Teknikprogrammet

Teknikprogrammet riktar sig till dig som vill förbereda dig för studier inom främst design, IT och teknik. Ystad Gymnasium erbjuder en utbildning i framkant där du får arbeta med hela teknikprocessen från idé till färdig produkt. Arbetet utförs ofta i projektform och programmet samverkar med flera företag i regionen inom teknik- och industriområdet.

Programmet är ett självklart val för dig som vill påverka och utveckla framtidens teknik. Teknikprogrammet ger dig en utmärkt grund och möjlighet att studera vidare. Vi erbjuder även ett fjärde teknikår som gör dig till gymnasieingenjör.

Programmet erbjuder inriktningarna

Design- och produktutveckling

Inom design och produktutveckling skaffar du dig kunskaper i CAD och konstruktion. Inriktningen behandlar hela designprocessen från idé till färdig produkt och förenar teori och praktiskt arbete i olika projekt som även innefattar bland annat skissteknik, modellering och presentation.

Informations- och medieteknik

Inom informations- och medieteknik får du arbeta med informations-, kommunikations- och medieteknik. Inriktningen behandlar dator- och nätverksteknik och datorkommunikation, programmering, digitala medier samt webbutveckling. Teori varvas med praktiska laborationer om bland annat styrning av robotar med hjälp av Arduino.

Vi har en väl utvecklad modellverkstad med professionella maskiner och CAD/CAM programvara för utveckling av nya uppfinningar. Du får jobba med den senaste tekniken för design, modellering och tillverkning av prototyper.

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Teknikprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länkarna för att läsa mer eller för att söka tillvalet NIU.

Tjejer kan träna handboll på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Teknikprogrammet träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll.
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till en av våra SYV:are eller till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet är över den 15 feb.

Plugga vidare till gymnasieingenjör

Efter dina gymnasiestudier kan du välja att söka till vårt fjärde teknikår, där du efter ett år blir gymnasieingenjör. Vi erbjuder de två olika profilerna Produktionsteknik eller Design- och produktutveckling. Det fjärde teknikåret sker i skarpt samarbete med det lokala näringslivet. Ystad Gymnasium har färdiga platser för APL på teknik- och industriföretag i närheten att erbjuda till varje elev som läser det fjärde teknikåret. Det gör att vi kan erbjuda en utbildning som kan vara ett direkt steg ut i arbetslivet som gymnasieingenjör! Läs mer om det fjärde teknikåret här.

Vinnare av InnoCarnival 2014

Under läsåret 2014/2015 vann åk 3 på Teknikprogrammet InnoCarnival Skåne 2014 med sitt bidrag ”Lotus – the city of tomorrow” och vann därmed också en resa till Hong Kong för 32 elever. I resan ingick bl.a. ett möte med miljöministern i Hong Kong, guidade turer, sightseeing och vinnarna fick även presentera sitt bidrag på engelska.