HVFRI, Hantverksprogram Frisör på Ystad Gymnasium

Frisör

Frisör- och stylistprogrammet med inriktning frisör är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och grundläggande behörighet för vidare högskolestudier.

Programmet byter namn till Frisör- och stylistprogrammet.

Namnändringen börjar gälla vid skolstart i augusti 2025, tidigare hette programmet Hantverksprogrammet.

Efter gymnasiet kan du färdigutbilda dig på salong för att avlägga gesällprov och bli behörig frisör.

På Frisör- och stylistprogrammet (FR) får du arbeta mycket praktiskt och konstnärligt samt också lära dig värdefull teori. Här lär du dig om ditt valda hantverk men också mycket om entreprenörskap, kundbemötande, service och försäljning.

Utbildningen ger dig stort utrymme att använda din egen kreativitet både i programmets egen salong och under perioder för arbetsplatsförlagt lärande (APL). I programmets salong, Stylistklippet, arbetar du med riktiga kunder och får lära dig alla bitar kring att driva en salong.

Frisör- och stylistprogrammet är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och grundläggande behörighet för högskolestudier. Vi har behöriga och legitimerade lärare med mångårig branschvana. Vi besöker mässor inom branschen och gästföreläsare kommer till oss för att ge våra elever inblick i arbetslivet och ge inspiration.

Inriktning: Frisör

Som frisör arbetar du med klipp, färg och styling. Du arbetar också med kundbemötande, service och försäljning. Bakom varje ny frisyr ligger ett stort yrkeskunnande. När du lärt dig grunderna är det bara din kreativitet som sätter gränserna.

Inom inriktningen Frisör arbetar du både teoretiskt och praktiskt. Det ger dig grundläggande kunskaper i frisörhantverket men också färdigheter i avancerade tekniker inom dagens trender. Du tränar på kundkontakt och känsla för kvalitet samtidigt som du får utlopp för dina kreativa idéer. Elever från varje årskurs får möjlighet att tävla i skol-SM.

Under utbildningen övar du dels i programmets egen salong, Stylistklippet, som tar emot kunder, men också genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). På Stylistklippet får du också jobba med kunder, sköta kassan och ta emot bokningar som ger dig erfarenhet av servicearbetet.

Efter gymnasiet kan du arbeta på salong som frisöraspirant, för att senare avlägga gesällprov och bli behörig frisör.

Jobbmöjligheter

Efter gymnasiet kan du färdigutbilda dig på salong för att senare avlägga gesällprov och bli behörig frisör. Programmet ger dig utbildning till Frisöraspirant. Du kan arbeta som anställd, hyra stol eller starta eget.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

Klicka här för mer information

Stylistklippet är vår egen salong

Vi jobbar i fräscha lokaler med egen salong, som heter Stylistklippet, där får du arbeta med riktiga kunder och lära dig vad som krävs för att driva en salong.

Läs mer

Programblad
Hantverk inför 2024/2025

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

@hantverk_
ystadgymnasium

Se vad som händer på programmet
Katharina Paulsson

Katharina Paulsson

Studie- och yrkesvägledare
FR, HT, RL, IMYRL, Anpassad gymnasieskola
katharina.paulsson(a)ystad.se
0704 34 05 50

Våra samarbetspartners

Rulla till toppen