World Conference Tobacco or Health

Hej!
Jag har deltagit i World Conference Tobacco or Health (WCTOH) i Kapstaden Sydafrika 7-9 mars 2018. Jag sökte och fick ett stipendium från Atlaskonferens (EU) för att kunna åka till den 17:e världskonferensen.

Årets konferens handlade om arbetet för en tobaksfri framtid. Omkring 2000 delegater från hela världen – bland annat från svenska Tobaksfakta och dess medlemsorganisationer, bl.a. yrkesföreningen Lärare mot Tobak där jag är styrelseledamot  – samlades under tre dagar i Kapstaden, Sydafrika. Över 125 länder var representerade och temat för konferensen är Uniting the World for a Tobacco Free Generation.

World Conference Tobacco or Health

World Conference on Tobacco or Health arrangeras vart tredje år och är en mötesplats för forskare, beslutsfattare, frivilligorganisationer och yrkesgrupper som är engagerade i arbetet för att minska tobaksbruket och begränsa tobaksindustrins framfart.

Detta var första gången som världskonferensen arrangeras på den afrikanska kontinenten. En hörnsten för konferensen är den internationella tobakskonventionen som nu har ratificerats av 181 länder och som innehåller evidensbaserade åtgärder för att minska tobakskonsumtionen.

Lite av mina intryck:

  • 7 miljoner dör årligen I världen pga av tobaksrelaterade sjukdomar. (12000 i Sverige)
  • Tobaksindustrin är problemet.
  • Floris Italianer från storbanken ABN AMRO Nederländerna, berättade att de inte längre investerar några pengar i tobaksindustrin. Han menar att detta är vägen framåt och frågar: Vill du vara den som är först? Han säger att det finns ingen bankman, som han pratat med, som svarar ja på frågan ”Vill du att dina barn och barnbarn ska använda tobak?”. Han uppmanar andra bank att göra likadant och att våga vara tydliga med vad ens företag står för.
  • Dr Brownyn King Australien berättade i sitt föredrag ”Money Talks” om hur hon jobbar för att påverka banker och fansinstitut att inte investera i tobaksbolag.
  • (Inom parentes kan sägas att ordförande för Lärare mot Tobak, Ingrid Talu, har gjort ett stort lobbyarbete som lett till att 4:e AP-fonden sålt av alla aktier i tobaksindustrin.  Arbetet pågår för att påverka även de andra AP-fonderna).
  • Norge har helt nyligen vunnit en kamp mot Swedish Match när det gäller exponeringsförbud, dvs att snus inte får marknadsföras i färggranna snusdosor eller vara smaksatta. Smaker används ofta för att locka ungdomar och kvinnor att börja snusa. Sverige däremot, har sagt nej till exponeringsförbud. Swedish Match är alltför starka här.
  • Finland jobbar mot projektet Tobacco Endgame 2030, vilket innebär att landet har som mål att max 5 % av befolkningen ska använda tobak år 2030. Finland var först i världen med att införa varningar på cigarettaskar, 1986.
  • USA – Flera delstater och några städer har valt att höja inköpsåldern till 21 år. De vet att det är sällsynt att någon börjar använda tobak efter 21 år.

/Lisbeth Nilsson, lärare på Handels- och administrationsprogrammet

Måndag

Idag är det återigen måndag och vi startar upp vecka 2 på våra praktikplatser. Helgen har varit väldigt händelserik då vi besökt London. Vi besökte Big Ben, London Eye, Buckingham Palace och shoppat på Oxford Street. Med många intryck och shoppingpåsar åkte vi sedan tillbaka till vårt älskade College med tacos och såg på finalen av mello.

Idag skiner solen i Grantham och dagen har varit härlig och väldigt givande. Jag har fått besök av lärarna från VO och vi började även på vårt ”Sverige tema” på förskolan. Vi ska måla Sveriges flagga, lära oss några svenska ord, prova några svenska rätter och ta reda på var Sverige ligger.

Ikväll ska vi iväg med de engelska eleverna och spela bowling. Jag hoppas att vår sista vecka här ska bli bra. Det har verkligen varit en intressant och spännande upplevelse att få vara en del utav detta utbyte.

/Johanna

 

Första veckan och London

Hej på er!

Nu har första veckan gått och vi har sett oss omkring i Graham. Första veckan har gått bra, vi har blivit bra mottagna på våra praktikplatser och vi trivs bra på våra praktiker och även i gänget som är med.

I går tog vi tåget till King’s Cross i London, alla 10 elever tillsammans utan våra lärare som är med för de skulle åka hem till Sverige igen och bytas till två nya lärare. Vi gick till Oxford Street och shoppade, sen gick vi runt och tittade på olika saker som Big Ben, London Eye och Buckingham Palace. Efter det tog vi oss med tunnelbanan tillbaka, som var ganska komplicerat för oss turister till King’s Cross för att ta tåget till Graham, där vi skulle göra tacos och ha lite mellomys.

Puss och Kram Julia, Elvina och Hanna

Första dagen

Hej! Vi är tio stycken elever från Vård- och omsorg samt Barn- och fritidsprogrammet på Ystad Gymnasium som fått möjlighet att åka till England på utomlandspraktik. Vi tänkte nu berätta lite kort om vårt första dygn i Grantham, England.

Vi samlades i Hyllie tidigt på morgonen för att sedan ta oss gemensamt till Kastrup. Planet lyfte kl. 11.55 och resan gick bra och vi kom fram tjugo minuter tidigare. Väl framme på Heathrow Airport tog vi en snabb lunch innan vår färd började mot Grantham College där vi sedan blev visade våra rum. På colleget har vi fått en egen korridor där man bor antingen ensam, i dubbelrum eller i ett tremannarum. Där delar vi ett gemensamt kök med vardagsrumsdel där avslutades kvällen med att se Melodifestivalen.

Idag är det dag två och vi har förberett massor inför praktiken som börjar imorgon. Vi har även bekantat oss med staden. Men nu ska vi sova så vi är pigga, glada och redo för första dagen ute i verksamheterna!

/Johanna & Timothy

 

Allt har ett slut

London, London, London, Englands huvudstad och numera mitt andra hem. Tänk vad tiden går fort när man har roligt kanske låter som en klyscha men herregud vad tiden har gått fort. Även fast jag har varit med om otroligt mycket känns det inte som det var jätte längesedan som jag satt där på Kastrup, med fjärilar i magen i väntan på mitt, än så länge i alla fall, livs äventyr.

Det har varit upp och det har varit ner och jag skulle ljuga om jag säger att allt har varit fantastiskt hela tiden. Det är tufft att leva ensam i en stad som är mycket större än vad du är van vid, en stad där du bara är en av de 10 miljoner som finns där och det är ensamt att ligga i en säng hos en värdfamilj när allt du vill är att vara hemma hos din familj. MEN det är värt det, för alla stunder när man fått knipa sig i armen för att inse, jag är här och det här är mitt liv.

Jag har fått vänner för livet, jag har lärt mig otroligt mycket och jag har haft kul. Men nu med mindre än 10 dagar kvar i denna stad, även fast det kommer vara svårt att lämna, känner jag mig redo, redo för att komma hem, redo för att träffa familj och vänner och redo för en sommar i Sverige.

Jag är evigt tacksam för att jag har fått den här möjligheten och om du får chansen, åk! Du kommer inte ångra dig.

Vi kanske ses i höst!
Stina Ekelund

Naturvetenskap

NA14B fick flyga med Copenhagen Air Experience

Vi i Na14B åkte i fredags till Köpenhamn och besökte Copenhagen Air Experience. Copenhagen Air Experience är en flyg simulator, där man i en cylinderformad uppåtgående vindtunnel fick flyga på en luftström. Efter att ha tagit på oss enormt stora overaller och tighta hjälmar begav vi oss mot flygtornet. Där fick vi i omgångar värma upp och sedan bege oss in i vindtunneln en i taget. I tunneln fick vi med en instruktörs hjälp flyga. Tiden gick fort eftersom det var så otroligt kul. Alla vill återvända och flyga mer. Egentligen kan vi bara avsluta det här på ett sätt: om du får chansen att flyga på Copenhagen Air Experience- ta den!

Copenhagen Air Experience Naturvetenskap

Min praktik i Thailand!

Hej, nu sitter jag på flyget påväg hem från Thailand. Jag och min klasskompis, Emelie, fick möjligheten att praktisera på en välgörenhetsorganisation i 4 veckor på ön Koh Lanta. Stället heter Lanta Animal Welfere och har som mål att hjälpa djuren på ön och örna runt omkring genom vård och ett sterilisationspogram. Sterilisationsprogramet går ut på att sterilisera hundar och katter runt om på ön för att stoppa ökandet av hemlösa djur. Orginisationen är inget djurhem, utan tar bara in djur för vård och sterilisation för att sedan släppa tillbaka dom till sina gamla områden. Detta för att det dels inte finns plats för hur många djur som helst och för att många av djuren är väldigt skygga och rädda. Dock finns det undantag, tex, om djurets område inte är säkert för djuret att åretvända till på grund av lokalbefolkning etc. Då får djuret stanna på L.A.W. och sätts upp för adoption. Det är framförallt dessa djur vi och andra volontärer tagit hand om dom här veckorna!

Man jobbade olika skift – morgonskift (07-13), eftermiddagsskift (13-19) eller nattskift (19-07). För det mesta hade vi morgon-, eller eftermiddagsskift. Då gick det mest ut på att mata, städa och socialisera sig med djuren. Men även svara på frågor och ge runtvisningar till turister som besökte stället (detta var frivilligt). Det var roligt att så mkt turister ville besöka stället, det betyder att djuren har större chans att bli adopterade. Turister kunde även få gå ut och gå med olika hundar under vissa timmar om dagen för att lära känna dom och hjälpa till.

Vi fick bo i en länga med flera olika rum med egen dusch och toalett. Köket fanns inne på kliniken och delades av alla. Dom kallade det för klinikens hjärta. I köket fanns även en säng. Det var den man sov i under sina nattskift. Nattskiften är tillför att någon alltid ska ha uppsyn över hur hundarna mår och att dom håller sig tysta. Speciellt eftersom en stor del av lokalbefolkningen på ön är muslimer och har böneutrop 5 gånger om dygnet vilket hundarna ser som sing-along-times… Sömn fick man inte jättemycket av dock. Speciellt efter att vi fått in valpar. Då fick man gå upp och ge dom mat var tredje timme. Förövrigt var det rätt mysigt att ha nattskift. Man fick välja en hund att ha som vakthund eller att bara att mysa med!

Det var inte bara jobb på resan. Eftersom man jobbade skift kunde man planera sina dagar rätt så bra. Tex, hade man morgonskift kunde man sedan åka och äta och dra till stranden. Hade man eftermiddagsskift dagen efter kunde man tex, hitta på något senare på kvällen och sedan ta sovmorgon innan man skulle jobba. Vi var även lediga en dag i veckan. Man lärde känna många nya roliga människor som gärna hittade på saker efter jobb, gå ut och äta, shoppa, festa och sola! Det var väldigt kul att få lära känna människor från så många olika länder och uppleva en annan kultur och klimat (hehe), tex Songkran, thailändska nyår som gick ut på att kasta vatten på varandra för att gå fullständigt ren in i det nya året..

Det var verkligen en rolig praktikresa och jag har lärt mig otroligt mycket, min engelska har absolut förbättras också, efter att ha in princip bara pratat engelska hela resan!

Besök gärna deras hemsida, där kan ni läsa mer om vad dom gör och se bilder på några av djuren!

Hälsningar, Sara Rudvall, NB13

Lanta Animal Welfare Naturbruk

Dag 3-sista dagen

Hallååå igen!

Denna lördagsmorgon vaknade man upp med blandade känslor. Man visste inte riktigt om man skulle vara glad eller lite ledsen. Glad för att man ska åka hem och tillbaka till sina rutiner eller ledsen för att det är sista dagen och sista gången man träffar några av studenterna. Efter att man först träffades i Polen och nu i Tyskland så kommer man nära varandra på något sätt. Trots att vissa av oss är väldigt olika så efter tre dagar med varandra blir man ganska ledsen över att säga hejdå.

Iallafall, vi började dagen med att packa våra resväskor och sedan gå till frukosten. Efter frukosten gick vi till skolan där de tyska studenterna hade valt att vi skulle värma upp med musik. Så där stod vi, 40 personer kl 8.30 och sjöng för fulla muggar. Väldigt trevligt! När vi var klara med sången så delades vi in i grupper och idag skulle vi testa på hur det är att ha ett handikapp och hur samhället är anpassat för dessa personerna. Man kunde sitta i rullstol, ha på sig glasögon där man inte ser särskilt bra, vara helt blind, ha gipsat ben o.s.v. Därefter fick varje grupp ett ställe dom skulle ta sig till för att se hur det är för dessa människor som dagligen handskas med sitt handikapp. Exempel på ställen; tågstation, varuhus, klädaffärer och kyrkan.

När varje grupp hade tagit sig till dessa ställen så gick man tillbaka till skolan och nu skulle man göra en presentation om vad man upplevde och vad som behöver förändras, t..ex. i trafiken, för att underlätta.

När varje grupp hade presenterad sina resultat var det dags för lunch och därefter planerade vi nästa möte som kommer att äga rum på Bornholm. För att hinna med färjan så skulle vi åka ifrån Bergen ca 16.00 så vi sa hejdå till allihopa och som jag nämnde i början av inlägget så var men lite ledsen för att några av studenterna kommer man kanske aldrig träffa mer och alla har varit så genuint snälla och trevliga mot varandra. Men man kommer fortsätta hålla kontakten med varandra. (Tack till Facebook och Snapchat 😉 ).

Dessa dagarna i Tyskland har varit otroligt bra. Inte minst har dom varit så lärorika och intressanta att man har fått upp ögonen för olika samhällsfrågor och hur man kan göra för att förbättra situationen för andra människor. Vi alla ser fram emot nästa möte och ett stort TACK till Madelene Johansson som gör ett fantastiskt jobb som koordinator. Ett tack till våra politiker Leif Sandberg och Cecilia Olsson Carlsson för att ni varit där om man undrat något. Sist men absolut inte minst, ett tack till vår lärare, Peter Diurhuus-Gundersen för att du fått oss att skratta och allmänt ha det bra. TACK!

– Ajla Hodzic, Hanna Persson, Moa Nilsson, Oscar Räng Olsson, Albin Sazic, Jacob Olsson och Daniel Almhov

Dag 2 15/4

Hallå allihopa!

Denna dagen började med frukost kl. 7.00–8.00. Därefter blev alla studenter indelade i fem grupper. På schemat stod det studiebesök och varje grupp skulle besöka ett ställe som man sedan skulle presentera för dem andra grupperna. Innan vi skildes åt så besökte vi allihop en grundskola för barn som har svårare med inlärning etc. Det var väldigt intressant och lärorikt att se hur skolan såg ut men också vilka möjligheter dessa elever har.

Efter besöket skiljdes vi åt. Alla grupper åkte till olika ställen.

Grupp 1. Besöka projektet Produktivt lärande

Grupp 2. Möte med speciella pedagoger

Grupp 3. Besöka speciella klasser

Grupp 4. Besöka ”Christian Youth village” i Garz.

Grupp 5. Besöka organisationen ”Lebenshilfe e.V.”

Det kommer separata inlägg där ni kommer få läsa om besöken som vi gjorde.

När vi hade gjort studiebesöken så åt vi lunch på en restaurang innan vi åkte tillbaka till skolan där vi skulle redovisa om våra besök. Varje grupp berättade vart dom hade varit och hur det var. Därefter hade vi några lekar för att få ännu mer energi vilket var behövligt och det var roliga lekar som alla verkade uppskatta.

Den sista presentationen vi skulle göra var att varje land skulle svara på frågan ”Which possibilities are most important to involve disadvanted people?”. När varje land hade skrivit ner vad man kom fram till så delades vi ytterligare in i grupper blandat med dem andra ungdomarna. Nu skulle vi välja ut de två viktigaste sakerna och presentera det för dem andra.

Därefter gick vi tillbaka till hotellet där vi åt middag alla tillsammans. Dagen gick väldigt fort och som man säger ”Det går fort när man har roligt” 😀

– Ajla Hodzic

Dag 1 – Together for change

Hej!

Hoppas att ni tyckte om första inlägget och att detta projekt verkar vara intressant, vilket det är. Därför tänkte jag fortsätta mitt bloggande genom att skriva om vad vi gjorde på dagarna. Istället för att skriva om alla tre dagar i ett inlägg (som lär bli hur långt som helst) delar jag upp det och skriver om dagarna separat.

”Detta möte kommer fokusera på dilemmat att ungdomar är EUs framtid, medan många, på grund av arbetslöshet hamnar i fattigdom och faller utanför samhället. Frågor, såsom social integrering och fattigdom kommer diskuteras bland ungdomar och politiska insatser för lokal och regional nivå kommer belysa vad som krävs för att unga inte ska hamna utanför samhället.

Vi kommer bjudna in experter, som kan förklara situationen och diskutera med oss om vad som krävs för att förbättra situationen. Vi kommer visa exempel hur Rügen arbetar i projekt med missgynnade ungdomar. Vi kommer visa hur handikappade personer behärskar sitt dagliga liv. ” Det är så mötet beskrevs innan vi åkte till Tyskland och så blev det verkligen.

Torsdag: Dagen började med att vi svenskar tog gemensam buss till Trelleborg där vi sedan tog färjan till Sassnitz. Resan från Trelleborg till Sassnitz tog oss ca 4 timmar. Väl i Sassnitz blev vi upphämtade av taxi som körde oss till Bergen, där vi skulle spendera våra dagar.

Väl på hotellet blev vi välkomnade av tyskarna och danskarna som redan hade anlänt. Det var några nya ansikten sen sist vi träffades, Polen i november 2015. Det var väldigt trevligt att träffa alla igen och man kände redan i kroppen att detta kommer bli intressanta och bra dagar. När vi hade packat av oss så gick vi ungdomar till skolan där det var volleybollturnering. Vi hejade, pratade och skrattade. Det är härligt att se hur snabbt man ställer om sig. Att nu enbart prata engelska och umgås med folk som man inte umgås med dagligen är en liten förändring. Vi svenskar fick för oss att vi ville utmana tyskarna i en volleybollmatch. Sagt och gjort. Vi ställde upp med ett lag där vi också hade med två tyska studenter. Kaxigt eller inte fick vi tyskarna att tro att vi var svenska mästare i volleyboll innan vi gick in i matchen. Det hade varit lite väl pinsamt om vi inte hade vunnit men Sverige levererade och vann med stor marginal. Skönt. Efter vår match gick vi tillbaka till hotellet där vi skulle äta middag och träffa deltagarna från Polen som hade anlänt.

På middagen så delade vår koordinator, Madelene Johansson ut en kortlek till varje bord. Spelet heter ”More than one story” och går ut på att man drar upp ett kort och läser upp vad som står på kortet, t.ex ” Describe a place where you lived as a child”, ” Tell about a person who has had an inpact on your life” och ”Tell a story about something you own which is special to you”. Spelet blev väldigt uppskattat för att alla berättade om olika saker och det blev ibland väldigt personligt. Fantastiskt bra ide av Madelene!

Det var allt som hände på torsdagen och i nästa inlägg kommer ”Dag 2″… Wihooo

– Ajla Hodzic