ES, Estetiska på Ystad Gymnasium

Estetiska

Estetiska programmet passar dig som är intresserad av musik eller media.

Innehåll

  Estetiska programmet (ES) är en högskoleförberedande utbildning, med inriktningarna Musik och Estetik och media. Utbildningen är en kreativ språngbräda oavsett vad du väljer att göra efter din gymnasietid. Utbildningen genomförs i samarbete med Cardiac Records och Film i Skåne.

  Du får stora möjligheter till fördjupning, oavsett om du är intresserad av foto, musikproduktion, sociala medier, film, sång eller ett instrument. Programmet är av samhällsvetenskaplig karaktär och förbereder dig för vidare studier vid universitet eller högskola.

  Våra elever beskriver tiden på programmet som den bästa i deras liv. Missa inte chansen att kombinera ditt praktiska kreativa intresse med ett teoretiskt lärande. Det ger dig goda förutsättningar för bra studieresultat och en rolig gymnasietid.

  Vi arbetar i olika projekt, till exempel med konsertturnéer, filmfestivaler, inspelningsprojekt och fotoutställningar, parallellt med ordinarie undervisning i kärnämnen såväl som media- och musikämnen. Utbildningen sker i Ystad men även på studieresor till exempelvis Köpenhamn och Berlin. Inriktningarna samarbetar mycket under gymnasietiden, i bland annat musikvideoproduktion, podcasts och konserter. Programmet ger dig stora möjligheter till fördjupning, oavsett om du är intresserad av foto, popmusik, film eller ett instrument. Lärarna är aktivt verksamma i både musik- och mediabranschen, vilket ger en extra dimension till vår utbildning. På Ystad Gymnasium erbjuds ett stort utbud av valbara kurser, vilket gör att du kan skräddarsy din egen framtid under din tid på Estetiska programmet.

  Inriktning: Musik

  På musikinriktningen har du musik på schemat varje dag samtidigt som du får en samhällsvetenskaplig högskolebehörighet. Du har enskilda lektioner på ett instrument som du väljer och får spela i band (ensemble) varje vecka. Du får lära dig om musikproduktion och musikteori, och mycket annat.  Utöver alla musiklektioner gör vi turnéer, konserter och inspelningsprojekt löpande. Om du är intresserad av musik är Estetiska programmet ett program för dig, oavsett om du är nybörjare eller har spelat länge. Eleverna utvecklas fort inom det de är som mest intresserade av och det gemensamma intresset ger en fantastisk sammanhållning på hela programmet. Elever som går Estetiska programmet har en stor möjlighet till fördjupning, oavsett om det gäller låtskriveri, artisteri eller t.ex musikproduktion. Efter gymnasiet jobbar vissa vidare inom musikbranschen, andra fullföljer högre studier vid universitet eller högskola.

  Datorn som instrument – Ystad först i hela Sverige!

  Datorn har idag en central roll i musikbranschen och i musikskapande. Från och med hösten 2017 har du som elev på Estetiska programmet möjligheten att ha datorn som ditt instrumentval, en helt unik möjlighet för er som är intresserade av detta!

  Inriktning: Estetik och media

  Media är oändligt. Och ändå växer våra digitala medier för varje dag – ja, för varje minut. Inriktningen Estetik och media varvar teori med praktiska uppgifter och är din kompletta ingång till att arbeta med media i framtiden. Våra elever drömmer bland annat om att studera vidare i Berlin och New York och vi ger dem förutsättningarna och verktygen för att komma dit. Skolans lokaler är utrustade med det senaste inom medieteknik och du får lära dig hur du arbetar praktiskt med estetik och media.

  All bra estetik börjar med en bra idé. I kurserna fotografisk bild, filmproduktion och digitalt skapande får du ett stort kreativt utrymme. Du utvecklar ett öga för det estetiska hantverket som gör att du får förmågan att väcka liv i vilken stilla yta som helst.

  Cardiac Studio

  Cardiac Records

  I Ystad finns det en studio och ett skivbolag som heter Cardiac Records. Där huserar Fredrik Andersson som är låtskrivare och skivbolagsdirektör. Frans, Frida Green, Samira Manners, Panda Da Panda, Renaida och många fler är verksamma som artister där. Estetiska programmet på Ystad Gymnasium har ett mycket nära samarbete med Cardiac Records. Du får under alla dina år här träffa Fredrik och lära dig om hur musikbranschen fungerar – av musikbranschen. Då och då tittar även någon artist in och du får möjlighet att träffa de som står på scen. Utöver detta ges eleverna möjlighet att i olika projekt spela in i Cardiac Records studio – en av de finaste i hela Sverige.

  Pop- och mediakollo

  Tidigare år har vi arrangerat Pop- och Mediakollo med Estetiska programmet. Men i år kan vi inte arrangera Pop- och mediakollo på grund av situationen i samhället. Vi hoppas kunna köra vårt kollo igen nästa år.

  Det har varit en dag full med musicerande, bildskapande, musikproduktion och låtskriveri tillsammans med programmets lärare och skivbolaget Cardiac Records (bakom Frans, Frida Green, Panda da Panda, Renaida mfl). Media intresserade deltagare får använda våra systemkameror och tillsammans med våra medialärare får du lära dig mer om digitalt skapande.

  På så vis kan du känna in om Estetiska programmet skulle kunna passa dig för dina gymnasiestudier.

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Instagram @ekonomi_ystadgymnasium

  @estetiska_ystadgymnasium

  Maria Lind

  Studie- och yrkesvägledare
  ES
  maria.lind(a)ystad.se
  0724 67 68 42

  Samarbetspartners

  sam1

  Sandro Cavazzas gitarrist som vikarie på ES

  Erik, hur gick det till egentligen, när du fick  Sandro Cavazzas gitarrist att ställa upp som vikarie?! Knappast genom någon vikariepool eller?

  "Sam och jag jobbar båda på Cardiac Records, så jag frågade honom och han var jättepositiv och tyckte att det skulle bli roligt!" berättar Erik Lundahl, lärare på Estetiska programmets musikinriktning.

  Ja, som om det inte vore lyxigt nog att till vardags ha Cardiac Records musikproducent Erik som heltidslärare på Estetiska programmet, fick eleverna alltså under veckan även ha Sandro Cavazzas gitarrist Sam Claeson som gästlärare i ämnena Dator, Gitarr och Ensemble.

  "Det har varit skitkul rent ut sagt! Jag har tidigare vikarierat lite på kulturskolan, men att komma in i detta sammansvetsade arbetslag och arbeta med de här fantastiska eleverna har varit något alldeles extra." säger Sam med ett stort leende.

  När vi besöker lektionen sitter Sam tillsammans med Edwin Ottosson Reiman i ES19, han är en av eleverna på Estetiska som har haft förmånen att ha Sam som lärare under veckan. De båda musikentusiasterna pratar engagerat och tittar på laptopen där Edwin mixar musik, snabbare än Sam hinner med. Edwin är mycket bättre på det här med datorn än mig erkänner Sam, det är ett generationsskifte nu med tekniken. Sam kommer med tips och synpunkter, gestikulerar entusiastiskt samtidigt som han berättar historier om storheter så som Tim (Avicii reds. anm.) och Sandro.

  "Det har varit jätteroligt, väldigt inspirerande att ha nån som har jobbat med stora artister (bland annat Sandro Cavazza, Frans och Estraden reds. anm.) Vi har fått chansen att göra egna remixer och använda originalmaterial ur Avicii och Sandro Cavazzas megahit Whitout You och det är ju en låt man lyssnat mycket på själv så det är häftigt." Edwin, ES19.

  Thibo_Pandadapanda_ystadgymnasium

  Thibo – Panda da Panda, fd elev

  Panda da Panda gör allt själv. Musik, melodi, text, sång, mixning, video och omslag. Det enda Panda da Panda inte kan göra i sin dator, är att spela med andra. Thibo från Svarte trodde på sig själv och hittade sin egen väg till musiken. Idag är han Panda da Panda med hela svenska folket och redo att släppa ett rykande färskt album precis när som helst.

  Från hobby till karriär
  Thibo gick högstadiet i Ystad och tog efter ett gymnasiebyte till slut studenten från Ystad Gymnasiums dåvarande medieprogram. Under skoltiden var musiken en hobby men bara ett år efter studenten beslutade han att ändra den saken när han hittade en utbildning på skolan Musikmakarna i Östersund. Antagningsproven var omfattande och svåra. För att ens komma på audition behövde han skicka in tre reklamlåtar, tre kommersiella låtar och tre privata låtar. Thibo lyckades, fick sin audition och blev antagen till utbildningen.

  Utbildningen blev vägen till drömmen
  Utbildningen var precis allt som Thibo hade letat efter. Han fick en studio, uppgifter att lösa och utrymme för sina egna projekt. För första gången hade han andra producenter runt om sig och skolan blev hans väg till kontakter som han aldrig hittat tidigare. Musik har alltid funnits i Thibos familj och uppväxt, men inte på det här sättet. Utbildningen blev en dörr till en värld han längtat efter, han fick tillgång till rätt utrustning och viktigast av allt: han fick fokusera fullt ut på att bli en bra producent.

  Dissade dansband och fick skivkontrakt
  Thibo och hans klasskamrater hade fått i uppgift att skriva och framföra var sin dansbandslåt på skolan. Branschmänniskor var inbjudna för att leta nya talanger och kanske köpa elevernas musik. Men Thibo skrev ingen dansbandslåt. Han skrev låten ”Vem är du”. En man i publiken trotsade dansbandsuppgiften, gillade låten och dagen efter hade Thibo skivkontrakt på Universal Music.

  Datorn är Panda da Pandas främsta instrumentet
  När Thibo gör musik är datorn allt. I datorn lägger han in allt han vill ha, en bas, ett munspel, en saxofon eller vad som helst. Sen klipper han till det och använder det som ett sample; ett inspelat ljud som han kan förändra i oändlighet. Förutom trummor spelar han in alla instrument själv, sen provar han runt och experimenterar tills han kommer fram till hur han vill ha sin musik.

  Går på känsla
  Från färdiga inspelningar eller samples kan du bygga en fulländad hitlåt, det är Thibo övertygad om, men det är ingenting för Panda da Panda. Han spelar in sina ljud precis som han vill och menar att den kanske största blockeringen man kan få som artist, är att tro att allting måste vara perfekt från början till slut. Om du tycker att din känsla kommer fram, då har du gjort något bra. Och det är det fina med att arbeta med musiken i din dator, att du kan hitta din känsla själv.

  Det enda Thibo behöver är inspiration, känsla och sin dator för att utveckla sina idéer och sin musik.

  sophie thomsen

  Sophie, fd elev Media

  - "Jag jobbar som projektledare på ett TV-produktionsbolag i Stockholm. Det jag älskar med TV-branschen är att det är så ombytligt arbete, den ena dagen är inte den andra lik. Jag har bl.a. arbetat med att produktionen av Paradise Hotel och Arga Snickaren".

  Sophie pluggade på Mediaprogrammet (numera ingår media i Samhällsvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet) och tog studenten 2007.

  elevcitat

  Frida Green, musikartist och fd elev

  "Vi har en oerhört bra musikutbildning på gymnasienivå här i Ystad. Jag stortrivdes och lärde mig massor. Samarbetet med skivbolaget Cardiac har gjort att inriktningen nu är bättre än någonsin".

  Frida gick Estetiska programmet med inriktning musik. Sedan studenten 2011 har det mesta i hennes liv kretsat kring musik. Men så har det egentligen alltid varit, berättar hon.

  – Det finns filmer från när jag var så liten att jag inte kunde prata – däremot sjöng jag hela tiden! Jag började i kyrkokören och så blev det bara mer och mer.

  Frida är sångerska i två olika band och var sommaren 2015 aktuell med radiohoten "Johnny G" som sångerska i bandet Badpojken. Under sommaren 2020 sökte Frida till Idol.

  Scroll to Top