RL, Restaurang och livsmedel på Ystad Gymnasium

Restaurang och livsmedel

Programmet för dig som är kreativ med mat och dryck.

Innehåll

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) riktar sig till dig som gillar att testa nya smakkombinationer. Tycker du att det är spännande att använda olika tekniker i köket och i serveringen? Mat, dryck och råvara har kanske aldrig varit så trendigt som det är idag.

  Med utbildning inom restaurang och livsmedel får du omfattande kunskaper i allt kring mat, dryck och servering. Under utbildningen har du tillgång till restaurang Risselmagasinet där du lär dig behärska smaker, råvaror och serveringsteknik samtidigt som du utvecklar din egen kreativitet. Utöver praktiska kunskaper får du insikt i gästens trivsel, traditioner och vår globala miljö. Delar av utbildningen är förlagd ute på olika arbetsplatser, där du ges möjlighet att knyta kontakter med branschen.

  Restaurang och livsmedel är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier.

  ”Jag har alltid velat bli kock. Jag bestämde mig redan när jag var åtta år och gjorde min första praktik på restaurang. Hemma har jag alltid fått utrymme att testa mig fram i köket och inför gymnasiet skuggade jag på olika restaurangprogram. I Ystad kändes det som att läraren såg varje elev och det avgjorde valet för mig.”
  William, fd elev

  Inriktning: Kök och servering

  Under första halvan av utbildningen får du grundläggande kunskaper inom matlagning, servering och drycker därefter väljer du mellan yrkesutgång kock eller servitör.

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
  APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

  Klicka här för mer information

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex

  • Kock
  • Servitör/servitris
  • Livsmedelsbutik/delikatessbutik

  Eller studera vidare till

  • Bartender
  • Dietist
  • Sommelier och måltidskreatör
  • Kulinarisk kock och måltidskreatör

  Restaurang Risselmagasinet

  I vår egen Restaurang Risselmagasinet, tillagar eleverna kreativa lunchrätter och årstidsanpassade menyer med fokus på kreativitet och hållbarhet. Eleverna i matsalen skapar dryckesmenyer och vinpaket utifrån smak, trend och tradition. Det finns stora möjligheter att få arbete direkt efter utbildningen.

  Boka gärna bord på Risselmagasinet för att äta en god lunch tillagad och serverad av våra elever. Besök denna sida för att hitta menyn och telefonnummer för bokning - Risselmagasinet. 

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Instagram @ekonomi_ystadgymnasium

  @risselmagasinet_ystadgymnasium

  Besa Murati

  Studie- och yrkesvägledare
  BA, EE, FT, HV, HT, RL
  besa.murati(a)ystad.se
  0704 34 05 23

  Partnerföretag

  RL_william_ystadgymnasium

  William, fd elev inriktning kock

  ”Jag har alltid velat bli kock. Jag bestämde mig redan när jag var åtta år och gjorde min första praktik på restaurang. Hemma har jag alltid fått utrymme att testa mig fram i köket och inför gymnasiet skuggade jag på olika restaurangprogram. I Ystad kändes det som att läraren såg varje elev och det avgjorde för mig.”

  Tävlingsmänniskan William har siktet inställt på att en dag arbeta på en stjärnkrog. Han är övertygad om att hans förmåga att alltid göra bättre än förra gången och att ständigt hämta kunskap i andras erfarenheter kommer att ta honom dit.

  Hur viktig är råvaran för en blivande kock?
  ”En råvara ska alltid respekteras. Vi pratar jättemycket om att vi alltid måste veta var allt kommer ifrån. Var ett djur växt upp eller vilken lantbrukare som odlat potatisen. Det syns på den om någon har hanterat den för hårt, och det speglas i smaken när du tillagar den sen”, berättar William.

  Vad är det bästa med din utbildning?
  ”Det var att jag kunde se min egen utveckling, att jag blev bättre och bättre. Jag ser mig själv som både tävlingsmänniska och lagspelare, och i ett kök får jag göra båda! Dessutom hade vi jättebra lärare som ordnade studiebesök på en rad olika ställen åt oss: på mejeri, charkuteri, rökeri och tomatodling. Och jag blev faktiskt utvald redan i ettan att följa med treorna och preppa inför ett evenemang på Österlenkryddor. Sådana möjligheter är guld för elever.”

  Varför är samarbete så viktigt i köket?
  ”Man kan lätt glömma att det är en viss sträcka fram till själva tillagningen. Vi räknar kostnader och planerar förberedelser. Jättemånga variabler påverkar vad vi till slut serverar. Det är inte bara råvaran, utan också vem som är bra på vad och hur vi kommunicerar” förklarar William. ”Ibland känns det jättebra att skicka ut första serveringen och ibland känns det skit. Men det är det som är utbildningen. Att vi blev bättre var och en, men också bättre som grupp.”

  Om man är intresserad av Restaurang och livsmedel, ska man tänka på något särskilt då?
  ”Ja, att du enkelt kan välja till högskolebehörighet om du vill ha det. För allt annat på det här programmet kan du nämligen inte välja till någon annan stans” berättar William. ”All den praktiska erfarenheten och tillgången till köket och lärarna är så mycket värt. Du får verkligen allt i ett här.”

  Var hittar vi dig efter gymnasiet?
  ”Jag vill jättegärna åka utomlands och prova olika arbeten på olika restauranger. Allra helst i Frankrike. Och min dröm är ju att arbeta på en krog med en eller flera stjärnor i Michelinguiden” sammanfattar William med ett stort leende.

  Michelle_RL_Ystadgymnasium

  Michelle, fd elev inriktning servering

  ”Välj efter intresse! Oavsett vilket program du funderar på, så välj något som du själv tycker verkar roligt. Så har jag valt. Dessutom har jag valt så att jag får en utbildning som jag både kan arbeta på direkt, eller som ger mig möjlighet att plugga vidare. Det är skönt att hålla vägarna öppna.”

  För Michelle Andersson var valet av gymnasieprogram långt ifrån självklart. Men när hon fick se lokalerna under öppet hus blev valet enklare.

  Vad var det som lockade med inriktning mot servering?
  ”Det var kursen i dryckeskunskap. Att få lära mig hur dryckens smak förändrar matens och tvärtom. Hur olika drycker framställs och hur jag bäst matchar dem till mat. Under första året fick jag alla köksgrunder och längre fram fick jag specialkunskaper som var viktiga för servering. Eftersom jag valde inriktning servering blev jag insatt i hela arbetet på en restaurang.”

  Scroll to Top