Lucka 24 – Lennart

Lucka 24 – Lennart Hansson

Hej! Det är jag som är Lennart och jag jobbar som lärare på Ekonomiprogrammet är på Ystad Gymnasium. Nu ska du få lära känna mig lite mer.

Vilket program läste jag på gymnasiet?
Jag gick på Samhällsvetenskapsprogrammet. Vi var bara 5-6 st från min klass i 9:an som valde att läsa vidare på gymnasiet vilket är en stor skillnad jämfört med hur det är nu. Jag var “tyvärr” en ganska slö gymnasieelev och lade väl inte så mycket tid på mina studier som jag borde gjort. Minns att när jag började jobba här på Ystad Gymnasium (år 1992) så träffade jag min gamla mattelärare i matsalen och hon blev oerhört förvånad över att jag hade utbildat mig till lärare eftersom jag (enligt henne) var den absolut lataste elev hon någonsin haft (tillsammans med min kompis Robert). Förstod väl vad hon menade men tyckte nog att kritiken var lite väl hård! Robert hade 5:a i slutbetyg (vilket var det högsta betyget i en skala från 1-5) och jag hade en 4:a i slutbetyg.

Vad gjorde jag de närmsta två åren efter gymnasiet?
Nästan direkt efter gymnasiet ryckte jag in i lumpen här i Ystad (som gruppbefäl på motorplutonen vilket innebar att jag gjorde 10 månader). Därefter började jag läsa historia som enstaka kurs vid Lunds universitet. Ville egentligen ej plugga vidare utan jag ville helst börja jobba och tjäna pengar men mina föräldrar ville ändå att jag iallafall skulle prova på att studera vidare så jag gjorde som de sade (iallafall vid detta tillfälle). Hade absolut inga tankar på läraryrket men för att finansiera studier och nöjen i Lund anmälde jag mig som lärarvikarie och det var där tankarna på att kanske utbilda mig till lärare började dyka upp. Tyckte det var enormt roligt (vilket jag som tur är fortfarande tycker). Så det var lite av en slump att det blev läraryrket för mig.

Vad drömde jag som barn om att jobba med?
Drömde nog om att bli fotbollsproffs (spelade fotboll i Ystads IF) men jag hade tyvärr ingen talang överhuvudtaget. Däremot hade jag en “jäkla” vinnarskalle och gav alltid 100%.

Vilket är mitt mest otippade jobb?
Stod i ett gatukök i Lund och sålde hamburgare mm. Fick ej jobb som lärare när jag var färdigutbildad men ville ej gå arbetslös så jag hade en kompis vars bror hade gatukök så han rekommenderade mig (vilket nog ej berodde på mina färdigheter när det gällde att laga mat…)

Vad är det bästa med mitt jobb idag?
Att varje dag få träffa och förhoppningsvis göra skillnad för ungdomar i åldern 16-19 år. Dessutom tycker jag att jag genom dessa möten också själv håller mig yngre/ungdomligare. Känslan av att få ta emot en klass när de börjar i åk 1 och sedan följa dem tills att de tar studenten är helt otroligt. Det händer så mycket med dem såväl kunskapsmässigt, mognadsmässigt och socialt och att få vara med på hela den här resan känns som ett privilegium.

Vilket är mitt drömresmål?
Har mycket på min bucketlist men att någon gång få komma iväg till USA vore någonting alldeles extra.

Vad skulle jag vilja lära mig mer om?
Skulle nog vilja lära mig lite om mycket (generalist snarare än specialist) just för att det är kul att ha kunskaper om lite allt möjligt.

Om jag ser tillbaka i tiden, till en särskild viktig punkt i mitt liv, vad skulle jag vilja säga till mig själv som hade varit peppande/skönt att höra?
Allting ordnar sig bara du är positiv, tolerant och vänlig mot andra människor samt nyfiken och beredd att jobba hårt. Ta dig inte heller själv på för stort allvar utan ha en viss distans till dig själv. Bry dig inte heller alltför mycket av vad andra tycker (vilket är lätt att göra när man är ung).

Vad har jag klarat av i livet som jag är stolt över?
Är nog lite stolt över att ha orkat pendla mellan Lund och Ystad i 30 år och i princip bara varit frånvarande vid ca fem tillfällen. Att ha uppfostrat och varit pappa till två pojkar som båda har blivit trevliga och vänliga vuxna som ej ser ner på andra eller har fördomar gentemot andra gör mig stolt. De är 24 respektive 30 år nu.

Vad tycker jag om att göra på min fritid?
Jag är engagerad i en fotbollsförening i Lund (Linero IF) och det känns befriande att göra någonting helt annat på sin fritid. Bara att komma ner till fotbollsplanen, få frisk luft och ha en helt annan roll än vad jag har i mitt yrke känns oerhört befriande.

Vad tycker jag är det godaste eller vidrigaste på julbordet?
Älskar köttbullar, rostbiff och lax men är ej speciellt förtjust i sill.

Vad brukar jag alltid göra på julen? Eller vad kan jag inte vara utan på jul?
Försöker träffa mina nära och kära även om vi ej är så många. Har en lillebror som bor i Ystad samt mina två pojkar men fler än så brukar vi ej vara. Kanske blir det annorlunda till nästa jul då min äldste son skall få en liten pojke (slutet av december detta året) och jag skall bli farfar.

Vi på Ystad Gymnasium hoppas att du får en riktigt fin julafton! Och kul att du har följt julkalendern hela vägen fram till lucka 24. 🎄

 

Vill du lära känna mina kollegor? Klicka här för att öppna fler luckor!

Postad i
Rulla till toppen