Hilde och Erik vann tävlingen P4nästa

Erik och Hilde, lärare på Estetiska programmet, tävlade i P4nästa och vann hela tävlingen! Erik berättar om hur låten kom till och varför de tävlade just med låten “Som det är”.

“För ett par år sedan skrev vi låten som senare kom att bli ”Som det är”, vårt tävlingsbidrag i P4nästa 2020. Vid den tidpunkten jobbade både Hilde och jag mycket med låtskriveri och kom via Cardiac Records i kontakt med ett produktionsbolag utanför Landskrona (WoodHouse Production). Vi har alltid tyckt om popmusik av olika slag och var vid tillfället mycket influerade av både Avicii och Veronica Maggio. Vår vision var att skapa popmusik på svenska med tydliga houseinspirationer. Då blev vi inte helt nöjda med resultatet och valde att inte släppa ”Som det är”.
Tiden gick och vi gjorde annat, både musikaliskt (bland annat turnéer runt om i Europa & världen) och pedagogiskt (lärare på Ystad Gymnasium). I höstas hörde så samma produktionsbolag av sig igen och de hade gjort en ny version på låten. Vi tyckte det lät grymt och mycket mer som vår ursprungliga vision. Men vad vi skulle göra med låten visste vi inte.

I slutet av april ringde producenten av låten upp oss och sa ”vi måste anmäla er till P4nästa, om vi kommer med så tror jag vi har stor chans att vinna!”. Det var jättekort varsel och vi behövde bestämma oss inom 12h. Hilde är för tillfället föräldrarledig och tänkte att ”visst, det kan ju vara kul göra något musikaliskt”. Medan jag tänkte mer ”varför inte, det blir väl kul”.

Vi anmälde oss 100% på premissen att det var en rolig grej. Totalt var ca 1300 bidrag anmälda i hela Sverige och vi kom med, som ett av fem bidrag, i finalen av P4nästa Malmöhus. Resten är historia och vi vann – superkul! Tävlingen avgjordes med hjälp av juryröster och hälften lyssnarröster. Sedan tävlingens början spelas nu vår låt ”Som det är” dagligen i radio”.

Fakta om tävlingen
Det finns totalt 25 lokalkanaler i hela Sverige. Varje kanal har en lokalfinal. Så totalt finns det 25 vinnande bidrag (som vinnare är man alltså top25 i Sverige av 1300 anmälda tävlingsbidrag). Av dessa 25 vinnande bidrag väljer en jury ut ca 8 bidrag som får tävla i en riksfinal (det beskedet kommer i mitten/slutet av augusti). Riksfinalen är helgen 11-13/9 i Stockholm. Att få delta i riksfinal hade inneburit att låten spelats i riksradio och att vi hade fått en helt annan exponering av vår musik.

Det finns två pris i riksfinalen och dessa är en plats i Melodifestivalen (det är ett bidrag med varje år från P4nästa) och att låten testas på Svensktoppen.

Postad i
Rulla till toppen