ES, Estetiska på Ystad Gymnasium

Estetiska – Musik

Inriktningen passar dig som är intresserad av musik - att skapa musik genom instrument och datorn eller att sjunga.

Sommarkonsert 24 april 2024

Välkommen till Maria kyrkan i Ystad kl 18.00 för att
njuta av sång och musik av våra elever!

Fotograf Benjamin Rosewall

Den sista föreställningen
15 maj 2024

Välkommen till examensprojektet - den sista föreställningen GENESIS
av årskurs 3 på Estetiska programmet på Ystads Teater.

Estetiska programmet (ES) är en högskoleförberedande utbildning. Utbildningen är en kreativ språngbräda oavsett vad du väljer att göra efter din gymnasietid. Utbildningen genomförs i samarbete med Cardiac Records.

Du får stora möjligheter till fördjupning inom musik, sång och musikproduktion. Programmet är av samhällsvetenskaplig karaktär och förbereder dig för vidare studier vid universitet eller högskola.

Våra elever beskriver tiden på programmet som den bästa i deras liv. Missa inte chansen att kombinera ditt praktiska kreativa intresse med ett teoretiskt lärande. Det ger dig goda förutsättningar för bra studieresultat och en rolig gymnasietid.

Vi arbetar i olika projekt, t.ex med konsertturnéer parallellt med ordinarie undervisning i kärnämnen och musikämnen.

Utbildningen sker i Ystad och även på olika studieresor t.ex till Köpenhamn, Stockholm och Berlin. Eleverna från de två olika inriktningarna på Estetiska programmet (musik och estetik och media) samarbetar mycket under gymnasietiden i bl.a. produktion av musikvideos, podcasts och konserter.

Programmet ger dig stora möjligheter till fördjupning och lärarna är aktivt verksamma i både musik- och mediabranschen, vilket ger en extra dimension till vår utbildning. Genom dina individuella val har du möjlighet att välja till andra kurser som också intresserar dig, för att skapa en utbildning som passar dig på Estetiska programmet.

Cardiac Records

Utanför Ystad finns Cardiac Records som är ett skivbolag med studio. Där huserar Fredrik Andersson som är låtskrivare och skivbolagsdirektör. Frans, Frida Green, Samira Manners, Noll2, Panda Da Panda, Renaida och många fler är verksamma som artister i skivbolaget. Estetiska programmet på Ystad Gymnasium har ett mycket nära samarbete med Cardiac Records. Du får under alla dina år här träffa Fredrik och lära dig om hur musikbranschen fungerar – av musikbranschen. Då och då tittar även någon artist in i undervisningen. Utöver detta ges eleverna möjlighet att i spela in i musik i Cardiac Records studio – en av de finaste i hela Sverige.

Inriktning: Musik

På musikinriktningen har du musik på schemat varje dag samtidigt som du får en samhällsvetenskaplig högskolebehörighet. Du har enskilda lektioner på ett instrument som du väljer och får spela i band (ensemble) varje vecka. Du får lära dig om musikproduktion och musikteori, och mycket annat.  Utöver alla musiklektioner gör vi turnéer, konserter och inspelningsprojekt löpande. Om du är intresserad av musik är Estetiska programmet ett program för dig, oavsett om du är nybörjare eller har spelat länge. Eleverna utvecklas fort inom det de är som mest intresserade av och det gemensamma intresset ger en fantastisk sammanhållning på hela programmet. Elever som går Estetiska programmet har en stor möjlighet till fördjupning, oavsett om det gäller låtskriveri, artisteri eller t.ex musikproduktion. Efter gymnasiet jobbar vissa vidare inom musikbranschen, andra fullföljer högre studier vid universitet eller högskola.

Datorn som instrument – Ystad först i hela Sverige!

Datorn har idag en central roll i musikbranschen och i musikskapande. Från och med hösten 2017 har du som elev på Estetiska programmet möjligheten att ha datorn som ditt instrumentval, en helt unik möjlighet för er som är intresserade av detta!

Programblad
Estetiska inför 2024/2025

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer

@estetiska_ystadgymnasium

Se vad som händer på programmet
Karin Cederström-Nidén Karin Niden Ystad Gymnasium

Karin Cederström-Nidén

Studie- och yrkesvägledare
EK, SA, ES
0724 67 68 42
karin.niden(a)ystad.se

Partnerföretag

Rulla till toppen