Fanny: “Jag vill jobba med service och människor”

“Att välja Hotell- och turismprogrammet kändes som ett klockrent val. Jag har själv alltid tyckt om att bo på hotell, det känns exklusivt. Jag vill också jobba med service och människor”.

Fanny var lite inne på att välja Samhällsprogrammet men insåg att hon inte skulle få lära sig om servicebiten på det programmet. Därför valde hon istället Hotell- och turismprogrammet för att få både grunderna för vidare studier och yrkeskompetensen inom service för att kunna jobba med hotell och konferenser.

Fanny gjorde sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Ystad Saltsjöbad. Hon praktiserade 4 veckor i restaurangen och 5 veckor inom konferens.

“I restaurangen hjälpte jag till med att duka fram frukostbuffén, plocka disk och förbereda inför lunchserveringen. Det är stressigt eftersom så många ska äta samtidigt och allting ska vara i ordning. Men jag lärde mig också mycket av det”, berättar Fanny.

På konferensavdelningen fick Fanny känna på hur det är att arbeta som konferenskoordinator.

“Jag fick lära mig arbetsplatsens datorprogram och bokningssystem. Jag fick boka in konferenser, anmäler matallergier till köket och förbereder inför konferenserna. Det kunde vara att t.ex. skriva upp deras hålltider på tavlor, göra mappar med information åt dem, ta emot konferensgrupper, följa med dem till lokalen och presentera dagen” säger Fanny.

Lärling

APL är en viktig del av programmet eftersom det är ett lärlingsprogram. Fanny beskriver att man känner sig ensam och rädd de första dagarna på praktiken. Men att det är viktigt att “stå ut” i början för att det blir bättre.

“Man har inte riktigt fått sin plats än, vet inte vilken sorts intiativ man ska ta och man känner inte de som jobbar där. Men efter någon vecka börjar man känna sig säker och har med mig mycket nyttigt från mina praktikveckor”, berättar Fanny.

Postad i
Rulla till toppen