Fjärde teknikåret firar 10 år!

I år har vi utbildat gymnasieingenjörer genom Fjärde teknikåret (T4) i 10 år! Genom åren har vi haft många engagerade studenter som dessutom fått jobb efter examen. Möt några av gymnasieingenjörerna som tagit examen hos oss, och arbetsgivare som valt att anställa.

Viktor var en av våra första gymnasieingenjörer

Viktor Nielsen, arbetar på Purus AB

Namn: Viktor Nielsen
Ålder: 29 år
Gör: Konstruktör på Purus AB i Ystad, som är en del av Vitas Group.
Tog examen: 2016

Varför valde du att studera ett fjärde teknikår?
– Jag läste teknikprogrammet på Ystad Gymnasium och var skoltrött. Jag ville gärna börja jobba, och då var T4 en möjlighet att snabbt komma ut i arbetslivet.

Vilka möjligheter har T4 gett dig?
– I skolan fick vi lära oss grunderna, sedan fick vi spetskompetens på APL. Jag hade min APL på BLS Industries, numera Vitas Group, sen började jag jobba där efter examen. Nu har jag blivit flyttad till att bara jobba med Purus. Jobbet har jag utbildningen att tacka för!

Vad gör du på Purus idag?
– Jag jobbar som är konstruktör, med att utveckla produkter. Det blir en hel del CAD, vilken jag även arbetade med under utbildningen och min APL.

Oskar: T4 var det roligaste året jag hade under min skolgång

Oskar Andersson

Namn: Oskar Andersson
Ålder: 23
Gör: Robottekniker på Plasman, Simrishamn
Tog examen: 2021

Varför valde du att plugga T4?
– Det var absolut för att få en yrkestitel och bli anställningsbar direkt efter examen. Genom att gå bara ett år till efter studenten så fick jag titeln gymnasieingenjör med inriktning produktionsteknik.

Vad fick du göra det fjärde året?
– Av det sista året var 11 veckor APL och då var jag på Examec i Tomelilla. Just praktiken är vad som präglar det fjärde året. För mig var det värdefullt att få se alla delar i en produktion, hur allt fungerar och dessutom få vara med och göra saker på riktigt.

Hur fick du jobbet du har nu?
– Det var min praktikplats som tipsade mig att söka faktiskt. De ställde upp som referens och nu är jag här! Jag trivs jättebra här, det känns som jag kan lära mig hur mycket som helst, jag har hamnat på helt rätt ställe.

Ellinor blev anställd efter sin APL

Ellinor, T4, Swegon

Namn: Ellinor Andersson
Ålder: 21
Gör: Konstruktör på Swegon Group AB i Tomelilla
Tog examen: 2023

Var T4 ett självklart val för dig?
– Nej, inte helt. Jag hade tankar på att plugga till arkitekt, så jag sökte in till både arkitekt och T4, och kom in på T4. Och jag är glad att det blev så!

Vilka är de största fördelarna med att gå T4?
– Det är en chans att koppla skolan till verkligheten. Man får reda på vad yrket faktiskt innebär och ser samspelet mellan teori och praktik. Det är jättesvårt att bilda sig en uppfattning om ett yrke annars, på T4 kommer man nära direkt. Jag hade min APL på Swegon, och fick sedan jobb här som konstruktör.

Vad gör du på Swegon idag?
– Jag arbetar med 3D-ritningar där jag ritar om och förbättrar befintliga produkter i CAD. Det kan vara väldigt olika saker och då blir också lösningarna olika. Det är det kreativa och omväxlingen som är det roligaste med arbetet!

 

Mattias: Vi har fyra före detta T4 elever som jobbar hos oss nu

Mattias, HydX

Namn: Mattias Salomonsson
Gör: COO, ansvarig för HydX operativa verksamhet i Sverige.

Vad har samarbetet med Ystad Gymnasium gett er?
– Samarbetet med Ystad Gymnasium är både givande och strategiskt värdefullt för oss på HydX. Det ger oss möjligheten att erbjuda blivande gymnasieingenjörer ett meningsfullt och relevant arbetsplatsförlagt lärande (APL), där de får arbeta med verkliga projekt och uppgifter från vår dagliga verksamhet. Genom att exponera eleverna för verkliga case stärker vi deras praktiska förståelse och förbereder dem inför examensarbetet och deras framtida yrkesliv. Genom programsamråden där vi deltar aktivt ges vi som företag möjlighet att påverka utbildningen i den mån läroplanen medger det.

Samtidigt innebär samarbetet en win-win-situation, vi får lära känna motiverade och teknikintresserade ungdomar på ett tidigt stadium. Det ger oss en naturlig väg att coacha dem vidare i sin utveckling och i många fall även erbjuda dem en framtid inom HydX, eller åtminstone ge dem ett starkt avstamp ut i arbetslivet eller vidare studier.

Vad får eleverna ut av arbetsplatsförlagt lärande?
– Eleverna får en konkret och realistisk bild av vad ingenjörsarbete faktiskt innebär i praktiken. De får se hur teorin från skolan används i vardagen, vilket ofta skapar en starkare motivation och förståelse för deras utbildning. Dessutom lär de känna en professionell arbetsmiljö, utvecklar insikter om hur ett företag fungerar i sin helhet och får erfarenheter som inte går att läsa sig till i en lärobok.

En annan viktig aspekt är det nätverk de bygger under sin tid hos oss. Kontakter som de kan ha nytta av både vid framtida jobbsökande och för fortsatt utveckling. Det är inte ovanligt att vi agerar referens för tidigare elever när de söker jobb, och vi ser gärna att relationen fortsätter även efter APL-perioden.

Har ni anställt någon från T4 som haft APL hos er? 
– Ja, det har vi – och det med stor glädje! I dagsläget har vi fyra tidigare T4-elever anställda hos oss, och ytterligare en kommer att börja efter sommaren. Samtliga gjorde sin APL hos oss och har sedan valt att fortsätta sin karriär på HydX. Det är ett tydligt kvitto på att APL:n fungerar som en effektiv brygga mellan utbildning och arbetsliv, och vi ser detta som en långsiktig investering i både kompetens och företagskultur.

Läs mer om Fjärde teknikåret här! 

 

Våra samarbetspartners

Rulla till toppen