Inför skolstart

Digital skolstart

För att kunna göra din skolstart så bra som möjligt så behöver vi få in viss information om dig i förväg. Denna information lämnar din/dina vårdnadshavare enklast via vår e-tjänst Digital skolstart, som kräver e-legitimation.

Behöver du busskort?

Behöver du busskort för att ta dig till och från skolan? Du ansöker om busskort för dagliga resor mellan ditt hem och skolan från din egen hemkommun. Ansök i god tid innan skolan börjar. Bor du i Ystads kommun ansöker du om busskort här.

OBS! Om du har haft busskort i åk 9, så ska du behålla ditt gamla busskort! När din ny ansökan gått igenom kommer ditt busskort att automatiskt uppdateras av Skånetrafiken att gälla för gymnasiet.

Frågor om antagningen under sommarlovet

Om du vill byta program, inte vill gå ditt andra handsval eller har en annan fråga, ber vi dig att höra av dig till Antagningen i Trelleborg då det är de som sköter alla frågor kring antagningen under sommarlovet, innan skolan startar. Hör av dig till antagning@trelleborg.se eller ring 0410-733605.

Frågor & svar

Om busskorten inte hinner komma. Vad gör jag då?
Du får lov att åka gratis under 5 dagar från och med att skolan börjat.

Jag har ansökt om busskort men det verkar aldrig komma?
Om du har haft busskort i åk 9, så ska du behålla ditt gamla busskort! När din ny ansökan gått igenom kommer ditt busskort att automatiskt uppdateras av Skånetrafiken att gälla för gymnasiet.

Måste åk 2 och 3 också söka nytt busskort?
Ja, man måste ansöka om nytt busskort inför varje läsår. Så gäller det för Ystads kommun i alla fall.

Varför får man inte veta klasserna innan man börjar?
Precis innan skolstart jobbar vi för fullt med att sätta ihop klasserna och bygga schemat klart. Vem som ingår i vilken klass beror på olika val som eleverna har gjort. Som t.ex. vilket språk du har valt. Hur schemat ser ut beror på vem som går i vilken klass. Så därför kommer ni inte få schema och klass förrän skolan börjar.

När får man sitt schema?
Ni får schema när skolan börjar, innan dess jobbar vi för fullt med de sista detaljerna på schemat.

Var hittar jag uppstartstiderna?
På hemsidan under nyheter och i Vklass (vårt intranät) om du går i åk 2 och 3.

Behöver man ha med sig någonting första skoldagen?
Ett hänglås med 8 mm bygel till ditt elevskåp. Måttet på bygeln är viktig för att skolans försäkring ska gälla.

Vad händer första dagen?
Den första dagen får du träffa dina nya klasskompisar och dina lärare. Vi samlas först i aulan och sedan kommer ni att spana in skolan, kolla var arbetslaget håller till på skolan och lära känna varandra i klassen. Under de första veckorna kommer ni att få era elevskåp, bli fotograferade till ID-korten, få mycket viktig information, få era datorer som ni ska låna under tre år på gymnasiet.
Första dagen handlar om att börja lära känna varandra och skolan.

Hur hittar jag till aulan?
När du går in via stora porten som riktar sig mot Österportstorg, så finns aulan rakt fram upp för trapporna. Det kommer finnas personal som visar dig rätt. Du kan vara helt lugn!