GYSÄR, Gymnasiesärskola Nationella programmet på Ystad Gymnasium

Gymnasiesärskolans Nationella program

Som elev får du en god grund för att söka arbete,
studera vidare och kunna delta aktivt i samhället.

Innehåll

  Gymnasiesärskolans nationella program (GYSÄR) är fyraårigt och vänder sig till dig med intellektuell funktionsvariation.

  På Ystad Gymnasium erbjuder vi fem olika inriktningar i programmet. Som elev får du en god grund för att söka arbete, studera vidare och kunna delta aktivt i samhället. Under utbildningen lär du dig också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmågan att kommunicera och samverka med andra människor.

  Vi samarbetar med Habilitering, LSS-handläggare och Arbetsförmedlingen i din kommun för att hjälpa dig ut i arbetslivet efter skolans slut.

  Gemensamma kurser

  • Engelska
  • Estetisk verksamhet
  • Historia
  • Idrott och hälsa
  • Matematik
  • Naturkunskap
  • Religionskunskap
  • Samhällskunskap
  • Svenska eller Svenska som andraspråk

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår. Utbildningen avslutas med ett gymnasiesärskolearbete.

  Klicka här för mer information

  Inriktning: Administration, handel och varuhantering

  Här får du grundläggande kunskaper för arbete inom administration, handel och varuhantering, t. ex. på varulager, arbete med enklare administrativa arbetsuppgifter, praktisk marknadsföring och enklare dokumentation.

  Inriktning: Fordonsvård och godshantering

  Som elev får du grundläggande kunskaper för arbete inom fordonsvård och godshantering, t. ex. enklare reparationer av fordon och maskiner, tvättning och rekonditionering av bilar eller att köra truck.

  Inriktning: Hotell, restaurang och bageri

  På programmet får du grundläggande kunskaper för arbete inom hotell, restaurang och bageri med t. ex. livsmedelshygien, dukning, matlagning och hotellservice.

  Inriktning: Skog, mark och djur – profil Trädgård

  Här får du som elev grundläggande kunskaper för arbete inom den så kallade gröna sektorn. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med t. ex. mark och utemiljöer, växter och växtmiljöer.

  Inriktning: Fastighet, anläggning och byggnation – profil Fastighetsskötsel

  Programmet ger dig grundläggande kunskaper för arbete inom fastighet, anläggning och byggnation, t. ex. reparationer och underhåll av fastigheter eller markarbeten och underhåll i parkmiljöer.

  katharina_paulsson

  Katharina Paulsson

  Studie- och yrkesvägledare GYSÄR, IA, IMYRK katharina.paulsson(a)ystad.se 0704 34 05 50
  Fredrik Jönsson

  Fredrik Jönsson

  Studie- och yrkesvägledare
  IA, IMYRK
  fredrik.jonsson(a)ystad.se
  0724-67 62 86

  GYMNASIEVALET • Valet närmar sig! På lördag den 15 januari öppnar ansökan på skånegy.se. Vet du vilket program du vill välja?
Om du har några sista funderingar är det smart att gå på Öppet hus för att kunna bli säker på ditt val. Vi har precis beslutat att vi genomför Öppet hus den 26 januari, fast med några restriktioner som t.ex att du måste boka dig på en plats. Mer information kommer! Håll utkik! 👀 

#ystadgymnasium #öppethus #gymnasieval
  Snaaaart börjar skolan igen efter jullovet och vi kickar igång för vårterminen 2022! 💥 

Under våren ska niorna göra sitt gymnasieval. Många veckor av APL för våra elever på yrkesprogrammen. En hel del prov ska skrivas. Nya vänner kommer skapas. Några mattetal ska lösas. Lite volleyboll kommer spelas på skolgården. En hel del skratt med Ann i cafeterian kommer att ske. Treorna kommer ta studenten! 

Vad mer vill du ska ske under vårterminen? Skriv i kommentarerna 😊 

Vi kommer följa riktlinjerna för att hjälpa till att minska smittspridningen, vi gör det tillsammans så att vi kan hålla igång undervisningen på plats.
Ta hand om dig! 💙 
#ystadgymnasium #skolstart #vårtermin
  Ny kartläggning om hedersförtryck - ”Vi vill veta hur det ser ut”.
Det kan vara svårt att upptäcka när ungdomar utsätts för hedersrelaterat våld. Ystad ska förebygga och förhindra hedersrelaterat förtryck och gör i början av nästa år en kartläggning av hur det ser ut i kommunen. 

Diana Flintberg, som arbetar som kurator på Ystad Gymnasium, är en av dem som arbetar med en ny enkät om hedersrelaterat våld. Hon hoppas att Ystad ansluter sig till Resurs heder Skåne.

– "Hedersbegreppet är jättekonstigt, eftersom ordet heder egentligen uttrycker något positivt. Det är mer en skamkultur", säger hon.

Läs hela artikeln på ystadsallehanda.se @ystadsallehanda 

#ystadgymnasium #hedersvåld #hedersvåldochförtryck
  Aron har tagit sig vidare till Sverigefinal i Olympiaden EOES 2022!
Aron pluggar i ettan på Naturvetenskapsprogrammet och fick tillsammans med sina klasskamrater svara på ett antal teoretiska frågor som en första uttagning till EOES 2022. Aron valde att svara på frågorna inom kemi och biologi. Hans svar på de teoretiska frågorna inom kemi kvalificerade honom till Sverigefinalen i EOES 2022, som kommer äga rum i Stockholm i slutet av januari. Heja heja! 👊👨‍🔬

Deltagare som vinner i Sverigefinalen går vidare till träningsläger för att förbereda sig inför den stora Olympiaden (Europafinalen) som äger rum i Tjeckien. 

“Naturvetenskap känns som ett rätt val för mig. I gymnasievalet valde jag också mellan teknik eller musik. Jag har varit intresserad av naturvetenskap tidigt och har därför fått ett försprång inom det. Jag tycker helt enkelt att naturvetenskap är roliga ämnen", berättar Aron.

EOES 2022 (European Olympiad of Experimental Science) är en EU-olympiad i naturvetenskap. Tävlingen är uppbyggd som en lagtävling där tre elever samarbetar för att lösa praktiska, laborativa uppgifter som EOES logoblandar biologi, fysik och kemi.

#naturvetenskap #naturvetenskapsprogrammet #gymnasieval #eoes2022 #biologi #kemi #fysik #biology #chemistry #physicsscience
  Scroll to Top