Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapliga programmet erbjuder dig en gedigen och modern utbildning som gör dig väl förberedd för kommande studier inom framförallt naturvetenskap och teknik. Under utbildningen arbetar du mycket praktiskt och laborativt, vilket gör teorin lätt att förstå och skapar trygghet i ditt lärande. Dessutom präglas utbildningen av fältstudier, experiment och laborationer –– precis som på universitetet. Österport har moderna och välutrustade laborationslokaler.

Programmet erbjuder två inriktningar

Naturvetenskap

Läser fördjupande kurser i biologi, fysik, kemi och matematik.

Naturvetenskap och samhälle

Läser biologi 2, geografi och samhällskunskap.

Lära tillsammans med studenter från Lunds universitet

På naturvetenskapliga programmet har vi ett samarbete med Lunds universitet, som ytterligare förbereder våra elever för Lunds universitetkommande universitetsstudier. Det heter Supplemental Instruction (SI), eller samverkansinlärning som är den svenska benämningen, och är en metod som under en längre tid har använts på högskolor och universitet, men som nu även tillämpas på gymnasie- och grundskolor. Det går ut på att våra elever tillsammans med äldre studenter löser och diskuterar frågeställningar från lektionerna tillsammans i mindre grupper. Läraren är inte närvarande under dessa pass utan dessa leds av studenter från universitetet/högskolan och som fått en utbildning i metoden. I dessa mindre grupper skapas en öppen atmosfär där man utifrån elevernas problemställningar tillsammans arbetar med att förstå på djupet, problemlösa, kommunicera, resonera, förklara och hjälpa varandra, för att öka förståelsen i gymnasiekursen.

Under läsåret 2016/2017 har SI-möten skett inom kurser i matematik, engelska, franska och kemi.

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Naturvetenskapliga programmet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länken för att läsa mer eller för att söka tillvalet.

Tjejer kan träna handboll på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Naturvetenskapliga programmet träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll.
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till en av våra SYV:are eller till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet är över den 15 feb.