Estetiska programmet – Musik eller Estetik och media

Estetiska programmet är en högskoleförberedande utbildning, med inriktningarna Musik och Estetisk och media. Utbildningen genomförs i samarbete med Cardiac Records och Film i Skåne. Estetiska programmet är ett samhällsvetenskapligt program för musik- och/eller mediaintresserade. Att kombinera det kreativa intresset med det teoretiska och praktiska lärandet ger goda förutsättningar för bra studieresultat samt trivsel under din gymnasietid. Programmet har nya moderna lokaler med professionell utrustning och riktiga studios – precis som i arbetslivet!

Programmet erbjuder två olika inriktningar

• Estetik och media

I den här filmen får vi följa med båda inriktningarna:

Under sina studier hos oss arbetar eleverna i olika projekt, till exempel med konsertturnéer, filmfestivaler, inspelningsprojekt och fotoutställningar, parallellt med ordinarie undervisning i kärnämnen såväl som media- och musikämnen. Utbildningen sker i närmiljö men även på studieresor till exempelvis Köpenhamn och Berlin. Inriktningarna samarbetar mycket under gymnasietiden, i bland annat musikvideoproduktion, podcasts och konserter. Programmet ger dig stora möjligheter till fördjupning, oavsett om du är intresserad av foto, popmusik, film eller ett instrument. Lärarna är aktivt verksamma i både musik- och mediabranschen, vilket ger en extra dimension till vår utbildning. Du har ett stort utbud av valbara kurser att välja mellan, vilket gör att du kan skräddarsy din egen framtid.

Datorn som instrument – först i hela Sverige!

Datorn har idag en central roll i musikbranschen. När man inte skapar/spelar in musik, är det vanligt att man spelar genom sin dator. Från och med hösten 2017 har du som elev på estetiska programmet möjligheten att använda datorn som ditt instrumentval, en helt unik möjlighet för er som är intresserade av detta!

– Idén slog mig för ett år sedan ungefär. Jag har jobbat mycket med modern teknik och idag använder väldigt många datorer när de producerar musik och spelar live, det borde värderas likadant som andra instrument, berättar Erik Lundahl, lärare på Estetiska programmet och initiativtagare till inriktningen.

Estetik och media – ny inriktning från hösten 2018

Media är oändligt. Och ändå växer våra digitala medier för varje dag – ja, för varje minut. Därför finns Estetiska programmet nu även med inriktningen Estetik och media. Estetik och media varvar teori med praktiska uppgifter och är din kompletta ingång till att arbeta med media i framtiden. Våra elever drömmer bland annat om att studera vidare i Berlin och New York och vi ger dem förutsättningarna och verktygen för att komma dit. Skolans lokaler är utrustade med det senaste inom medieteknik och du får lära dig hur man arbetar praktiskt med estetik och media.

All bra estetik börjar med en bra idé. I kurserna fotografisk bild, filmproduktion och digitalt skapande får du ett stort kreativt utrymme. Du utvecklar ett öga för det estetiska hantverket som gör att du får förmågan att väcka liv i vilken stilla yta som helst.

Estetik och mediaelevernas visuella uttryck

Se våra elevers skolarbeten och inspireras!

Pop- och Mediakollo

Under vintern arrangerar vi Pop- och Mediakollo med Estetiska programmet på Ystad Gymnasium! Häng med på en dag med musicerande, bildskapande, musikproduktion och låtskriveri tillsammans med Estetiska programmets lärare och skivbolaget Cardiac Records (bakom Frans, Frida Green, Panda da Panda, Renaida mfl). Är du mer intresserad av media då kommer du få använda våra systemkameror och tillsammans med våra nya medialärare lär du dig mer om digitalt skapande.

Vi börjar dagen i Cardiac Records studio, som ligger vid Stortorget i Ystad. Lokalerna är en perfekt plats för att skapa och spela in musik samt ta intressanta bilder som vi tillsammans redigerar.

För dig som är intresserad av musik eller media och går i årskurs 9 bör detta inte missas!
Vi återkommer med mer information kring hur du anmäler dig så håll utkik.

Lyssna på röstcoach och läraren Hilde Schotte,
eget ID i rösten är viktigt.

Följ oss på instagram @estetiska_ystadgymnasium!