Grattis till EM-silver!

Artikel i Ystads Allehanda 2018-10-19 skriven av Fredrik Sörensson

Det blev nära nog en fullträff i EM i truppgymnastik i Portugal för Ystadsjuniorerna Tuva Johansson-Rittemar, Alma Håkansson och Hannes Stigsson som ingick i Sveriges lag. De glågula hade humöret på topp efter att ha tagit ett meriterande silver, med snudd på guld.

Sverige lyckades först och främst ta sig vidare från kvalrundan i torsdags och utgjorde ett av sex lag i finalen. Redan i kvalet var det Danmark och Sverige som hade de överlägset högsta domarsiffrorna och även i finalen skulle det visa sig att inget annat land hade med guldstriden att göra.

Marginalerna var väldigt små mellan länderna och spänningen bestod in i det sista till slutresultaten kungjordes eftersom Sverige gick ut sist i den avslutande grenen trampett, men Danmark drog det längsta strået med sammanlagt 0,7 poängs marginal.

Som en jämförelse kan nämnas att trean Norge i sin tur var hela 4,35 poäng bakom Sverige.

Sverige, med Tuva, Alma och Hannes, noterades för 18,55 i fristående, 16,30 i tumbling och 17,25 i trampett, vilket gav 52,10 totalt.

Danmark hade 18,75 i fristående, 16,95 i tumbling och 17,10 i trampett. Det var alltså danskarnas något starkare tumbling som fällde avgörandet i det långa loppet. Med facit i hand hade guldet kunnat gå till Sverige om man uppnått 18 poäng i trampett.

Tuva Johansson-Rittemar och Alma Håkansson är fostrade i och tillhör alltjämt GK Splitt. Hannes Stigsson har utbildats i GK Splitt och tillhört klubben sedan barnsben men representerar numera Malmöklubben Motus-Salto.

Sak samma gäller för Ystadstjejen Kia Ceihagen, som representerar Sverige i mixedlaget på seniorsidan. Hon tävlar för Motus-Salto men har GK Splitt som moderklubb.

Postad i
Rulla till toppen