Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet är det rätta programmet för dig som vill arbeta med djur, allt från sällskapsdjur till exotiska djur.

Det unika med utbildningen är att ett helt år av totalt tre gymnasieår studerar du som elev på plats i Ystad Djurpark. Där lär du dig både teoretiskt och praktiskt tillsammans med dina lärare och djurparkens personal om hur en djurpark ska skötas.

Riksrekryterande – vilket gör att du kan söka programmet oberoende av var du bor i Sverige.

Om du vill plugga på Naturbruksprogrammet kommer du vara fysiskt på plats i djurparken sammanlagt ett helt år (av dina tre gymnasieår) och lära dig tillsammans med djuren. Kurserna som svenska, engelska, matte mm kommer du att läsa på Österport, inne i centrala Ystad. Vi har skolbussar som kör från Österport ut till Ystad djurpark, så hur du ska ta dig ut till djurparken behöver du inte oroa dig för. Eleverna på Naturbruksprogrammet har 15 veckors praktik, under fyra olika perioder om 3-4 veckor åt gången i årskurs 2 och 3.

Den sammanlagda tid som våra gymnasieelever är på plats i djurparken
Årskurs 1: 2-3 dagar i veckan
Årskurs 2 och 3: 1 dag i veckan + praktik på annan plats

Programmets inriktning

Djur

Första året innebär mycket praktiskt arbete för att i årskurs två och tre fördjupa, bredda och förfina dina kunskaper. Du lär dig t.ex. om djurhälsovård, guidning av besökare och arbete med utrotningshotade djur. Dina studiekamrater zebrorna, kamelerna, lemurerna, älgarna och många fler hejar hela tiden på dig! Ytterligare andra djurslag kan du träffa på under dina 15 veckors arbetsplatsförlaga praktik (APL).

Du kan skaffa dig dubbel kompetens – både yrkesexamen och behörighet till högskolan. Du har även möjlighet att göra din arbetsplatsförlagda praktik utomlands!

Vi besöker flera andra djurparker i Sverige och Danmark där du får uppleva mer än vad vanliga besökare får. Du kan få  ett intyg som visar att du har de kunskaper som krävs för att driva djuraffär efter avslutade studier.

Jobbmöjligheter

Programmet ger dig möjlighet att söka yrken som t ex

• Djurskötare
  • Djurvårdare
  • Starta eget företag

Eller studera vidare till

• Djursjukskötare
  • Djurfysioterapeut
  • Zoolog
  • Djurskyddsinspektör

Följ Ystad Djurpark på instagram!