Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le guin
f. 20 okt. 1929 – d. 22 jan. 2018
En av USA:s stora science fiction- och fantasyförfattare gick härom veckan ur tiden. Hennes skrivande har varit väldigt brett, där man hittar poesi, barnböcker, krönikor och romaner i och utanför genren fantastik. I hennes berättelser hittar man ofta berättelser fokuserade på karaktärer, miljöer och hur de fungerar ihop; ofta med fokus på psykologi, sociala frågor, feminism och anarkism. Flera gånger har hennes berättelser fått utmärkelser, bl.a. hugo- och nebulapriset och World Fantasy Award for Lifetime Achivement.

Hennes kanske mest kända verk är fantasyserien om Övärlden och science fiction romanen Left Hand of Darkness.

Left Hand of Darkness utspelas på den ogästvänliga isplaneten Gethen. Där är alla planetens invånare hermafroditer, där deras kön skiftar mellan olika perioder i deras liv. Att vara både man och kvinna är naturligt och de som inte skiftar kön ses som avvikande. Left Hand of Darkness blev något av en start för den feministiska sf-litteraturen och blev skapade en diskussion kring jämlikhet och identitet.

Trollkarlen från Övärlden, är den första boken i serien om Övärlden. Ön Gont i Nordhavet är berömd för sina trollkarlar. Här bor Sparvhök en ung tonåring som drömmer sig bort och han upptäcker en mörk sida av magin. Han är för ivrig i sin dröm om att bli en trollkarl och framkallar en demon. Han måste därför fly från sin hemö och hitta ett sätt att besegra demonen, annars kommer han förföljas i resten av hans live. Han börjar med att han beger sig till den berömda trollkarlsskolan på ön Roke, där han på riktigt börjar studera till trollkarl.

Ursula K. Le Guin började skriva redan som barn, och skickade elva år gammal en novell till ett sf-magasin, som refuserade den. Le Guins mest prisade bok, Left Hand of Darkness, blev refuserad, för att den var bl.a. var oläsbar och att den alldeles för ”torr”.

I biblioteket kan man hitta dessa av hennes böcker:

Vill man läsa mer om Ursula K. Le guiins kan man besöka ALEX.