GYSÄR, Gymnasiesärskola Nationella programmet på Ystad Gymnasium

Anpassad gymnasieskola Nationella program

Som elev får du en god grund för att söka arbete,
studera vidare och kunna delta aktivt i samhället.

Nationella program inom Anpassad gymnasieskola är fyraårigt och vänder sig till dig med intellektuell funktionsvariation.

På Ystad Gymnasium erbjuder vi fem olika inriktningar i programmet. Som elev får du en god grund för att söka arbete, studera vidare och kunna delta aktivt i samhället. Under utbildningen lär du dig också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmågan att kommunicera och samverka med andra människor.

Vi samarbetar med Habilitering, LSS-handläggare och Arbetsförmedlingen i din kommun för att hjälpa dig ut i arbetslivet efter skolans slut.

Gemensamma kurser

  • Engelska
  • Estetisk verksamhet
  • Historia
  • Idrott och hälsa
  • Matematik
  • Naturkunskap
  • Religionskunskap
  • Samhällskunskap
  • Svenska eller Svenska som andraspråk

Arbetsplatsförlagt lärande

Minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår. Utbildningen avslutas med ett gymnasiearbete inom Anpassad gymnasieskola.

Inriktning: Administration, handel och varuhantering

Här får du grundläggande kunskaper för arbete inom administration, handel och varuhantering, t. ex. på varulager, arbete med enklare administrativa arbetsuppgifter, praktisk marknadsföring och enklare dokumentation.

Inriktning: Fordonsvård och godshantering

Som elev får du grundläggande kunskaper för arbete inom fordonsvård och godshantering, t. ex. enklare reparationer av fordon och maskiner, tvättning och rekonditionering av bilar eller att köra truck.

Inriktning: Hotell, restaurang och bageri

På programmet får du grundläggande kunskaper för arbete inom hotell, restaurang och bageri med t. ex. livsmedelshygien, dukning, matlagning och hotellservice.

Inriktning: Skog, mark och djur – profil Trädgård

Här får du som elev grundläggande kunskaper för arbete inom den så kallade gröna sektorn. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med t. ex. mark och utemiljöer, växter och växtmiljöer.

Programblad
Anpassad gymnasieskola Nationella inför 2024/2025

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer
Katharina Paulsson

Katharina Paulsson

Studie- och yrkesvägledare
HV, HT, RL, IMYRL, Anpassad gymnasieskola
katharina.paulsson(a)ystad.se
0704 34 05 50

Rulla till toppen