Sandro Cavazzas gitarrist som vikarie på ES

Erik, hur gick det till egentligen, när du fick  Sandro Cavazzas gitarrist att ställa upp som vikarie?! Knappast genom någon vikariepool eller?

”Sam och jag jobbar båda på Cardiac Records, så jag frågade honom och han var jättepositiv och tyckte att det skulle bli roligt!” Berättar Erik Lundahl, lärare på Estetiska programmets musikinriktning.

Ja, som om det inte vore lyxigt nog att till vardags ha Cardiac Records musikproducent Erik som heltidslärare på Estetiska programmet, fick eleverna alltså under veckan även ha Sandro Cavazzas gitarrist Sam Claeson som gästlärare i ämnena Dator, Gitarr och Ensemble.

”Det har varit skitkul rent ut sagt! Jag har tidigare vikarierat lite på kulturskolan och sådär, men att komma in i detta sammansvetsade arbetslag och arbeta med de här fantastiska eleverna har varit något alldeles extra.” säger Sam med ett stort leende.

När vi besöker lektionen sitter Sam tillsammans med Edwin Ottosson Reiman i ES19, han är en av eleverna på Estetiska som har haft förmånen att ha Sam som lärare under veckan. De båda musikentusiasterna pratar engagerat och tittar på laptopen där Edwin mixar musik, snabbare än Sam hinner med. Edwin är mycket bättre på det här med datorn än mig erkänner Sam, det är ett generationsskifte nu med tekniken. Sam kommer med tips och synpunkter, gestikulerar entusiastiskt samtidigt som han berättar historier om storheter så som Tim (Avicii reds. anm.) och Sandro.

”Det har varit jätteroligt, väldigt inspirerande att ha nån som har jobbat med stora artister (bland annat Sandro Cavazza, Frans och Estraden reds. anm.) Vi har fått chansen att göra egna remixer och använda originalmaterial ur Avicii och Sandro Cavazzas megahit Whitout You och det är ju en låt man lyssnat mycket på själv så det är häftigt.” Edwin, ES19.

Skrivet av: Malin Tannerstål

Nationell idrottsutbildning – NIU handboll

Vill du kombinera din handboll med gymnasiestudier?

På Ystad Gymnasium finns möjligheten att välja Nationell Idrottsutbildning med inriktning handboll.

Specialidrott är ett ämne som endast får läsas på skolor som fått NIU godkänt av Skolverket och respektive specialidrottsförbund. Kursplanerna följer bestämmelser från Svenska Handbollsförbundet. I undervisningen ingår ett internationellt utbyte.

Elever som antagits till följande program har rätt att söka till NIU

Barn och fritid Ekonomi Naturvetenskap Samhälle Teknik

Kurser som erbjuds endast inom Nationell Idrottsutbildning

 • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 3 (100 p)
 • Tränings- och tävlingslära 1 (100p)

Handboll

Handbollsinriktningen får ta in 12 elever, endast killar. Utbildningen och träningen sker i Ystad Arena, som ligger granne med Ystad Gymnasium.

Ansökan

Glöm inte att göra din ansökan till uttagning, senast den 1 december i år, ansökan sker via Svenska Handbollsförbundets hemsida.

Uttagning

Onsdagen den 11/12 i Ystad Arena mellan kl: 09.00 – 15.00.


Nyhet! Handboll för tjejer på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Ystad Gymnasium träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll. Möjligheten att träna handboll på skoltid kan kombineras med din undervisning om du pluggar på något av följande program

Barn och fritid Ekonomi Naturvetenskap Samhälle Teknik

Lämna din intresseanmälan senast 15 feb (gymnasievalets sista dag).

Lämna din intresseanmälan till en av våra SYV:are eller till Lena Schmidt.

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta med människor. Det här är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att arbeta med människor i alla åldrar inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn.

Programmet har två inriktningar:

 Fritid och hälsa

Det här är en utbildning för dig som vill jobba inom fritids- eller friskvårdssektorn, t ex som personlig tränare. Här får du lära dig mycket om träning och hälsa i olika former. I årskurs 2 och 3 kan man likna programfördjupningen vid ett ”idrottsprogram”.

 Pedagogiskt arbete

Väljer du inriktningen pedagogiskt arbete lär du dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt olika pedagogiska verksamheter. Här får du en bra förberedelse om du vill arbeta inom exempelvis förskola, skola och fritidshem.

Under utbildningen får du arbeta både självständigt och i grupp och du får lära dig massor om relationer. Du får också en bra och grundläggande ledarskapsutbildning. Utbildningens fokus ligger på pedagogik och du varvar teori och praktik och får lära dig att organisera, planera och leda olika aktiviteter. Detta sker särskilt på programmets totalt 15 praktikveckor som är fördelade i tre perioder. Efter tre år på Barn- och fritidsprogrammet går du ut med en yrkesexamen och är anställningsbar! Du har samtidigt möjlighet att välja kurser som ger dig behörighet att studera vidare vid högskola och universitet.

Eftersom studierna varvas med teori och praktik får du möjlighet att knyta värdefulla kontakter med yrkeslivet. Dina egna fritidsintressen kan bli en naturlig del av dina studier.

Om du önskar kan du läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier under din gymnasietid. En del särskild behörighet får du automatiskt på Barn- och fritidsprogrammet.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som t ex

 • Aktivitetsledare
 • Barnskötare
 • Elevassistent
 • Personlig assistent
 • Personlig tränare
 • Idrottsledare

Eller studera vidare till

 • Lärare inom förskola, skola eller fritidshem
 • Fritidsledare
 • Fritidspedagog
 • Tränare (idrottsvetenskap)
 • Behandlingsassistent
 • Socionom
 • Polis

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Barn- och fritidsprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länken för att läsa mer eller för att söka tillvalet NIU.

Tjejer kan träna handboll på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Barn- och fritidsprogrammet träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll.
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till en av våra SYV:are eller till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet är över den 15 feb.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du lära dig bygga hus från projektering till färdigt hus? Då är Bygg- och anläggningsprogrammet rätt för dig. Här får du grundläggande kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnad av bostäder och lokaler.

Programmet har två inriktningar

 Husbyggnad

Mark och anläggning

Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och Ystad Gymnasium är branschrekommenderat. Vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola. Flera av våra elever har av branschen blivit utsedda till årets bygglärlingar.

En tredjedel av utbildningstiden sker i samverkan med olika byggföretag som arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket ger goda chanser till jobb efter utbildningen. I årskurs tre är du gymnasial lärling och då får du 1000 kr extra i studiebidrag/månad.

Jobbmöjligheter

Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

 • Träarbetare
 • Murare
 • Betongarbetare
 • Trä/betongarbetare
 • Mark- och anläggningsarbetare

 Följ oss på instagram @elitbyggarna_ystadgymnasium!

 


Recension från 2016

”Går första året på Bygg- och anläggningsprogrammet och trivs verkligen jättebra. Var orolig i början med tanke på att mesta dels av klassen är killar men hade jag fått välja igen hade jag valt precis likadant. Bra gemenskap i klassen och förstående lärare som går att prata med oavsett varför. Lärarna stöttar en till 100% om man visar att man vill ha hjälp. Utbildningen anpassas rätt mycket efter vad man siktar på för mål osv. och ca halva veckorna spenderas i bygghallen med praktiska övningar vilket är riktigt kul för det mesta. Dock så är de noga med att vara i tid då det är viktigt sen på praktiken. Rekommenderar verkligen denna skolan till er som vill gå Bygg- och anläggningsprogrammet. Även väldigt bra linje om du är rastlös av sig!”

Ekonomiprogrammet

Om du är entreprenör, intresserad av marknadsföring, eller kanske juridik – då är Ekonomiprogrammet på Ystad Gymnasium rätt program för dig! Programmet gör dig väl förberedd för vidare studier, speciellt inom områdena ekonomi, finansmarknad, juridik och marknadsföring.

Hos oss får du gedigna kunskaper inom företagsekonomi och företagens roll i samhällsutvecklingen, både lokalt, regionalt, nationellt och globalt. Genom olika projekt och UF (Ung Företagsamhet) får du praktiskt pröva på företagande. I dina studier väljer du mellan tre olika programfördjupningar, som i sig innehåller olika kurser som du kan välja emellan. Se programbladet för mer information om vilka kurser som ingår.

Inriktningen Ekonomi erbjuds med tre programfördjupningar:

Diplomerad gymnasieekonom

Juridik

Internationell handel

diplomerad gymnasieekonomDiplomerad gymnasieekonom är ett sätt att kvalitetssäkra din utbildning och kan vara din språngbräda ut i arbetslivet. Du kommer att genomföra ett antal företagsbesök som är kopplade till utbildningen. Dessutom samarbetar vi med såväl näringsliv som högskola, för att du ska få breda kunskaper och vara väl förberedd för både yrkeslivet och fortsatta studier. Ladda ner information om Diplomerad gymnasieekonom här nedan.

Dipl. gymnasieekonom

Kombinera gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning

Elever som antagits till Ekonomiprogrammet kan kombinera sina gymnasiestudier med Nationell idrottsutbildning inom handboll eller fotboll. Klicka på länken för att läsa mer eller för att söka tillvalet NIU.

Tjejer kan träna handboll på skoltid

Nu kan tjejer som pluggar på Ekonomiprogrammet träna handboll på skoltid, under åk 1 och 2. Detta erbjudande är ej inom NIU handboll.
Lämna din intresseanmälan om att kombinera handbollsträning på skoltid, till en av våra SYV:are eller till rektor Lena Schmidt innan gymnasievalet är över den 15 feb.

Våra samarbetspartners på programfördjupningen
Diplomerad gymnasieekonom:

El- och energiprogrammet

Är du intresserad av el, datorer och teknik? Då är El- och energiprogrammet rätt program för dig. Vi erbjuder en bred utbildning för framtidens yrken.

Programmet erbjuder två inriktningar

 Elteknik

Elteknik har två yrkesutgångar; installationselektriker och industrielektriker.

 Dator- och kommunikationsteknik

Ystad Gymnasium har lång erfarenhet av yrkesutbildning. Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola. Kurserna inom elteknik och automation följer branschens rekommendationer.

Utbildningen sker i samarbete med ledande lokala företag inom branschen. Alla elever har arbetsplatsförlagt lärande 15 veckor. Utsikterna är goda att få arbete inom el, automation eller datorteknik efter avslutad utbildning.

Projektarbeten av elever på inriktningen Data

Klicka på rubriken för att se våra elevers olika projektarbeten.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

 • Installationselektriker
 • Industrielektriker
 • Automationstekniker
 • Nätverkstekniker
 • Larmtekniker
 • Fibertekniker
 • Mediatekniker
 • Support och försäljning inom teknikområdet

Estetiska programmet – Musik eller Estetik och media

Estetiska programmet är en högskoleförberedande utbildning, med inriktningarna Musik och Estetisk och media. Utbildningen genomförs i samarbete med Cardiac Records och Film i Skåne. Estetiska programmet är ett samhällsvetenskapligt program för musik- och/eller mediaintresserade. Att kombinera det kreativa intresset med det teoretiska och praktiska lärandet ger goda förutsättningar för bra studieresultat samt trivsel under din gymnasietid. Programmet har nya moderna lokaler med professionell utrustning och riktiga studios – precis som i arbetslivet!

Programmet erbjuder två olika inriktningar

 • Musik

 • Estetik och media

I den här filmen får vi följa med båda inriktningarna:

Under sina studier hos oss arbetar eleverna i olika projekt, till exempel med konsertturnéer, filmfestivaler, inspelningsprojekt och fotoutställningar, parallellt med ordinarie undervisning i kärnämnen såväl som media- och musikämnen. Utbildningen sker i närmiljö men även på studieresor till exempelvis Köpenhamn och Berlin. Inriktningarna samarbetar mycket under gymnasietiden, i bland annat musikvideoproduktion, podcasts och konserter. Programmet ger dig stora möjligheter till fördjupning, oavsett om du är intresserad av foto, popmusik, film eller ett instrument. Lärarna är aktivt verksamma i både musik- och mediabranschen, vilket ger en extra dimension till vår utbildning. Du har ett stort utbud av valbara kurser att välja mellan, vilket gör att du kan skräddarsy din egen framtid.

Datorn som instrument – först i hela Sverige!

Datorn har idag en central roll i musikbranschen. När man inte skapar/spelar in musik, är det vanligt att man spelar genom sin dator. Från och med hösten 2017 har du som elev på estetiska programmet möjligheten att använda datorn som ditt instrumentval, en helt unik möjlighet för er som är intresserade av detta!

– Idén slog mig för ett år sedan ungefär. Jag har jobbat mycket med modern teknik och idag använder väldigt många datorer när de producerar musik och spelar live, det borde värderas likadant som andra instrument, berättar Erik Lundahl, lärare på Estetiska programmet och initiativtagare till inriktningen.

Estetik och media – ny inriktning från hösten 2018

Media är oändligt. Och ändå växer våra digitala medier för varje dag – ja, för varje minut. Därför finns Estetiska programmet nu även med inriktningen Estetik och media. Estetik och media varvar teori med praktiska uppgifter och är din kompletta ingång till att arbeta med media i framtiden. Våra elever drömmer bland annat om att studera vidare i Berlin och New York och vi ger dem förutsättningarna och verktygen för att komma dit. Skolans lokaler är utrustade med det senaste inom medieteknik och du får lära dig hur man arbetar praktiskt med estetik och media.

All bra estetik börjar med en bra idé. I kurserna fotografisk bild, filmproduktion och digitalt skapande får du ett stort kreativt utrymme. Du utvecklar ett öga för det estetiska hantverket som gör att du får förmågan att väcka liv i vilken stilla yta som helst.

Estetik och mediaelevernas visuella uttryck

Se våra elevers skolarbeten och inspireras!

Pop- och Mediakollo 

Under vintern arrangerar vi Pop- och Mediakollo med Estetiska programmet på Ystad Gymnasium! Häng med på en dag med musicerande, bildskapande, musikproduktion och låtskriveri tillsammans med Estetiska programmets lärare och skivbolaget Cardiac Records (bakom Frans, Frida Green, Panda da Panda, Renaida mfl). Är du mer intresserad av media då kommer du få använda våra systemkameror och tillsammans med våra nya medialärare lär du dig mer om digitalt skapande.

Vi börjar dagen i Cardiac Records studio, som ligger vid Stortorget i Ystad. Lokalerna är en perfekt plats för att skapa och spela in musik samt ta intressanta bilder som vi tillsammans redigerar.

För dig som är intresserad av musik eller media och går i årskurs 9 bör detta inte missas!
Vi återkommer med mer information kring hur du anmäler dig så håll utkik.

Lyssna på röstcoach och läraren Hilde Schotte,
eget ID i rösten är viktigt.

 Följ oss på instagram @estetiska_ystadgymnasium!

 

Fordons- och transportprogrammet

Gillar du fordon och motorer? Vill du få mer kunskaper om att serva och reparera fordon? Då är Fordons- och transportprogrammet rätt program för dig.

Programmet erbjuder tre inriktningar

 Personbil

 Lastbil och mobila maskiner

 Karosseri och lackering

Ystad Gymnasium har lång erfarenhet av att erbjuda yrkesutbildningen Fordons- och transportprogrammet. Vi har behöriga och legitimerade yrkeslärare och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Du har möjlighet att få körkortsstipendium. Om du klarar första halvan av utbildningen på ett bra sätt kan du ansöka om att bli Q-elev (Q=kvalitet). Det ger dig många förmåner i din fortsatta utbildning på FT. Vi har nära samarbete med branschen och utsikterna är goda att få arbete direkt efter utbildningen.

Nu är vi också ett Motorbranschcollege!

I augusti 2018 blev äntligen vårt Fordons- och transportprogram certifierat som ett Motorbranschcollege. Motorbranschen kännetecknas av en snabb teknisk utveckling. Yrkenas inne­håll har förändrats mycket de senaste tio åren, inte bara vad gäller tekniska kunskaper utan även sättet att arbeta. Kundkontakter är betydligt vanligare i dag, liksom behovet av språkkunskaper. Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov. Det innebär att jobb väntar varje elev som väljer gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar.

För att möta motorbranschens rekryteringsbehov måste utbildningen vara kvalitativ och därigenom attraktiv. Det blir den genom Motorbranschcollege. Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken. Genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen vill vi höja utbildningskvaliteten.

”Vi är riktigt stolta och glada över att få certifieringen på vår utbildning! Vi vet att vi bedriver en bra utbildning och det är ytterst roligt att då få sätta Motorbranschens stämpel på utbildningen. Eleverna kan då också vara säkra på att deras val av gymnasium varit rätt”, säger rektor Mattias Rådmark.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

 • Personbilsmekaniker
 • Lastbilsmekaniker
 • Maskinmekaniker
 • Billackerare
 • Bilskadereparatör

 

Gymnasiesärskola – Individuella program

Individuella program kommer att förbereda dig inför ett meningsfullt vuxenliv.

4-åriga Individuella program

En individuellt anpassad studieplan upprättas just för dig. Vi arbetar ämnesövergripande med tonvikt på kommunikation, omvärldsorientering, kost, hälsa, natur och miljö samt estetisk verksamhet såsom musik, bild och slöjd. Utifrån dina behov och förutsättningar kan vi skapa en innehållsrik och varierad undervisning.

På ett individuellt program finns möjlighet att kombinera ämnen från ett nationellt program.

Ämnesområden som ingår i de Individuella programmen

 • Estetisk verksamhet Gysär individuella
 • Hem- och konsumentkunskap
 • Idrott och hälsa
 • Natur och miljö
 • Individ och samhälle
 • Språk och kommunikation

Vi samarbetar med Habilitering, LSS handläggare samt daglig verksamhet i din kommun för planering efter skolans slut.

Gymnasiesärskola – Nationella program

I våra Nationella program finns gymnasiesärskolegemensamma ämnen som svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, religion, historia, idrott och hälsa samt estetisk verksamhet. Även programgemensamma ämnen, specifika för varje program och minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår. Utbildningen pågår under 4 år och avslutas med ett gymnasiesärskolearbete.

Under utbildningen lär du dig också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmåga att kommunicera och samverka med andra människor.

Gemensamma kurser på samtliga nationella program

 • Engelska
 • Estetisk verksamhet
 • Historia
 • Idrott och hälsa
 • Matematik
 • Naturkunskap
 • Religionskunskap
 • Samhällskunskap
 • Svenska eller Svenska som andraspråk

Vi samarbetar med Habilitering, LSS-handläggare och Arbetsförmedlingen i din kommun för att hjälpa dig ut i arbetslivet efter skolans slut.

Vi erbjuder följande inriktningar:

 Administration, handel och varuhantering

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom administration, handel och varuhantering. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete på exempelvis varulager, arbete med enklare administrativa arbetsuppgifter, praktisk marknadsföring och enklare dokumentation.

 Fordonsvård och godshantering

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom fordonsvård och godshantering. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med exempelvis reparationer av fordon och maskiner, tvättning och rekonditionering av bilar eller att köra truck.

 Hotell, restaurang och bageri

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom hotell, restaurang och bageri. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med t ex livsmedelshygien, dukning, matlagning och hotellservice.

 Skog, mark och djur – profil Trädgård

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom natur, miljö och naturbruksteknik. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med t ex mark och utemiljöer, växter och växtmiljöer.

 Fastighet, anläggning och byggnation – profil Fastighetsskötsel

Ett yrkesinriktat program där eleverna får grundläggande kunskaper inom fastighet, anläggning och byggnation. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med reparationer och underhåll av fastigheter eller markarbeten och underhåll i parkmiljöer.