Framtidens naturvetare bjudits in

Crafoordstiftelsen i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademin bjöd in gymnasieklasser och Ystad Gymnasium var ett av de gymnasier som fick ta del av de attraktiva platserna till Crafoord Academy Lecture. Våra elever i NA16A och NA16B från Naturvetenskapliga programmet representerade Ystad Gymnasium. Syftet med föreläsningen är att naturvetare på gymnasiet ska få en möjlighet att möta forskning och synliggöra forskningen som ett framtida yrke. Deltagande var 500 gymnasieelever från Ystad i söder till Västerås i norr. I år var det Professor Eske Willerslev från Köpenhamns universitet som höll i föreläsningen.

What we can learn from ancient genomics

Föreläsningen är ett unikt tillfälle för skolans elever att höra en av världens främsta forskare inom förhistorisk genomik. Föredraget tar upp en mängd spännande forskningsresultat, bl.a. om hur Europa och Asien befolkades, hur tamhästen uppstod och hur man kan rekonstruera generna från förhistoriska lämningar av djur och människor. Direkt efter föredraget diskuterade en panel av Lundaforskare, under 20 minuter, intressanta frågor med Eske Willerslev. Därefter fick åhörarna möjlighet att ställa sina frågor. Våra elever fick i förväg ut material att läsa samt att tillsammans med forskarpanelen förbereda spännande diskussionsfrågor.

 

[button color=”red” link=”http://www.kva.se/Kalendariumlista/2016/crafoord-academy-lecture-2016/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Crafoord Academy[/button] [button color=”default” link=”https://www.ystadgymnasium.se/naturvetenskapsprogrammet/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Natur[/button]

 

Postad i
Rulla till toppen