GYSÄR, Gymnasiesärskola Nationella programmet på Ystad Gymnasium

Gymnasiesärskolans Nationella program

Som elev får du en god grund för att söka arbete,
studera vidare och kunna delta aktivt i samhället.

Innehåll

  Gymnasiesärskolans nationella program (GYSÄR) är fyraårigt och vänder sig till dig med intellektuell funktionsvariation.

  På Ystad Gymnasium erbjuder vi fem olika inriktningar i programmet. Som elev får du en god grund för att söka arbete, studera vidare och kunna delta aktivt i samhället. Under utbildningen lär du dig också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmågan att kommunicera och samverka med andra människor.

  Vi samarbetar med Habilitering, LSS-handläggare och Arbetsförmedlingen i din kommun för att hjälpa dig ut i arbetslivet efter skolans slut.

  Gemensamma kurser

  • Engelska
  • Estetisk verksamhet
  • Historia
  • Idrott och hälsa
  • Matematik
  • Naturkunskap
  • Religionskunskap
  • Samhällskunskap
  • Svenska eller Svenska som andraspråk

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår. Utbildningen avslutas med ett gymnasiesärskolearbete.

  Klicka här för mer information

  Inriktning: Administration, handel och varuhantering

  Här får du grundläggande kunskaper för arbete inom administration, handel och varuhantering, t. ex. på varulager, arbete med enklare administrativa arbetsuppgifter, praktisk marknadsföring och enklare dokumentation.

  Inriktning: Fordonsvård och godshantering

  Som elev får du grundläggande kunskaper för arbete inom fordonsvård och godshantering, t. ex. enklare reparationer av fordon och maskiner, tvättning och rekonditionering av bilar eller att köra truck.

  Inriktning: Hotell, restaurang och bageri

  På programmet får du grundläggande kunskaper för arbete inom hotell, restaurang och bageri med t. ex. livsmedelshygien, dukning, matlagning och hotellservice.

  Inriktning: Skog, mark och djur – profil Trädgård

  Här får du som elev grundläggande kunskaper för arbete inom den så kallade gröna sektorn. Efter avslutad utbildning ska eleverna ha kunskaper för arbete med t. ex. mark och utemiljöer, växter och växtmiljöer.

  Katharina Paulsson

  Katharina Paulsson

  Studie- och yrkesvägledare
  GYSÄR, IA, IMYRK
  katharina.paulsson(a)ystad.se
  0704 34 05 50

  Vi frågar några elever om vårt program:

  Idag serverade köket pasta och en mustig pastasås med svamp, soltorkad tomat och rosmarin toppad med salladsost och cocktailtomat 🍅🧀🍝
Vi serverade också hembakat Nötesjögrova, färskost med rödlök och frukt 🍎🍐
Smaklig spis!

#skolmat #skolrestaurang #pasta #vegetariskt #ystadgymnasium
  I förra veckan var @naringslivystad på studiebesök hos @hydraulicsisart tillsammans med årets elever som pluggar till gymnasieingenjörer på Fjärde teknikåret (T4) hos oss på @ystadgymnasium.

På HydX finns Frida och Anton som själva gått T4 och sol@efter utbildningen fick anställning hos Hydx. Kompetensförsörjningen när den är som bäst! ⭐️

🔹 Vill du veta mer kring hur du kan samverka för att skapa förutsättningar för kompetensförsörjning? Kontakta @naringslivystad 

#företagslots #näringslivystad #kompetensförsörjning #kompetenskompassen #ystad #samverkanskolaarbetsliv #ystadskommun #företagsutveckling #företagare #ystadgymnasium
  Idag är det Håll Sverige Rent-dagen med @hallsverigerent!
Vi tycker det är mycket viktigt att vi inte ska skräpa ner och i veckan uppmärksammade vi dagen. Vi på Gymnasiesärskolans Nationella program var ute och plockade upp skräp som vi hittade i naturen, vi fick en dag med fint väder och hittade faktiskt en massa skräp.

#ystadgymnasium #ystad #ystadskommun #gymnasiesärskolan #hållsverigerent
  Scroll to Top