Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta med människor. Det här är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att arbeta med människor i alla åldrar inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn.

Programmet har två inriktningar:

Fritid och hälsa

Det här är en utbildning för dig som vill jobba inom fritids- eller friskvårdssektorn, t ex som personlig tränare. Här får du lära dig mycket om träning och hälsa i olika former. I årskurs 2 och 3 kan man likna programfördjupningen vid ett ”idrottsprogram”.

Pedagogiskt arbete

Väljer du inriktningen pedagogiskt arbete lär du dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt olika pedagogiska verksamheter. Här får du en bra förberedelse om du vill arbeta inom exempelvis förskola, skola och fritidshem.

Under utbildningen får du arbeta både självständigt och i grupp och du får lära dig massor om relationer. Du får också en bra och grundläggande ledarskapsutbildning. Utbildningens fokus ligger på pedagogik och du varvar teori och praktik och får lära dig att organisera, planera och leda olika aktiviteter. Detta sker särskilt på programmets totalt 15 praktikveckor som är fördelade i tre perioder. Efter tre år på Barn- och fritidsprogrammet går du ut med en yrkesexamen och är anställningsbar! Du har samtidigt möjlighet att välja kurser som ger dig behörighet att studera vidare vid högskola och universitet.

Eftersom studierna varvas med teori och praktik får du möjlighet att knyta värdefulla kontakter med yrkeslivet. Dina egna fritidsintressen kan bli en naturlig del av dina studier.

Om du önskar kan du läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier under din gymnasietid. En del särskild behörighet får du automatiskt på Barn- och fritidsprogrammet.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som t ex

• Aktivitetsledare
  • Barnskötare
  • Elevassistent
  • Personlig assistent
  • Personlig tränare
  • Idrottsledare

Eller studera vidare till

• Lärare inom förskola, skola eller fritidshem
  • Fritidsledare
  • Fritidspedagog
  • Tränare (idrottsvetenskap)
  • Behandlingsassistent
  • Socionom
  • Polis

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Barn- och fritidsprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länken för att läsa mer eller för att söka tillvalet NIU.

Tjejer kan träna handboll på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Barn- och fritidsprogrammet träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll.
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till en av våra SYV:are eller till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet är över den 15 feb.