En ovanlig trädgård är elevernas klassrum

Förr var det obligatoriskt med skolträdgård, både av beredskapsskäl och för allmänbildningen. Nu är skolträdgården ett ovanligt inslag i elevers vardag. Men fler och fler upptäcker den på Ystad Gymnasium.

Tolv elever från Yrkesintroduktionen inriktning Naturbruk – Trädgård och Gymnasiesärskolan utvecklar och driver skolträdgården vid gröna huset på området som kallas för Park. De klipper gräs, rensar ogräs, vattnar och lär sig om odling.

– Det här är vårt klassrum, säger yrkesläraren Kaj Gustafsson och slår ut med händerna mot fruktträd och rabatter med både blommor och köksväxter.

Trädgården börjar vid avenbokshäcken och öppnar sig i sluttningen med träd, många lökväxter under våren och blommor i odlingslådor. Längs ena väggen växer hallon och blåbär som skördas när höstterminen börjat. Där kan restaurangeleverna på andra sidan väggen gå ut och plocka till sin undervisning.

”Att lära sig ha tålamod. Det här är antitesen till ”allt nu” – att ”vänta och se”, säger läraren Torbjörn Åkesson.

Artikeln är skriven av Ystads Allehanda och du kan läsa hela artikeln som publicerades 11 maj 2022 på ystadsallehanda.se här: En ovanlig trädgård är eleverna klassrum.

Rulla till toppen