Studiebesök på Volvo dumpersfabrik

Vi har varit på studiebesök med nio elever från Fordons- och transportprogrammet, som är blivande traktor- och maskinmekaniker på Volvos dumpersfabrik utanför Växjö.

Dagen började med frukost på Risselmagasinet och sedan avfärd i skolans minibussar mot Växjö. Besöket började med företagsinformation om Volvo och det finns 2 st fabriker en i Braås där vi var, och en i Brasilien. De var först i världen att tillverka en ramstyrd maskin, och just denna dagen var konstruktören på plats och till hans ära hade de ställt fram ett ex. av den första maskinen kallad “gruskalle” som var på 65 hästkrafter. Den största idag är på ca 450 hästkrafter.

De säljer förstås sina maskiner över hela världen och har 33% av världsmarknaden med en max kapacitet av 70 st byggda maskiner per vecka i denna fabriken, vilket jag tycker är mycket med tanke på storleken. Innan vi nådde Ystad på kvällen blev det köttbullar och pantoffelmos med lingon vid IKEA restaurangen i Älmhult.

[button color=”orange” link=”https://www.ystadgymnasium.se/fordons-och-transportprogrammet/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Fordon och transport[/button]

[button color=”steel_blue” link=”http://www.volvocars.com/se” size=”default” icon_before=”car” target=”_self” block=”false”]Volvo[/button]

Postad i
Rulla till toppen