Wendigons förbannelse

av Rick Yancey

I ramberättelsen är det 2007 och Will Henry har just dött. Han sade sig vara född 1876, men ingen verkade tro honom riktigt. Han saknar familj och vänner och vid sin död efterlämnar han ett märkligt manuskript.

I manuskriptet kan man läsa hur den föräldralöse Will Henry, tolv år gammal, är lärling och assistent till den kände monstrumologen Dr Pellinore Warthrop i slutet av artonhundratalet. En monstrumolog finns ju bara i fiktionen och är en sorts naturvetenskapsman som studerar monster och otäcka varelser för att förstå deras natur. Den här doktorn ägnar sig bara åt äkta monster och avfärdar sådant som varulvar och vampyrer som ren vidskepelse.

En ruggig kväll knackar det på dörren till doktorns dystra hus och in kommer en kvinna, som bönfaller doktorn att ge sig ut och leta efter hennes man, också han monstrumolog, som försvunnit sedan han gett sig ut för att undersöka en varelse som sägs gömma sig i skogarna i Kanada. Varelsen är ett riktigt ruggigt monster som tar livet av folk, flår dem levande, äter deras kött och sliter ut deras hjärtan och ögon: Wendigon!

Motvilligt ger sig doktorn iväg tillsammans med Will. Han tror inte alls på att en sådan varelse finns –  det är bara vidskepelse. Han ser naturliga förklaringar till allt som händer. För det händer verkligen otäcka saker i den här berättelsen! Will och doktorn ger sig ut tillsammans med en vägvisare i de stora, djupa skogarna. De lägger märke till att de inte ser några djur och efter ett tag hittar de vägvisaren till mannen som de letar efter flådd och uppträdd på en påle.

De ger sig ändå vidare och när de kommer fram till ett indianläger lyckas doktorns till sist rädda mannen de söker, John Chanler, som hålls fången där. John Chanler är medvetslös och nästan bara ett skelett, men han lever. Doktorn bär honom i sina armar och nu gäller det bara att hitta vägen tillbaka ut ur skogen.

Snart tar provianten slut och ett oväder närmar sig. Helt galen av svält försvinner också deras vägvisare. Kvar är doktorn och den medvetslöse John Chanler och så lille Will Henry, förstås.

En riktigt ruggig och gammaldags skräckberättelse som verkligen får det att vända sig i magen och håret att resa sig! Vi har den inte på skolbiblioteket, men om du gärna vill läsa den, så kan vi kanske skaffa den. På Ystads bibliotek finns den!