IMYRK, Yrkesintroduktion på Ystad Gymnasium

Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktionsprogrammen på Ystad Gymnasium vänder sig till dig som saknar behörighet till nationella yrkesprogram.

Innehåll

  På Yrkesintroduktion (IMYRK) får du en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dig att komma in på arbetsmarknaden eller för att påbörja studier på ett nationellt yrkesprogram.

  Om du saknar behörighet för att komma in på ett nationellt yrkesprogram kan yrkesintroduktion vara din väg direkt ut i arbetslivet eller din väg till gymnasiala studier på gymnasium, folkhögskola eller via vuxenutbildning.

  Yrkesintroduktion är en praktisk utbildning där kurser som ger behörighet varvas med gymnasiala studier. När du kommer hit skapar vi en individuell studieplan utifrån dina behov och mål. Här får du en yrkesinriktad utbildning med grundläggande kunskaper. Antingen läser du in din behörighet på ett år och går sedan vidare till ett nationellt yrkesprogram eller väljer att läsa programmet i tre år mot ett studiebevis.

  Arbetsplatsförlagt lärande

  En viktig del av utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet, APL. Därför kommer du ges möjlighet att ha APL på olika arbetsplatser under din utbildning. När vi känner oss trygga kommer vi att knyta an det praktiska arbetet ute på olika arbetsplatser. Vi har också egna verkstäder och kök där elever ges möjlighet att lära sig det mesta inom sin inriktning.

  Inriktning: Bygg och anläggning – Fastighetsskötsel

  Här får du grundläggande kunskaper inom fastighet, anläggning och byggnation. Efter avslutad utbildning har du kunskaper för arbete med reparationer, nyproduktion och underhåll av fastigheter eller markarbete. Skolan har en egen verkstad där du får möjlighet att lära dig det mesta om byggnation.

  Inriktning: Fordon och transport - Personbil

  Du får grundläggande kunskaper inom service och underhåll av personbilar. Efter avslutad utbildning har du kunskaper för arbete i verkstad, inom bildemontering, på reservdelslager eller med reparation av personbilar.

  Inriktning: Försäljning och service

  Som elev på programmet får du grundläggande kunskaper inom administration, handel och varuhantering. Efter avslutad utbildning har du kunskaper för att arbeta i exempelvis butik, i livsmedelsaffär, på kontor eller på varulager.

  Inriktning: Naturbruk - Trädgård

  Programmet är ett yrkesinriktat program där du får grundläggande kunskaper inom det som kallas grön sektor. Efter avslutad utbildning har du kunskaper för arbete inom trädgård, park, plantskola, eller växthus.

  Inriktning: Restaurang och livsmedel – Kök och servering

  Här får du grundläggande kunskaper inom restaurang och livsmedel. Efter avslutad utbildning har du kunskaper för arbete inom restaurang, storkök eller mindre kök.

  Vi har ett eget kök och restaurang på skolan där du får möjlighet att lära dig det mesta om matlagning och servering. Restaurangen heter Risselmagasinet.

  Inriktning: Vård och omsorg

  Vård och omsorg förbereder dig för arbete inom hälso- och sjukvård eller inom social omsorg. Du får prova på yrket genom 5 veckors APL/läsår i olika verksamheter inom vård och omsorg.

  Katharina Paulsson

  Katharina Paulsson

  Studie- och yrkesvägledare
  HV, HT, RL, IMYRL, Anpassad gymnasieskola
  katharina.paulsson(a)ystad.se
  0704 34 05 50

  Jennie Lang

  Jennie Lang

  Studie- och yrkesvägledare
  BF, NB, VO, IMYVO
  jennie.lang(a)ystad.se
  0704 34 05 52

  Fredrik Jönsson

  Fredrik Jönsson

  Studie- och yrkesvägledare
  IA, IMS, IMYBA, IMYFT, IMYFS, IMYNB
  fredrik.jonsson(a)ystad.se
  0724-67 62 86

  Kommer du på Öppet hus? Imorgon, onsdagen den 1 februari 2023 har Ystad Gymnasium Öppet hus mellan kl 17.00-19.30 på alla våra program! Kom gärna in och prata med oss. Kanske du har några sista frågor innan du avgör ditt gymnasieval?

Info om öppet hus finns på hemsidan, länk finns i profilen.

Bild från @ystadgymnasium_bygg på Bygg- och anläggningsprogrammet. 🏘️🛠️

#ystadgymnasium #ystad #ystadskommun #gymnasieval #öppethus
  Yrkesintroduktion 327727497 623580416196757 3684733580649539178 n.jpg? nc cat=110&ccb=1 7& nc sid=8ae9d6& nc ohc=JuDlow UcBYAX buI7T& nc ht=scontent arn2 1.cdninstagram Ystad Gymnasium
  I veckan hade vi på El- och energiprogrammet besök från företaget @addpro_ab som pratade med våra elever om Nätverksäkerhet men även hur en dag som Cyper Security Consultant kan se ut. 

Mycket givande och det gav ännu fler elever som är nyfikna på IT-branschen!

På El-och energiprogrammet erbjuder vi två olika inriktningar:

🔹 Dator och kommunikation (IT, nätverksteknik, webbutveckling och programmering).
🔹 Elteknik (installationselektriker och industrielektriker).

#ystadgymnasium #ystadskommun #gymnasieval #elochenergiprogrammet #nätverksäkerhet #it #datorochkommunikation
  Är du nyfiken på hur du lägger din ögonskugga för att framhäva dina ögon? Är du sugen på att testa nya färger än dom du brukar? Eller är du allmänt intresserad av sminket och dess magi att skapa olika looker? Då måste du anmäla dig till vår sminkworkshop!

På @hantverk_ystadgymnasium utbildas just nu framtidens stylister inom hår och makeup. På sportlovet kommer en av våra elever till @ystadstudiosvisitorcenter och delar med sig av sina bästa tips och trix med fokus på makeup!

24 februari kl. 13:00-14:30. Från 8 år, 120 kr per deltagare.

Bokas via hemsidan: www.ysvc.se/aktiviteter2023 

#ysvc #ystadstudiosvisitorcenter #hantverksgymnasium #sportlovsaktiviteter 
@hantverk_ystadgymnasium #ystadgymnasium #ystadskommun #makeup #makeupworkshop #sminkworkshop
  Välkommen Kevin! 
Det är inte mer än fyra år sedan Kevin Sundin (M) tog studenten från Samhällsvetenskapsprogrammet på Ystad Gymnasium. Nu tar han plats som ordförande i gymnasienämnden.

”Jag får inse att man kanske inte blir populär under den här mandatperioden, men någon måste fatta de tuffa besluten”. 

– Om någon tycker att min ålder är en svaghet, så är det i alla fall något som jag växer ur, säger han.

– Som politiker ska man har ett medborgarperspektiv på frågorna. I det här fallet handlar det om eleverna och där har jag lätt för att sätta mig in i deras perspektiv, säger Kevin.

Läs hela artikeln om Kevin hos @ystadsallehanda 

 #gymnasieskola #ystadgymnasium #ystadskommun #gymnasieval #ystad #gymnasievalet @sa_ystadgymnasium
  Jag heter Jill och läser till Hår- och makeupstylist på Hantverksprogrammet i åk 3.

”Det bästa med mitt gymnasieval är att jag får göra det som jag tycker är kul och att jag får arbeta praktiskt”.

#hantverksprogrammethårochmakeupstylist #makeupartist #ystadgymnasium #gymnasieval2023 #hantverksprogrammet #gymnasieval #hårochmakeupstylist
  Tio elever i årskurs två på Ystad Gymnasiums Fordons- och transportprogram fick på tisdagen stipendium för sitt körkort.
Ytterligare fem kan komma att belönas om de lyckas leva upp till kriterierna.

Motorbranschen har sedan 2001 årligen delat ut stipendiet till eleverna. Det är ett sätt för de lokala företagen att säkra tillgången på arbetskraft inom motorbranschen.

– Det känns jättebra att stå här i dag och dela ut dessa stipendium. Det är ett bevis på att ni gör ett bra jobb och att ni har alla möjligheter framöver. Branschen skriker efter folk. Utan fordonsutbildningen här på skolan hade vi varit rökta, säger Christer Nilsson från Österlens Lastvagnar AB.

Läs hela artiklen hos Ystads Allehanda.

 #yrkesprogram #jobbefterstudenten #gymnasieskola #ystadgymnasium #ystadskommun #gymnasieval #ystad #gymnasievalet #fordonsochtransportgrammet #motorbranschen
  Rulla till toppen