Baber kastades ini hetluften – slog landslagsbrottare!

Baber kastades in i hetluften med kort varsel efter ett återbud. Baber Ali från Marsvinsholm fick en plats i pressens lag i mötet med landslaget. Han tackade för förtroendet genom att otippat besegra VM och EM-deltagaren Alexander Bica, IK Sparta.

– En av de bästa brottare jag har slagit, säger han.

I Surbrunnsparken gjorde han sin brottardebut, år 2013 på svensk mark, efter att nyligen ha kommit som ensam flykting från Afghanistan. Han fick storstryk den gången. Och flera gånger till. Resten är historia.

Brottningen blev Baber Alis väg in i det svenska samhället och han har underkastat sig stenhård träning, främst i Marsvinsholm men även i Sjöbo-klubben Pan. Till vardags pluggar Baber på Yrkesintroduktionen på Ystad Gymnasium.

År efter år har han gjort stora framsteg och i våras kunde han titulera sig svensk juniormästare. Vilket dock inte gav honom en plats i laget, när seniorlandslaget mötte pressen i Ystad. Det krävdes ett återbud för att Baber Ali skulle komma in i matchen och eftersom han inte är svensk medborgare fick han representera pressen. Och som han gjorde det!

Det blev en stabil poängseger mot Alexander Bica, som i år har representerat Sverige på VM och EM.

– Det kändes bra, han var duktig. Kul att möta nya killar, sa Baber anspråkslöst efter segermatchen.

Han fick nyligen avslag på sin ansökan om att bli svensk medborgare. Men varken han eller Marsvinsholms IF har gett upp. Om ett halvt år hoppas man att alla papper ska vara i ordning och att Baber Ali kan få tävla för Sverige. – Vi hoppas att det blir så. Killen är ett föredöme på flera plan. Han har gjort en häftig resa – som brottare och människa, säger Robert Persson, en av de drivande krafterna i Marsvinsholms IF och för kvällen ypperlig i rollen som speaker.

Artikel från Ystads Allehanda
Foto: Jan Ohlsson, Ystads Allehanda
22 september 2017

Postad i ,
Rulla till toppen