Nationell idrottsutbildning – NIU handboll

Vill du kombinera din handboll med gymnasiestudier?

På Ystad Gymnasium finns möjligheten att välja Nationell Idrottsutbildning med inriktning handboll.

Specialidrott är ett ämne som endast får läsas på skolor som fått NIU godkänt av Skolverket och respektive specialidrottsförbund. Kursplanerna följer bestämmelser från Svenska Fotbollsförbundet och Svenska Handbollsförbundet. I undervisningen ingår ett internationellt utbyte.

Elever som antagits till följande program har rätt att söka till NIU

Barn och fritid Ekonomi Naturvetenskap Samhälle Teknik

Kurser som erbjuds endast inom Nationell Idrottsutbildning

 • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
 • Tränings- och tävlingslära 1 (100p)
 • Idrottsspecialisering 3 (100 p)

Handboll

Handbollsinriktningen får ta in 12 elever, endast killar. Utbildningen och träningen sker på Ystad Arena, som ligger granne med Ystad Gymnasium.

Ansökan

Glöm inte att göra din ansökan till uttagning, senast den 1 december i år, ansökan sker via Svenska Handbollsförbundets hemsida.

Uttagning

Måndagen den 10/12 kl. 09.00-15.00 i Ystad Arena.


Nyhet! Handboll för tjejer på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Ystad Gymnasium träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll. Möjligheten att träna handboll på skoltid kan kombineras med din undervisning om du pluggar på något av följande program

Barn och fritid Ekonomi Naturvetenskap Samhälle Teknik

Lämna din intresseanmälan senast 15 feb (gymnasievalets sista dag).

Lämna din intresseanmälan till en av våra SYV:are eller till Lena Schmidt.

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta med människor. Det här är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att arbeta med människor i alla åldrar inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn.

Programmet har två inriktningar:

 Fritid och hälsa

Det här är en utbildning för dig som vill jobba inom fritids- eller friskvårdssektorn, t ex som personlig tränare. Här får du lära dig mycket om träning och hälsa i olika former. I årskurs 2 och 3 kan man likna programfördjupningen vid ett ”idrottsprogram”.

 Pedagogiskt arbete

Väljer du inriktningen pedagogiskt arbete lär du dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt olika pedagogiska verksamheter. Här får du en bra förberedelse om du vill arbeta inom exempelvis förskola, skola och fritidshem.

Under utbildningen får du arbeta både självständigt och i grupp och du får lära dig massor om relationer. Du får också en bra och grundläggande ledarskapsutbildning. Utbildningens fokus ligger på pedagogik och du varvar teori och praktik och får lära dig att organisera, planera och leda olika aktiviteter. Detta sker särskilt på programmets totalt 15 praktikveckor som är fördelade i tre perioder. Efter tre år på Barn- och fritidsprogrammet går du ut med en yrkesexamen och är anställningsbar! Du har samtidigt möjlighet att välja kurser som ger dig behörighet att studera vidare vid högskola och universitet.

Eftersom studierna varvas med teori och praktik får du möjlighet att knyta värdefulla kontakter med yrkeslivet. Dina egna fritidsintressen kan bli en naturlig del av dina studier.

Om du önskar kan du läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier under din gymnasietid. En del särskild behörighet får du automatiskt på Barn- och fritidsprogrammet.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som t ex

 • Aktivitetsledare
 • Barnskötare
 • Elevassistent
 • Personlig assistent
 • Personlig tränare
 • Idrottsledare

Eller studera vidare till

 • Lärare inom förskola, skola eller fritidshem
 • Fritidsledare
 • Fritidspedagog
 • Tränare (idrottsvetenskap)
 • Behandlingsassistent
 • Socionom
 • Polis

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Barn- och fritidsprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länken för att läsa mer eller för att söka tillvalet NIU.

Tjejer kan träna handboll på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Barn- och fritidsprogrammet träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll.
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till en av våra SYV:are eller till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet är över den 15 feb.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du lära dig bygga hus från projektering till färdigt hus? Då är Bygg- och anläggningsprogrammet rätt för dig. Här får du grundläggande kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnad av bostäder och lokaler.

Programmet har två inriktningar

 Husbyggnad

Mark och anläggning

Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och Ystad Gymnasium är branschrekommenderat. Vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola. Flera av våra elever har av branschen blivit utsedda till årets bygglärlingar.

En tredjedel av utbildningstiden sker i samverkan med olika byggföretag som arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket ger goda chanser till jobb efter utbildningen. I årskurs tre är du gymnasial lärling och då får du 1000 kr extra i studiebidrag/månad.

Jobbmöjligheter

Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

 • Träarbetare
 • Murare
 • Betongarbetare
 • Trä/betongarbetare
 • Mark- och anläggningsarbetare

 Följ oss på instagram @elitbyggarna_ystadgymnasium!

 


Recension från 2016

”Går första året på Bygg- och anläggningsprogrammet och trivs verkligen jättebra. Var orolig i början med tanke på att mesta dels av klassen är killar men hade jag fått välja igen hade jag valt precis likadant. Bra gemenskap i klassen och förstående lärare som går att prata med oavsett varför. Lärarna stöttar en till 100% om man visar att man vill ha hjälp. Utbildningen anpassas rätt mycket efter vad man siktar på för mål osv. och ca halva veckorna spenderas i bygghallen med praktiska övningar vilket är riktigt kul för det mesta. Dock så är de noga med att vara i tid då det är viktigt sen på praktiken. Rekommenderar verkligen denna skolan till er som vill gå Bygg- och anläggningsprogrammet. Även väldigt bra linje om du är rastlös av sig!”

Ekonomiprogrammet

Om du är entreprenör, intresserad av marknadsföring, eller kanske juridik – då är Ekonomiprogrammet på Ystad Gymnasium rätt program för dig! Programmet gör dig väl förberedd för vidare studier, speciellt inom områdena ekonomi, finansmarknad, juridik och marknadsföring.

Hos oss får du gedigna kunskaper inom företagsekonomi och företagens roll i samhällsutvecklingen, både lokalt, regionalt, nationellt och globalt. Genom olika projekt och UF (Ung Företagsamhet) får du praktiskt pröva på företagande. I dina studier väljer du mellan tre olika programfördjupningar, som i sig innehåller olika kurser som du kan välja emellan. Se programbladet för mer information om vilka kurser som ingår.

Inriktningen Ekonomi erbjuds med tre programfördjupningar:

Diplomerad gymnasieekonom

Juridik

Internationell handel

diplomerad gymnasieekonomDiplomerad gymnasieekonom är ett sätt att kvalitetssäkra din utbildning och kan vara din språngbräda ut i arbetslivet. Du kommer att ha APL på en relevant arbetsplats som är kopplad till Ekonomiprogrammets kurser. Dessutom samarbetar vi med såväl näringsliv som högskola, för att du ska få breda kunskaper och vara väl förberedd för både yrkeslivet och fortsatta studier. Ladda ner information om Diplomerad gymnasieekonom här nedan.

Dipl. gymnasieekonom

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Ekonomiprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länken för att läsa mer eller för att söka tillvalet NIU.

Tjejer kan träna handboll på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Ekonomiprogrammet träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll.
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till en av våra SYV:are eller till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet är över den 15 feb.

 

El- och energiprogrammet

Är du intresserad av el, datorer och teknik? Då är El- och energiprogrammet rätt program för dig. Vi erbjuder en bred utbildning för framtidens yrken.

Programmet erbjuder två inriktningar

 Elteknik

Elteknik har två yrkesutgångar; installationselektriker och industrielektriker.

 Dator- och kommunikationsteknik

Ystad Gymnasium har lång erfarenhet av yrkesutbildning. Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola. Kurserna inom elteknik och automation följer branschens rekommendationer.

Utbildningen sker i samarbete med ledande lokala företag inom branschen. Alla elever har arbetsplatsförlagt lärande 15 veckor. Utsikterna är goda att få arbete inom el, automation eller datorteknik efter avslutad utbildning.

Projektarbeten av elever på inriktningen Data

Klicka på rubriken för att se våra elevers olika projektarbeten.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

 • Installationselektriker
 • Industrielektriker
 • Automationstekniker
 • Nätverkstekniker
 • Larmtekniker
 • Fibertekniker
 • Mediatekniker
 • Support och försäljning inom teknikområdet

Estetiska programmet – Musik eller Estetik och media

Estetiska programmet är en exklusiv musikutbildning som genomförs i samarbete med Cardiac Music Group (CMG) för dig som vill arbeta inom musik. Programmet ger dig grundläggande högskolebehörighet samtidigt som du får en proffsig musikutbildning. Programmet har nya moderna lokaler med professionell utrustning och en riktig studio – precis som i arbetslivet!

Programmet erbjuder två olika inriktningar

 • Musik

 • Estetik och media

Lärarna är aktivt verksamma i musikbranschen och under dina studier hos oss kan du komma att erbjudas undervisning av kända artister. Programmet ger dig stora möjligheter till fördjupning inom en speciell genre (t.ex. rock, pop, house, jazz, folkmusik och klassiskt). Med ett starkt engagemang kan du komma hur långt som helst – det är bara du själv som sätter gränserna. Du har ett stort utbud valbara kurser att välja mellan, vilket gör att du kan skräddarsy din egen framtid.

Datorn som instrument – unikt i hela Sverige!

Datorn har idag en central roll i musikbranschen. När man inte skapar/spelar in musik, är det vanligt att man spelar genom sin dator. Från och med hösten 2017 har du som elev på estetiska programmet möjligheten att använda datorn som ditt instrumentval, en helt unik möjlighet för er som är intresserade av detta!

– Att använda datorn som instrument finns inte någon annanstans vad jag vet, jag har sökt och letat men har inte hittat nånting. Idén slog mig för ett år sedan ungefär. Jag har jobbat mycket med modern teknik och idag använder väldigt många datorer när de producerar musik och spelar live, det borde värderas likadant som andra instrument, berättar Erik Lundahl, lärare på IMP och initiativtagare till den nya inriktningen.

Estetik och media – ny inriktning från hösten 2018

Media är oändligt. Och ändå växer våra digitala medier för varje dag – ja, för varje minut. Därför finns estetiska programmet nu med två inriktningar: en mot musik och en mot estetik och media. Estetik och media varvar teori med praktiska uppgifter och är din kompletta ingång till att arbeta med media i framtiden. Du får behörigheten till högskolan på köpet och under tiden får du ägna dig åt det senaste inom medieteknik och lära dig hur man arbetar praktiskt med estetik och media.

I inriktningen mot estetik och media har du möjlighet att välja till kurser efter dina intressen. All bra estetik börjar med en bra idé. Med grunderna i fotografisk bild eller grafisk design får du ett stort kreativt utrymme. Du utvecklar en närhet till det estetiska hantverket som gör att du får förmågan att väcka liv i vilken stilla yta som helst.

Kurser och samarbete med filmproducenter

Media handlar om hur olika medier fungerar och vad du kan använda dem till. Du kan välja till kurser för att lära dig hur man producerar för tv och film, ända från idé till färdig produkt. Om du är nyfiken på hur man använder ljud i t.ex. dataspel, ljudböcker eller andra interaktiva medier kan du välja till en kurs i ljudproduktion.

Ystad och södra Skåne är redan stort i filmsammanhang. Här får du inte bara lära dig att producera själv, utan du får också chans att vara med på riktigt genom olika samarbeten med lokala aktörer och skapa kontakter genom nätverket Film i Skåne.

Mediastudio

På Estetik och media får du tillgång till vår alldeles nya mediastudio. Studion är fulländad med en scen som går att flytta runt och du filmar med bara de bästa kamerorna. Från det ljudisolerade kontrollrummet intill kan du övervaka inspelningarna på samma sätt som man arbetar i vilken professionell film- och tv-studio som helst.

Pop- och Mediakollo 

I december är det dags för Pop- och Mediakollo med Estetiska programmet på Ystad Gymnasium! Häng med på en dag med musicerande, bildskapande, musikproduktion och låtskriveri tillsammans med Estetiska programmets lärare och skivbolaget Cardiac Records (Frans, Frida Green, Panda da Panda, Renaida mfl). Eftersom vi numera har en helt ny mediainriktning kommer vi även att ha våra systemkameror och våra nya medialärare på plats för att tillsammans förgylla dagen.

Vi börjar dagen i Cardiac Records studio, som ligger vid Stortorget i Ystad. Lokalerna är en perfekt plats för att skapa och spela in musik samt ta intressanta bilder som vi tillsammans redigerar.

För dig som är intresserad av musik eller media och går i årskurs 9 bör detta inte missas!
Vi återkommer med mer information kring hur du anmäler dig så håll utkik.

Lyssna på röstcoach och läraren Hilde Schotte,
eget ID i rösten är viktigt.

 Följ oss på instagram @estetiska_ystadgymnasium!

 

Fordons- och transportprogrammet

Gillar du fordon och motorer? Vill du få mer kunskaper om att serva och reparera fordon? Då är Fordons- och transportprogrammet rätt program för dig.

Programmet erbjuder tre inriktningar

 Personbil

 Lastbil och mobila maskiner

 Karosseri och lackering

Ystad Gymnasium har lång erfarenhet av att erbjuda yrkesutbildningen Fordons- och transportprogrammet. Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Du har möjlighet att få körkortsstipendium. Om du klarar första halvan av utbildningen på ett bra sätt kan du ansöka om att bli Q-elev (Q=kvalitet). Det ger dig många förmåner i din fortsatta utbildning på FT. Vi har nära samarbete med branschen och utsikterna är goda att få arbete direkt efter utbildningen.

Nu är vi också ett Motorbranschcollege!

I augusti 2018 blev äntligen vårt Fordons- och transportprogram certifierat som ett Motorbranschcollege. Motorbranschen kännetecknas av en snabb teknisk utveckling. Yrkenas inne­håll har förändrats mycket de senaste tio åren, inte bara vad gäller tekniska kunskaper utan även sättet att arbeta. Kundkontakter är betydligt vanligare i dag, liksom behovet av språkkunskaper. Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov. Det innebär att jobb väntar varje elev som väljer gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar.

För att möta motorbranschens rekryteringsbehov måste utbildningen vara kvalitativ och därigenom attraktiv. Det blir den genom Motorbranschcollege. Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken. Genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen vill vi höja utbildningskvaliteten.

”Vi är riktigt stolta och glada över att få certifieringen på vår utbildning! Vi vet att vi bedriver en bra utbildning och det är ytterst roligt att då få sätta Motorbranschens stämpel på utbildningen. Eleverna kan då också vara säkra på att deras val av gymnasium varit rätt”, säger rektor Mattias Rådmark.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

 • Personbilsmekaniker
 • Lastbilsmekaniker
 • Maskinmekaniker
 • Billackerare
 • Bilskadereparatör

Gymnasiesärskola – Individuella program

Individuella program kommer att förbereda dig inför ett meningsfullt vuxenliv.

4-åriga Individuella program

En individuellt anpassad studieplan upprättas just för dig. Vi arbetar ämnesövergripande med tonvikt på kommunikation, omvärldsorientering, kost, hälsa, natur och miljö samt estetisk verksamhet såsom musik, bild och slöjd. Utifrån dina behov och förutsättningar kan vi skapa en innehållsrik och varierad undervisning.

På ett individuellt program finns möjlighet att kombinera ämnen från ett nationellt program.

Ämnesområden som ingår i de Individuella programmen

 • Estetisk verksamhet Gysär individuella
 • Hem- och konsumentkunskap
 • Idrott och hälsa
 • Natur och miljö
 • Individ och samhälle
 • Språk och kommunikation

Vi samarbetar med Habilitering, LSS handläggare samt daglig verksamhet i din kommun för planering efter skolans slut.

Gymnasiesärskola – Nationella program

I våra Nationella program finns gymnasiesärskolegemensamma ämnen som svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, religion, historia, idrott och hälsa samt estetisk verksamhet. Även programgemensamma ämnen, specifika för varje program och minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår. Utbildningen pågår under 4 år och avslutas med ett gymnasiesärskolearbete.

Under utbildningen lär du dig också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmåga att kommunicera och samverka med andra människor.

Gemensamma kurser på samtliga nationella program

 • Engelska
 • Estetisk verksamhet
 • Historia
 • Idrott och hälsa
 • Matematik
 • Naturkunskap
 • Religionskunskap
 • Samhällskunskap
 • Svenska eller Svenska som andraspråk

Vi samarbetar med Habilitering, LSS-handläggare och Arbetsförmedlingen i din kommun för att hjälpa dig ut i arbetslivet efter skolans slut.

Vi erbjuder följande inriktningar:

 Administration, handel och varuhantering

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom administration, handel och varuhantering. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete på exempelvis varulager, arbete med enklare administrativa arbetsuppgifter, praktisk marknadsföring och enklare dokumentation.

 Fordonsvård och godshantering

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom fordonsvård och godshantering. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med exempelvis reparationer av fordon och maskiner, tvättning och rekonditionering av bilar eller att köra truck.

 Hotell, restaurang och bageri

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom hotell, restaurang och bageri. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med t ex livsmedelshygien, dukning, matlagning och hotellservice.

 Skog, mark och djur – profil Trädgård

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom natur, miljö och naturbruksteknik. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med t ex mark och utemiljöer, växter och växtmiljöer.

 Fastighet, anläggning och byggnation – profil Fastighetsskötsel

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom fastighet, anläggning och byggnation. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med reparationer och underhåll av fastigheter eller markarbeten och underhåll i parkmiljöer.

Handels- och administrationsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med service inom handel och administration. Hos oss får du en gedigen yrkesutbildning inriktad på praktiskt arbete, kunskap och kompetens.

I programmet ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket ger dig omväxling i studierna. Det ger dig också bra möjligheter till sommarjobb och anställning efter avslutad utbildning.

Programmet genomsyras av lärande i entreprenörskap där elevens intressen är i centrum. Fokus ligger på helheten och utbildningen präglas av att eleverna jobbar och samverkar i olika projekt.

Om du önskar kan du läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier under din gymnasietid.

Programmet erbjuder inriktningen:

 Handel och service

Förbereder dig för ett arbete inom detalj- och partihandel. Här får du arbeta med verkliga uppgifter direkt i företag, ta ansvar och lära dig serviceinriktat arbete.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som t ex

 • Säljare
 • Butiksledare
 • Administratör
 • Personalassistent
 • Ekonomiassistent

Du har också möjlighet att fortsätta studera vid yrkeshögskola eller att läsa in grundläggande behörighet till högskola och universitet.