Fanny

”Att välja hotell- och turismprogrammet kändes som ett klockrent val.Jag har själv alltid tyckt om att bo på hotell, det känns exklusivt. Jag vill också jobba med service och människor”.

Fanny var lite inne på att välja samhällsprogrammet först men insåg att hon då inte skulle få lära sig om servicebiten i gymnasiet. Därför valde hon istället hotell- och turismprogrammet för att få både och B.de grunderna för vidare studier och yrkeskompetensen inom service för att kunna jobba på hotell och med konferenser.

Just nu har hon avslutat 9 veckors sammanhängde APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Ystad Saltsjöbad. Hon praktiserade 4 veckor i restaurangen och 5 veckor inom konferens. ”I restaurangen hjälpte jag till med att duka fram frukostbuffén, plocka disk och förbereda inför lunchserveringen. Det är stressigt eftersom så många ska äta samtidigt och allting ska vara i ordning. Men jag har också lärt mig mycket av det”, berättar Fanny.

På konferensavdelningen har Fanny fått känna på hur det är att arbeta som konferenskoordinator. ”Jag har fått lära mig datorprogrammen och bokningssystemet. Jag lägger in listor med tider för de olika konferenserna, anmäler allergier för maten till köket och förbereder inför konferenserna. Det kan t.ex. vara att skriva upp deras hålltider på tavlor, göra mappar med information åt dem, ta emot konferensgrupper, följa med dem till lokalen och presentera dagen” säger Fanny.

”Det är jättebra att ha en handledare”

Fanny har en handledare på Ystad Saltsjöbad som tar hand om henne under hennes veckor hos dem. När handledaren inte är på plats, finns det en annan person som är stöd till Fanny.

Under 50% av utbildningstiden på hotell- och turismprogrammet ska eleverna vara ute på arbetsplatser och göra APL. Det är en viktig del eftersom programmet är ett lärlingsprogram. Fanny beskriver att man känner sig ensam och rädd de första dagarna på praktiken. Men att det är viktigt att ”stå ut” i början för att det blir bättre. ”Man har inte riktigt fått sin plats än, vet inte vilken sorts intiativ man ska ta och man känner inte de som jobbar där. Nu efter 9 veckor känner jag mig säker och har med mig mycket nyttigt från mina praktikveckor”, berättar Fanny.

Som det ser ut för Fanny läser hon kurser på skolan under måndagar och tisdagar, sedan gör hon APL under onsdagar, torsdagar och fredagar. ”Det fungerar bra, man får plugga lite mer hemma bara jämfört med klasskompisarna från andra program. Eftersom de andra eleverna har några fler lektioner i skolan att kunna använda till skolarbetet. Hotell och turism läser tillsammans med Restaurang och livsmedel, vi är som en enda klass”, berättar Fanny.

Mest intresserad av konferens och event

Fanny berättar att ”i åk 2 vill jag prova på att göra praktik på en annan arbetsplats. Testa på något annat, om jag är på ett annat ställe så får jag också fler erfarenheter. Jag tycker att konferens är jättekul. Jag tror att det är det jag vill jobba med sen. Event och stora tillställningar verkar också intressant, att planera och genomföra dem. Det är kul att ha blandade arbetsuppgifter, så att varje dag inte är lika varandra. Här på Ystad Saltsjöbad kan det vara att lägga in bokningar, planera och strukturera samtidigt som man behöver springa iväg för att hämta något eller ta emot en grupp personer och vara trevlig.

Vad är det som gör ett program säkert?

”Många i min omgivning sa till mig att inte välja Hotell- och turismprogrammet utan att istället välja något ”säkert” och som säkert var deras förslag Samhällsvetenskapliga programmet. Jag visste att jag ville plugga service samtidigt som jag också ville få grunderna för att kunna studera vidare om jag vill och med hotell och turism får jag både och. Dessutom får jag väldigt mycket arbetslivserfarenhet i och med APL:en och det kommer göra det lättare för mig att få jobb senare och sommarjobb. Vad är det som säger att ett program är mer ”säkert” än ett annat? Allting beror ju på vad jag själv vill plugga och lära mig. Det var läskigt att ta steget och välja något annat än vad de vuxna tyckte, men det är lätt värt det!” hälsar Fanny.

ystad saltsjobad

2016/2017