enda Panda da Panda inte kan göra i sin dator, är att spela med andra. Thibo från Svarte trodde på sig själv och hittade sin egen väg till musiken. Idag är han Panda da Panda med hela svenska folket och redo att släppa ett rykande färskt album precis när som helst.

Estetiska programmet

Inspiration + dator = Panda da Panda

Namn: Thibo
Ålder: 29 år
Bor: i Stockholm och Svarte
Uppväxt: i Svarte
Aktuellt: nytt album finns. Ett lite sorgligare album än de varit förut, men det första som har en genomgående röd tråd.

Från hobby till karriär

Thibo gick högstadiet i Ystad och tog efter ett gymnasiebyte till slut studenten från Ystad Gymnasiums dåvarande medieprogram. Under skoltiden var musiken en hobby men bara ett år efter studenten beslutade han att ändra den saken när han hittade en utbildning på skolan Musikmakarna i Östersund. Antagningsproven var omfattande och svåra. För att ens komma på audition behövde han skicka in tre reklamlåtar, tre kommersiella låtar och tre privata låtar. Thibo lyckades, fick sin audition och blev antagen till utbildningen.

Utbildningen blev vägen till drömmen

Utbildningen var precis allt som Thibo hade letat efter. Han fick en studio, uppgifter att lösa och utrymme för sina egna projekt. För första gången hade han andra producenter runt om sig och skolan blev hans väg till kontakter som han aldrig hittat tidigare. Musik har alltid funnits i Thibos familj och uppväxt, men inte på det här sättet. Utbildningen blev en dörr till en värld han längtat efter, han fick tillgång till rätt utrustning och viktigast av allt: han fick fokusera fullt ut på att bli en bra producent.

Dissade dansband och fick skivkontrakt

Thibo och hans klasskamrater hade fått i uppgift att skriva och framföra var sin dansbandslåt på skolan. Branschmänniskor var inbjudna för att leta nya talanger och kanske köpa elevernas musik. Men Thibo skrev ingen dansbandslåt. Han skrev låten ”Vem är du”. En man i publiken trotsade dansbandsuppgiften, gillade låten och dagen efter hade Thibo skivkontrakt på Universal Music.

Datorn är Panda da Pandas främsta instrumentet

När Thibo gör musik är datorn allt. I datorn lägger han in allt han vill ha, en bas, ett munspel, en saxofon eller vad som helst. Sen klipper han till det och använder det som ett sample; ett inspelat ljud som han kan förändra i oändlighet. Förutom trummor spelar han in alla instrument själv, sen provar han runt och experimenterar tills han kommer fram till hur han vill ha sin musik.

Går på känsla

Från färdiga inspelningar eller samples kan du bygga en fulländad hitlåt, det är Thibo övertygad om, men det är ingenting för Panda da Panda. Han spelar in sina ljud precis som han vill och menar att den kanske största blockeringen man kan få som artist, är att tro att allting måste vara perfekt från början till slut. Om du tycker att din känsla kommer fram, då har du gjort något bra. Och det är det fina med att arbeta med musiken i din dator, att du kan hitta din känsla själv.

Sparar pinsamheterna för sig själv

Thibos dator är full av pinsamma musikexperiment, avslöjar han. I hans dator ligger flera tusen låtar och antingen väntar på att bli återupptäckta eller för att tryggt stanna på disken och hålla sig undan publiken. Och det är precis det som är det fina med att göra all sin musik själv, att aldrig behöva be någon annan. Det enda Thibo behöver är inspiration, känsla och sin dator för att utveckla sina idéer och sin musik.

William

”Jag har alltid velat bli kock. Jag bestämde mig redan när jag var åtta år och gjorde min första praktik på restaurang. Hemma har jag alltid fått utrymme att testa mig fram i köket och inför gymnasiet skuggade jag på olika restaurangprogram. I Ystad kändes det som att läraren såg varje elev och det avgjorde för mig.”

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning kock

Tävlingsmänniskan William har siktet inställt på att en dag arbeta på en stjärnkrog. Han är övertygad om att hans förmåga att alltid göra bättre än förra gången och att ständigt hämta kunskap i andras erfarenheter kommer att ta honom dit.

Har du alltid velat bli kock?

”Ja det har jag” säger William utan att tveka. ”Jag bestämde mig redan när jag var åtta år och gjorde min första praktik på restaurang. Hemma har jag alltid fått utrymme att testa mig fram i köket och inför gymnasiet skuggade jag på olika restaurangprogram. I Ystad kändes det som att läraren såg varje elev och det avgjorde för mig.”

Hur viktig är råvaran för en blivande kock?

”En råvara ska alltid respekteras. Vi pratar jättemycket om att vi alltid måste veta var allt kommer ifrån. Var ett djur växt upp eller vilken lantbrukare som odlat potatisen. Det syns på den om någon har hanterat den för hårt, och det speglas i smaken när du tillagar den sen”, berättar William.

Vad är det bästa med din utbildning?

”Det är hur jag kan se min egen utveckling, att jag blir bättre och bättre. Jag ser mig själv som både tävlingsmänniska och lagspelare, och i ett kök får jag göra båda! Dessutom har vi jättebra lärare som ordnar studiebesök på en rad olika ställen åt oss: på mejeri, charkuteri, rökeri och tomatodling. Och jag har faktiskt blivit utvald redan i ettan att följa med treorna och preppa inför ett evenemang på Österlenkryddor. Sådana möjligheter är guld.”

Varför är samarbete så viktigt i köket?

”Man kan lätt glömma att det är en viss sträcka fram till själva tillagningen. Vi räknar kostnader och planerar förberedelser. Jättemånga variabler påverkar vad vi till slut serverar. Det är inte bara råvaran, utan också vem som är bra på vad och hur vi kommunicerar” förklarar William. ”Ibland känns det jättebra att skicka ut första serveringen och ibland känns det skit. Men det är det som är utbildningen. Att vi blir bättre var och en, men också bättre som grupp.”

Om man är intresserad av Restaurang & Livsmedel, ska man tänka på något särskilt då?

”Ja, att du enkelt kan välja till högskolebehörighet om du vill ha det. För allt annat på det här programmet kan du nämligen inte välja till någon annan stans” berättar William. ”All den praktiska erfarenheten och tillgången till köket och lärarna är så mycket värt. Du får verkligen allt i ett här.”

Var hittar vi dig efter gymnasiet?

”Jag vill jättegärna åka utomlands och prova olika arbeten på olika restauranger. Allra helst i Frankrike. Och min dröm är ju att arbeta på en krog med en eller flera stjärnor i Michelinguiden” sammanfattar William med ett stort leende.

Så blir du en bra kock, enligt William

1.     Sätt upp mål för dig själv. Låt det ta tid, men ge aldrig upp.

2.     Åk utomlands. Samla upplevelser och erfarenheter från olika arbetsplatser.

3.     Fråga ut kocken. Fråga hur kocken kommit fram till sina koncept och metoder.

 

(Åk 2, HT 2017)

Michelle

”Välj efter intresse! Oavsett vilket program du funderar på, så välj något som du själv tycker verkar roligt. Så har jag valt. Dessutom har jag valt så att jag får en utbildning som jag både kan arbeta på direkt, eller som ger mig möjlighet att plugga vidare. Det är skönt att hålla vägarna öppna.”

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning servering

För Michelle Andersson var valet av gymnasieprogram långt ifrån självklart. Men när hon fick se lokalerna under öppet hus blev valet enklare. Nu börjar hon andra året på Restaurang och Livsmedel och länge har det vägt mellan inriktningarna kock eller servering. Just nu lutar det åt servering.

– Vad är det som lockar med inriktning mot servering?

”Det är kursen i dryckeskunskap. Att få lära mig hur dryckens smak förändrar matens och tvärt om. Hur olika drycker framställs och hur jag bäst matchar dem till mat. Under första året fick jag alla köksgrunder och längre fram får jag specialkunskaper som är viktiga för servering. Om jag väljer inriktning servering blir jag insatt i hela arbetet på en restaurang.”

– Har du något tips till alla som ska välja gymnasieprogram inför hösten?

”Välj efter intresse! Oavsett vilket program du funderar på, så välj något som du själv tycker verkar roligt. Så har jag valt. Dessutom har jag valt så att jag får en utbildning som jag både kan arbeta på direkt, eller som ger mig möjlighet att plugga vidare. Det är skönt att hålla vägarna öppna.”

(Åk 2, HT 2017)

Johanna , fd elev Hälsa och fritid

 

”Jag gillar barn men fler borde upptäcka att inriktningen mot hälsa och fritid går att använda för att arbeta med vuxna också”. Johanna är ledartypen som vill arbeta med träning och hälsa, men som ändå valt att läsa Barn och fritid.

Barn- och fritidsprogrammet

Vad är fördelen med att läsa ett praktiskt program?

”Jag har dyslexi och lär mig lättare genom att lyssna eller göra, än att läsa. Och jag har alltid varit aktiv inom idrott och lärt mig saker genom aktivitet.”

Hur går det till att lära sig genom aktivitet?

”Vi har t.ex. haft en femveckorsperiod där vi satte upp mål att arbeta mot och ett schema för träning som vi följde. Sen jämförde vi vad vi hade klarat innan med vad vi klarade efter fem veckor och utvärderade både resultat och hur vi mådde. Det är ett sätt att se direkt hur du kan påverka hur du mår, både fysiskt och psykiskt.”

Har du valt till högskolebehörighet?

”Jag har faktiskt inte gjort det. Men det hade inte varit svårt att göra. Du kan enkelt välja till ett par kurser så att du får behörighet och ändå behåller fördelarna med ett praktiskt program” förklarar Johanna. ”Och fördelarna är många. Du lär dig att utföra saker praktiskt och samtidigt blir du av med ditt spring i benen. Alla mina intressen får plats i den här utbildningen.”

Vad händer i framtiden?

”Sedan studenten i våras jobbar jag på ett gym i Ystad. Jag jobbade redan, i mån av tid, under min gymnasietid. Det är ett arbete där jag får använda kunskaper och färdigheter som jag utvecklade under min gymnasieutbildning, både när jag står i reception, leder pass och utför massage. Men det kan vara att jag vill plugga sen igen. Jag kanske läser upp behörighet och söker till högskola eller tar någon kortare utbildning.”

Vad är det som är så roligt med att leda pass?

”Jag har alltid gillat att leda. Det är nog en av mina styrkor. Men det går absolut att träna sig till att bli en bra ledare. Det handlar om vilka mål du sätter för dig själv och hur du vågar utmana dig själv. Men olika saker är lättare för vissa, så är det alltid,” sammanfattar Johanna. ”För mig är det all feedback jag får som gör det roligt. När en utbildare säger att det syns att jag tycker det är kul, så är det en sån sak som får mig att vilja fortsätta.”

Och drömjobbet?

”Det vet jag inte alls! Just nu vill jag bara utveckla mitt ledarskap. Att se individen i gruppen, att ha koll på om någon får problem med en övning, att vara öppen för kritik för att förbättra sig och att vara välplanerad. Jag får se var det tar mig.”

Johannas tips till dig som ska välja

– Tänk på dig själv! Gå inte efter dina kompisars val. Vad är du bra på? Vad tycker du om att göra? Det är det du ska gå efter.

– Läs in dig på vad det finns för inriktningar, inte bara program. En rolig inriktning kan ha jättestor betydelse för dina intressen.