Naturelever på FN-uppdrag

SweMUN är Svenska FN-förbundets årliga nationella rollspel för gymnasieelever. I år går rollspelet av stapeln på Karolinska Gymnasiet i Örebro och de 150 eleverna från hela Sverige är indelade i Generalförsamling och Säkerhetsrådet. Ystad Gymnasium deltar med två delegationer i Säkerhetsrådet, där all förhandling sker på engelska. Alec Thomsen representerar Ukraina och Nele Driesen och Samuel Selleck, alla från NA14b, representerar Uruguay.

Generalförsamlingen är uppdelad i tre utskott: Mänskliga Rättigheter, Utveckling samt utskottet för Fred, säkerhet och nedrustning. Under tre dagar kommer delegaterna i Säkerhetsrådet att försöka hitta en lösning på den ännu inte så uppmärksammade konflikten i Burundi. I inbördeskriget, som har många likheter med folkmordet i Rwanda 1994, har redan över 300 000 människor fallit offer och FN har en stor roll att spela för att förhindra att ännu fler dör.

Förhandlingarna följs av press från olika delar av världen. Elever representerar Russia Today, Fox News, Al Jazeera och BBC och därmed får vi ta del av olika synvinklar på förhandlingarna via SweMUNs Facebooksida och Twitterflöde.

[button color=”danger” link=”https://www.ystadgymnasium.se/naturvetenskapsprogrammet/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Naturvetenskap[/button] [button color=”info” link=”http://www.fn.se/swemun” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]SWEMUN[/button]

Postad i
Rulla till toppen