Är du ny elev hos oss?

Hej!
Det är vi som ger dig studie- och yrkesvägledning på Ystad Gymnasium.

Målsättningen med vägledning är att ge dig bättre beslutsunderlag inför dina val, ökad självinsikt och ökade kunskaper om vilka alternativ som finns, samt vad det kan innebära för dig. Vi vägledare är opartiska och oberoende. Vi har enbart dig som elev i fokus.

Park och Österport har sammanlagt sex studie- och yrkesvägledare som hjälper dig att utifrån dina förutsättningar att fatta bästa tänkbara beslut om:

 • Val av inriktning
 • Programfördjupningar
 • Individuellt val
 • Eventuellt byte av utbildning
 • Information inför val till eftergymnasiala vidareutbildningar

Vi på SYV:

 • hjälper dig att förstå vilka möjligheter du har inom utbildningsområdet
 • erbjuder dig vägledningssamtal
 • anordnar temadagar, informationsdagar och studiebesök
 • samverkar med dina lärare för att ge dig en bra studietid

Välkommen att höra av dig till oss!

skanegy_knapp

 • Jennie Lang
  SYV omr. 1
  Jennie Lang
 • Charles Svennergård
  SYV omr. 2 & 6
  Charles Svennergård
 • Sigrid Porath Nordström
  SYV omr. 3
  Sigrid Porath Nordström
 • Fredrik Jönsson
  SYV omr. 4
  Fredrik Jönsson
 • Katharina Paulsson
  SYV omr. 4
  Katharina Paulsson
 • Besa Murati
  SYV omr. 5
  Besa Murati
Jennie Lang
SYV omr. 1

Studie- och yrkesvägledare område 1
jennie.lang(a)ystad.se
0704-34 05 52

SYV BF NB VO VO lärling

Instagram syv_ystadgymnasium
Charles Svennergård
SYV omr. 2 & 6

Studie- och yrkesvägledare område 2 & 6
charles.svennergard(a)ystad.se
0704-34 05 44

SYV EK HA NA

Instagram syv_ystadgymnasium
Sigrid Porath Nordström
SYV omr. 3

Studie- och yrkesvägledare område 3
sigrid.nordstrom(a)ystad.se
0704-34 05 51

SYV ES SA TE T4

Instagram syv_ystadgymnasium
Fredrik Jönsson
SYV omr. 4

Studie- och yrkesvägledare område 4
Yrkesintroduktion
fredrik.jonsson(a)ystad.se
072-467 62 86

Katharina Paulsson
SYV omr. 4

Studie- och yrkesvägledare område 4
Gymnasiesärskolan
katharina.paulsson(a)ystad.se
0704-34 05 50

SYV GYSÄR I GYSÄR N IMY

Instagram syv_ystadgymnasium
Besa Murati
SYV omr. 5

Studie- och yrkesvägledare område 5
besa.murati(a)ystad.se
0704-34 05 23

BA EE FT HT HVFRI HVSTY RL

Checklista för gymnasievalet

Vad är viktigt för dig?
Fundera över vad som är viktigt för just dig och jämför med vad skolorna erbjuder. Ystad Gymnasiums gymnasieprogram hittar du här.

Tänk igenom och agera
Skjut inte upp gymnasievalet till sista sekunden, utan ge dig själv god tid att ta reda på mer om olika alternativ och jämför.

Vad får du?
Vilka kurser får du på utbildningen? På vilket sätt kan kurserna hjälpa dig vidare ut i arbetslivet eller till vidare studier efter gymnasiet? Planerar du att läsa vidare efter gymnasieskolan och redan nu tänker på en specifik utbildning? Kolla vilken behörighet du kan komma att behöva och jämför med vad du kan erbjudas.

Kolla upp meritvärdet från förra året för de elever som kom in på det program som du funderar över att välja.

Öppet hus och skuggning
Att besöka Öppet hus är bra för att känna in skolan och prata med lärare och befintliga elever. Undrar du hur det är en helt vanlig dag på gymnasiet på programmet du funderar på att välja, då erbjuder Ystad Gymnasium dig att kunna ”skugga” våra elever, boka din skuggning här.

Undersök arbetsmarknaden
Hur ser det ut med arbetsmöjligheter inom den bransch du är intresserad av? Kolla på Arbetsförmedlingens yrkeskompass eller på framtid.se.

Individuellt val
Vad erbjuder skolan för möjligheter att välja bland olika kurser?
Inom det individuella valet på yrkesprogrammen ska skolan erbjuda kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Estetiska kurser och kurser i idrott och hälsa ska alltid erbjudas på samtliga program.

Språk
Vilka språk erbjuder skolan? Språk är en värdefull kompetens som du har nytta av hela livet. Högre kurser i engelska och moderna språk ger extra poäng när du söker till högskolan.

Gå klart!
Undersökningar visar att den som har absolut sämst utgångspunkt på arbetsmarknaden är den som hoppat av gymnasieskolan och aldrig slutfört den. Även om det känns motigt ibland – försök att slutföra dina studier och ta ut en examen. Glöm inte att be om hjälp av skolans specialpedagog, kurator, sköterska eller Studie- och yrkesvägledare när du behöver det.

Självkännedom och orientering
Lyssna igenom SYV-poddens avsnitt och skaffa dig djupare kunskaper om dig själv, vad du är bra på, vad du tycker är viktigt och vilka drömmar du har.

Plan B
Alltid, alltid en plan B! Och C och D.. ja, du förstår! Vad händer om du inte kommer in på ditt förstahandsval? Tänk igenom dina alternativ. Tänk också igenom en alternativ plan om du skulle bli obehörig – då är det bra att lägga till ett introduktionsprogram, för säkerhets skull!
Lägg programmen i den ordningen som känns rätt för dig. När du blivit antagen till ett program stryks nämligen de efterkommande valen.

Vägledningssamtal
Boka tid med din skolas studie- och yrkesvägledare för att få vägledningssamtal, om du inte redan gjort det. Då kan du få ett bollplank och prata om dina tankar och reda ut alternativ.

Viktiga datum i gymnasievalet

15 JAN – 15 FEB: GYMNASIEVAL
Första dagen för ansökan till gymnasievalet är 15 januari (samma år du ska börja gymnasiet) klockan 00.00. Sista dagen för ansökan är 15 februari klockan 24.00.

Du får en kod av skolan eller hem i posten när du går sista året på högstadiet. Den använder du för att logga in på skanegy.se där du följer instruktionerna och gör ditt val.

15 APRIL: PRELIMINÄRT BESKED
Ditt preliminära besked får du runt 15 april samma år du gjort gymnasievalet. Första veckan i juli får du veta vilket program som du slutgiltigt kommit in på. Reservantagningen pågår fram till 15 september.

25 APRIL – 15 MAJ: OMVALSPERIOD
Den 25/4-15/5 pågår omvalsperioden. Om du känner efter den preliminära antagningen, att ditt val inte blev helt rätt, så kan du mellan dessa datum göra förändringar i din ansökan eller göra en helt ny ansökan. Men tänk på att göra ditt omval innan den 15 maj, för efter den 15 maj räknas ditt omval som ett sen ansökan.

EFTER 15 MAJ: SEN ANSÖKAN
Om du gör omval eller förändringar i ditt val efter den 15 maj behandlas den som en sen ansökan. Detta innebär att de som sökt i tid fram till 15 maj tas in först och om det sedan finns platser över kan elever med sena val erbjudas plats.

1 JULI: TACKA JA ELLER NEJ
Den slutliga antagningen är klar runt den 1 juli och cirka tre veckor efter att du fått ditt slutgiltiga antagningsbesked måste du lämna besked om du vill ha din plats eller inte. Registrera ditt svar på skanegy.se.

 Följ oss på instagram @syv_ystadgymnasium!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user syv_ystadgymnasium. Feed will not update.

Redo för gymnasievalet?

Har du bestämt dig för vilket gymnasieprogram du vill plugga? Ansök via Skånegy.se senast 15 feb.

Boka skuggning

Är du osäker på vilket program du ska välja?
Följ med en dag i undervisningen genom att boka skuggning. Skuggning innebär att du följer med en elev eller en klass under en skoldag. När du skuggar hos oss bjuder vi dig på lunch i vår skolrestaurang!

Hör av dig till våra Studie- och yrkesvägledare för att eventuellt kunna boka skuggning eller om du har andra frågor kring ditt gymnasieval.

Vill du anmäla nyanländ till skolan?

Här hittar du information om skolgång för nyanlända.

Ansök om busskort

Busskort ansöker du om från din egen hemkommuns hemsida. Bor du i Ystads kommun ansöker du om busskort här. Tips är att fixa ansökan om busskort innan 1 augusti, för att vara redo inför skolstarten.

Elevkåren finns för dig

Elevkåren är en ideell verksamhet av frivilliga elever som arbetar för att våra elever på skolan ska få en så rolig och minnesvärd skolgång som möjligt genom olika evenemang och studentveckan. Alla får bli medlem!

Din guide i informationsflödet

Vi har ett alldeles eget skolbibliotek som har öppet alla skoldagar, med bibliotekarie på plats för alla våra elever.

Egen skolrestaurang och caféer

Varje skoldag serveras lunch till våra elever i skolrestaurangen. Tre olika alternativ: en dagens, en vegetarisk rätt och en utan fläskkött. Vi har caféer både på Park och Österport.

Elevinflytande

Elevinflytande är mycket viktigt för oss, därför har vi skolråd, klassråd och elevråd där elever har möjlighet att skapa förändring. Elevkåren är också en viktig del av detta.

Elevhälsa

Vår elevhälsa med specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer och speciallärare finns varje skoldag här för våra elever och har fokus på varje enskild elev.

SYV

Våra studie- och yrkesvägledare hjälper dig att hitta din väg av studier eller arbete för att komma närmre dina drömmar.

Funnits sedan 1913

Ystad Gymnasium har varit ett högre allmänt läroverk i mer än 100 år. Ett tryggt gymnasium som därför kan erbjuda många olika program och som står stabilt.

APL

Arbetsplatsförlagt lärande ingår i våra yrkesprogram och är en del av en kurs där lärandet sker ute på en arbetsplats. Vilket innebär att du lär dig praktiskt ute i arbetslivet.

Skol IF

Med Ystad Gymnasium IF kan du träna på dina egna villkor och utan tävlingshets. Träna tillsammans med elever från olika kulturer och lär dig om hur en förening fungerar. Passa även på att utveckla ditt ledarskap.

Legitimerade lärare

Vi har legitimerade lärare för alla våra yrkes- och högskoleförberedande program. Våra yrkesprogram genomförs i samarbete med näringslivet och erbjuder bra APL-platser.

En egen dator

Digitala dagar kräver sin utrustning. Därför får du låna en egen dator under hela din utbildning. Mac eller PC – det beror på vad som passar ditt program och dina kurser bäst.

Vklass

Vi använder lärplattformen Vklass för att samla allt på ett ställe: information, uppgifter, betyg och schema. Vklass knyter ihop skolan och du kan kommunicera med alla lärare, studievägledare och andra elever.

Centralt i Ystad

Tar du bussen till Ystad stannar den precis utanför dörren till gymnasiet. Tar du tåget så har du knappt tio minuters promenad från stationen till skolan. Här går tåget en gång i halvtimmen mot både Simrishamn och Malmö.

Instagram

Följ direkt vad som händer här på Ystad Gymnasium, på instagram heter vi @ystadgymnasium

Facebook

Följ oss på facebook-sidan Ystad Gymnasium så får du direkta uppdateringar om vad som händer hos oss, viktiga nyheter och evenemang.

Våra program

Följ Ystad Gymnasium på vår Youtube-kanal.

Yrkesdagen

Temadag för samtliga elever. Ett fyrtiotal yrkesrepresentanter bjuds in och informerar om sina yrken.

SACO-mässan

Alla elever i årskurs 3 på Österport besöker SACO-mässan, Sveriges största utbildningsmässa i Malmö.

Eftergymnasiala dagen

Informationsdag om eftergymnasiala studier för samtliga elever i årskurs tre. Representanter från universitet, högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor bjuds in.

Info ang. högskoleprov

Studievägledarna har information i aulan två gånger om året i samband med anmälan till högskoleprovet.

Val till högre årskurs

Inför val till högre årskurs ges information på olika sätt, tex om individuella val i form av en mini mässa.

Övrigt

Samarbete med Arbetsförmedlingen, Livs – och arbetsmarknadskunskap och information om studier och arbete utomlands.